Workshop a menekültkérdésről

Szeptember 29-én a JMSZ megtartotta első érzékenyítő alkalmát a menekült témában, a Párbeszéd Házában. Az esten, melynek a
„Mi közünk a menekültekhez, bevándorlókhoz?”
címet adtuk, harmincöt, különböző egyházi közösségekhez tartozó fiatal vett részt.

Célunk az volt, hogy a hétköznapokban körülöttünk tapasztalt indulatos hangvétel helyett nyugodtan beszélgessünk, előtérbe helyezzük a szolidaritás szellemiségét, és a szívünk mélyén levő kérdésekre keressünk közösen konkrét válaszokat.

Karol Wojtyla (II. János Pál pápa) Invokáció az emberhez című elmélkedésével, és Ferenc pápa szavaival kezdtük. Egy rövid gondolatébresztő után, amelyben a magyar helyzet felvázolásán kívül egy szíriai beszámolót is hallhattunk, kisebb csoportokban dolgoztunk, beszélgettünk együtt. A végén pozitív példákat láthattunk, hallhattunk a segítésre: videón egy olasz család mesélt arról, hogyan fogadnak be menekülteket panziójukba, majd a Rózsafüzér Királynője plébániáról érkező Padányi Orsolya pszichológus számolt be arról, hogyan állt helyt a segítők segítőjeként az elmúlt hetekben. Tapasztalata emlékeztetett mindannyiunkat arra, hogy a Jóisten mindenkitől a saját egy cseppjét kéri, senkitől se kér se többet, se kevesebbet, mint amit adni tud a tengerhez.

  • A fiatalok nagy része eleve segítő szándékú hozzáállással jött. Érdeklődő és aktív volt a jelenlétük. Az alkalom előre kitűzött célján, az „érzékenyítés”-en kívül lehetőséget adott a találkozásra és információcserére is. Néhány visszajelzés:
  • „Először nagyon kevésnek tűnt, hogy egy témáról mindannyian csak 2-2 percet beszélhettünk a csoportban, de ez végül jól jött ki, mert mindenki összeszedte a mondanivalóját, és nagyon tartalmas lett a beszélgetés”.
  • „Beleéltem magam a szerepjátékon, pedig tartottam tőle, mert félénk vagyok”.
  • „Örültem, hogy megismerkedhettem hozzám hasonlóan gondolkodókkal.”
  • „Tetszett a csoport, főleg az utolsó rész, amikor meg kellett egymást hallgatnunk arról, kire milyen hatással van a menekültkérdés, és mi a dolgunk”.

Prokopp Katalin