Kicsit másképp: a kontinens JMSZ (JRS) irodáinak találkozója, Leuven (2019. október)

A találkozóra, mint minden ősszel, Belgiumban került sor – hiszen az esemény szervezője a brüsszeli székhelyű JRS Europe, azaz a JMSZ európai regionális irodája. Minden ilyen találkozás izgalommal telve zajlik, hiszen képet kaphatunk az országos irodák helyzetéről, kihívásairól, válaszairól, és mindarról, ami a (közös) munkánkra kontinentális szinten (és sokszor azon túl) hatással van. Kollégánk, Kővágó Emese beszámolója.

Ez utóbbi szempontra most nagyobb rálátását nyerhettünk, mint korábban, hiszen körünkben köszönthettük Tom Smolich jezsuita atyát, aki a római székhelyű JRS nemzetközi irodájának a vezetője. Magyar résztvevőként örömmel hallottam a hírt, hogy a jövő év során Magyarországra tervez látogatni, továbbá megerősített bennünket abban, hogy küldetésünk, alapelveink és értékeink globálisan jelen vannak, minden kontinensen. Mindennapi kihívásaink és nehézségeink során fontos erőforrásul szolgálnak ezek a szavak: legyünk mi JMSZ munkatársak vagy önkéntesek – egy nagy, a peremre szorultak életét meglátó és támogató család tagjai vagyunk.

Ennek az együttműködő családnak számos tagja figyeli most aggodalommal az észak-szír területen zajló eseményeket, félti a kurdokat (és velük együtt minden személyt vagy csoportot, akinek az élete külső-belső konfliktusok miatt veszélyben forog) vagy akár a bosznia-hercegovinai Bihács közelében kialakult válságot. Közös ügyeink ezek. A találkozó időszakában zajlottak épp Brüsszelben és Leuvenben is a török katonai intervenciót ellenző kurd tüntetések, ez utóbbi városban szó szerint a felvonulás közepébe csöppentem. 

Megrázó élmény volt számomra, bár nem első alkalommal értek ilyen jellegű hatások. Újból és újból elgondolkodom azon, hogy személyesen mit tehetek akár a tömegmészárlások megakadályozása, akár a veszélyből kimenekülők támogatása terén, továbbá hogy miképp találhatnánk több teret ezeknek a kérdéseknek a közös megvitatásához, a párbeszédhez. E nagy JMSZ család tagjaként erre invitálom minden olvasónkat.

A JRS Europe (angol nyelvű) beszámolója:

https://jrseurope.org/news_detail?TN=NEWS-20191022075036