Vendéglátó kurd vendégeink

Először hallhattuk énekelni kurd dalokat azt az iraki kurdisztáni édesapát, aki feleségével és négy kisgyermekével együtt másfél éve indult el hazájából. A hazánkban oltalmazott státuszt kapott család május óta a Horánszky utcai jezsuita közösség vendégszeretetét élvezi. Az édesanyja főztjével szerették volna kifejezni hálájukat a jezsuitáknak és a rend munkatársainak az elmúlt hónapokban nyújtott segítségért.

Tradicionális kurd fogásokat készítettek ebédre: birjani (mandulás, mazsolás, 15 féle fűszerrel készült, csirkehúsos rizs), dolma (a magyar töltöttkáposztához hasonlít, szőlőlevélbe tekert rizses töltelék), kotelk (hússal töltött grízgombóc, paradicsomos, spenótos vagy mángoldos szószban), salata (saláta). Az ételek bemutatása mellett arról is beszéltek, milyen sokat jelent nekik a védőháló, amit itt kaptak, és hogy a gyerekeiket jó kezekben, biztonságban tudhatják.

A kurd gasztronómia megismerése közben került sor a rögtönzött énekbemutatóra, amely osztatlan sikert aratott a munkatársak körében. Az ebéd után tolmács segítségével kötetlen beszélgetésben megtudtunk néhány érdekességet a kurd kultúráról, például hogy milyen nagy jelentősége van egy család életében a közösen elfogyasztott teának, ami órákig is eltarthat a szamovár búgása mellett. Ilyenkor együtt a család, beszélgetnek, megosztják egymással élményeiket.

A zenész édesapa kurd népi énekeit november 3-án 17:30-tól mindenki meghallgathatja a Párbeszéd Házában szervezett koncerten.