Menekülés helyett tanulhassanak!

Iskolába induló gyerekek – Fotó JRS-Lebanon-Facebook

Menekülés helyett tanulhassanak!

Vannak gyerekek, akiknek menekülniük kell. Azt szeretnénk, hogy ne kelljen rettegniük és félelemben élniük.

Gyerekek, akik akár évek óta nem részesülnek abból, ami járna nekik: az otthon békéjéből és a nevelésből. Azt szeretnénk, hogy a gyerekek játsszanak és tanuljanak. Részesüljenek gondoskodásban és megfelelő oktatásban, hogy aztán boldoguljanak az életben, ha végre majd hazatérhetnek. Mi, innen, távolról szemlélve az elképzelhetetlent – saját képességeinkhez mérten – lehetőséget teremthetünk mindehhez.

Több millió kisgyermek háborúk áldozataként él szerte a világban. Másik milliónyi kisiskolás korú, máshol a világban, minden reggel izgatottan indul útnak, hogy beülhessen az iskolapadba és belevesse magát az új ismeretek rengetegébe. Nem is tudják, hogy milyen kiváltságos helyzetben vannak: van egy intézmény, ahol mindez biztosítva van számukra napról napra.

Fotó: Jacquelyn-Pavilon, JRS

A Magyarországtól mintegy 2000 kilométerre fekvő Libanonban, a Frans van der Lugt Központba menekülni kényszerült kisgyerekeket fogadnak szeretettel és elfogadással önkéntes és elkötelezett tanárok és nevelők minden nap. Így a gyerekeknek most már van kitől tanulni, tudásszomjuk kielégítésének így csak a szorgalmuk szabhat határt.

Bejrút északkeleti részén, a Burj Hammoudb negyedben a Jezsuita Menekültszolgálat támogatásának köszönhetően egy olyan intézmény jött létre, amely lehetőséget biztosít szíriai és iraki menekültek oktatására és felzárkóztatására. (A központot a szíriai polgárháborúban terroristák áldozatául esett Frans van der Lugt holland jezsuita atyáról nevezték el.)

Libanonban ma minden negyedik ember szíriai, több mint 1,5 millió menekültet – köztük keresztény családok ezreit – fogadott be a 4 milliós ország. A munkaerőpiac, a lakhatási lehetőségek és különösen az iskolai rendszer azonban nem tudja ellátni a betelepülő tömegeket. A források kiapadóban vannak, korlátozott az iskolai férőhelyek száma is. A Közel-Keleten éveken át elhúzódó konfliktushelyzet miatt a menekült gyerekek hosszú hónapokra, sőt, akár évekre is kikerülnek az oktatási rendszerből, növelve ezzel a kockázatot, hogy egy “elveszett generáció” részévé váljanak. A gyerekek közül sokaknak a Központban indított 6 hónapos oktatási program az első tanulmányi élménye.

Az egyik tanterem – Fotó: JRS-Lebanon

A Frans van der Lugt Központ a térségben működő kezdeményezések és intézmények közül az egyik leghatékonyabb. Naponta két turnusban, reggel és délután érkezik a 300 diák, hogy részt vegyen a felzárkóztató órákon. Mindenkit szívesen látnak: nem tesznek különbséget a diákok között, legyen szó muszlim vagy keresztény, iraki vagy szír menekültről. A tanárok maguk is egy sokszínű közösséget alkotnak, példát állítva ezzel a békés együttműködésre: vannak közöttük libanoni és szíriai nők és férfiak egyaránt, helyi lakosok és menekültek is. Önkéntes alapon dolgoznak.

Az ingyenes oktatási program keretén belül figyelmet fordítanak az idegen nyelvek oktatására (arab, francia és angol) annak érdekében, hogy a diákok sikerrel kapcsolódhassanak be a libanoni háromnyelvű oktatási rendszerbe. Az iskoláskorú gyerekek felzárkóztatása mellett óvodai felkészítő program is működik.

“Menekülés helyett tanulhassanak!” kampányunkkal arra hívjuk Önt, hogy járuljon hozzá egy jól működő intézmény hosszú távú fenntartásához.

Hisszük, hogy egy globális problémára helyi szinten létrehozott kezdeményezések nyújthatnak megoldást.

Hisszük, hogy minden gyermeknek joga van békés környezetben tanulni, új ismereteket elsajátítani.

Amennyiben  jó szívvel támogatná a bejrúti Frans van der Lugt Központ munkáját, köszönettel fogadjuk anyagi hozzájárulását jezsuita alapítványunkon keresztül:

JTA – Menekültszolgálat
10702019-18064333-52900004
Bank: CIB Bank Zrt.
Közlemény: „JMSz” vagy „Bejrút”

Értesüljön a kampány aktuális híreiről, eseményeiről! Kérjük, a megjegyzés rovatba írja be nevét és e-mail címét, hogy felvehessük Önnel a kapcsolatot, hogy tájékoztathassuk Önt rendszeresen a gyermekek sorsának alakulásáról.

Nemzetközi utalás esetén:
Számlanév: JTA – Menekültszolgálat
IBAN: HU23107020191806433352900004
SWIFT: CIBH HUHB
Bank: CIB Bank Zrt.
Cím: H-1027 Budapest, Medve u. 4-14.
Közlemény: „JRS” vagy „Beirut”