Jezsuita Menekültszolgálatok együttműködése

2016. november 28-29-én tartottuk a magyar, német és osztrák menekültszolgálatok közös reflexióját Budapesten.  A programon a magyar team mellett részt vett P. Frido Pfügler Berlinből és P. Hans Tschiggerl SJ Bécsből. Célunk egymás tapasztalatának, helyzetértékelésének és konkrét munkáinak megismerése volt, illetve hogy milyen területeken látunk már most egymást segítő együttmunkálódásra lehetőséget.

Láthatóan a migrációs válságot övező helyi jogi, politikai és társadalmi kontextus nagyon különböző és ráadásul gyorsan változó. Nagyon különbözik országainkban az ilyen krízishelyzetekben az állam és az egyházak együttműködése is, illetve hogy ezek alapján milyen feladatot vállalnak a helyi szervezeteink.

Nagyon különbözünk abban is, hogy a német nyelvterületen folyamatosan működnek a missziókat támogató komoly fejlesztési programok tapasztalata, ami most nagyban segíti őket a migrációs válsággócok jobb megértésében (fejben és szívben egyaránt.)

Mindezek alapján világossá vált a szándék, hogy elkezdjük tapasztalataink és erőforrásaink megosztását, elsősorban az iskolai integráció, az iskolai érzékenyítés terén. Számunkra fontos új feladat lehet, hogy a háborús övezetekben működő jezsuita szolgálatok támogatásában mi is lassan részt tudjunk venni, ezzel a válság helyén segítsük ma a túlélést, holnap remélhetőleg  az újraépítést.

 

Fotó: Jacsó Annamária