Könnyű leckék – filmvetítés és beszélgetés

A film megtekintése után beszélgetés a látottakról, személyes érintettségről és arról, hogyan lehet a pártpolitikától függetlenül, jószándékú, megoldásorientált párbeszédet folytatva segíteni a Magyarországon nemzetközi oltalmat kapott menekülteknek.

Az est vendégei: Dombi Annamária tanácsadó, pszichológus, Molnár Áron „noÁr” színművész, Papp Richárd kulturális antropológus. Kafiya Said Mahdi, a film főszereplője sajnos kénytelen volt visszamondani a meghívásunkat. Negyedik vendégünk így Sarok Ferenc, a kisérő nélküli kiskorú menekültekkel dolgozó gyámok csoportvezetője lesz. A házigazda Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetes.

A Könnyű leckék (2018, dokumentumfilm, 78 perc) egy gyönyörű fiatal szomáliai lány életét tárja elénk, aki a felnőtté válás határán minden szálat el kell, hogy szakítson, ami hazájához köti, hogy új életet kezdhessen Magyarországon. Zurbó Dorottya költői hangvételű filmjében a leghétköznapibb szituációk során szembesülünk a legnagyobb tabukkal, ahogy a lány elindul az asszimiláció útján és lépésről lépésre elsajátítja az európai szokásokat. Édesanyja áll hozzá a legközelebb, ő segítette a szökését is, most mégis egyre nagyobb kulturális szakadék tátong köztük. Hogyan is mondhatná el neki a változásokat, amiken keresztül megy? Ez a belső vívódás és a feloldozás iránti vágy válik filmmé a vásznon és talán ez az egyetlen útja a vallomásnak is.

REGISZTRÁCIÓHOZ kötött program. Jelentkezés a honlapon keresztül (www.parbeszedhaza.hu)

A Belvárosi Csend programja.

Fotó: Elf Pictures