Az ELmenekülŐK filmklub második alkalmáról

Április 17-én az ElmenekülŐK filmklub második alkalmának adott otthont a Párbeszéd Háza. Ezúttal Christopher Eder és Jonas Eisenschmidt Imbiss című filmjét tekinthették meg az érdeklődők.Az Imbiss egy görög menekülttáborban, Lesbos szigetén játszódik, 2015 nyarán. Egy helyi család büfét üzemeltet a tábor bejáratánál: az ő mindennapjaikat, a menekültekkel való kapcsolatukat, a felmerülő hétköznapi problémákat mutatja be a film, mindenfajta pátosz vagy heroizmus nélkül.

Önös, üzleti érdektől vezérelve kihasználják a menekült személyek nehéz helyzetét? Vagy helyi szinten spontán választ adtak a kialakult helyzetre, és az emberek igényeire? Esetleg a kettő között van az igazság? Lehetséges, hogy mindkettő igaz? Feltétlenül rossz, hogy az üzleti lehetőséget látták meg a menekült tömegekben?

Hasonló kérdésekre kerestük a választ a film utáni kötetlen beszélgetés során. Egyetlen végleges, megnyugtató választ természetesen nem találtunk, és sosem fogunk találni, hiszen egy válságnak vagy társadalmi konfliktusnak minden esetben rengeteg dimenziója és összetevője van. A valóságot hamisítjuk meg, ha ezek közül kiemelünk egyet, és a többinek nem tulajdonítunk jelentőséget.

Egyszerű válaszokat ugyan továbbra sem ígérünk; de a filmklub további alkalmaira mindenkit szeretettel várunk, aki egyszerű válaszok és a helyzet egyoldalú bemutatása helyett arra érez igényt magában, hogy másokkal együtt gondolkodjon, kérdéseket tegyen fel; meghallgassa a többiek és megossza a saját tapasztalatait.