Zahra és Zia – magyartanulást segítő tananyagcsomag

Zahra és Zia az Eperfa iskolában 1.

Zia és Zahra, afgán és kongói gyerekek szereplői e munkafüzetnek, melynek célja megismertetni a magyar iskolába kerülő külföldi diákokat az iskolában használatos magyar nyelvvel. A Jezsuita Menekültszolgálat felkérésére készített munkafüzetek elsősorban menekült gyerekeknek készült, de használhatja minden nem magyar anyanyelvű 8-14 év közötti kisdiák is.

  • A munkafüzet nyomtatható változata elérhető a következő linken:
    http://jmsz.hu/zahraeszia/zahra_es_zia_munkafuzet.pdf
  • A tananyagcsomag a munkafüzet mellett e-learninget is tartalmaz, melyet a http://www.jmsz.hu/zahraesziaoldalon találhatnak meg. Célunk az volt, hogy a munkafüzetben megszerzett tudást az online felületen (is) gyakorolhassák a tanulók.
  • Az olvasási, szövegértési készségek fejlesztésére a tananyagcsomaghoz olvasókönyv is tartozik. Online letölthető, a következő linken: http://jmsz.hu/zahraeszia/zahra_es_zia_olvasokonyv.pdf
  • A tanulás megkezdése előtt felmerülhet az igény a meglévő nyelvtudás szintjének megbecslésére. E célra egy rövid módszertani útmutató és teszt is elérhető, az alábbi linken: http://jmsz.hu/zahraeszia/zahra_es_zia_teszt.pdf. E rövid, játékos teszt segítségével felmérhető a gyerekek íráskészsége, magyar nyelvi szókincse és alapvető matematikai ismeretei is.

Zahra és Zia az Eperfa Iskolában 2.

Zahra és Zia története a második kötetben új témákkal folytatódik az Eperfa iskolában: a diákok osztálykirándulásra mennek, megünneplik a karácsonyt, és közösen készülnek a téli szünetre. A 7. osztály újdonságait és új tantárgyait is bemutatja a munkafüzet, hiszen a szereplők időközben idősebbek lettek. Nyelvtani szempontból ez a kötet az első szerves folytatása: az első leckékben rendszerező, ismétlő feladatokat és kiegészítő nyelvtani elemeket találhatnak az olvasók, a továbbiakban pedig megismerhetik a múlt idő és a határozott ragozás új formáit is.

Ezekkel az anyagokkal a nem magyar anyanyelvű diákokkal dolgozó szakemberek munkáját kívánjuk megtámogatni.

Jó munkát kívánunk!

A szerzők: Lukács-Somos Júlia, Ottucsák Melinda, Székely Orsolya
és a Jezsuita Menekültszolgálat

A tananyagcsomag illusztrációi és a népszerűsítésében használt grafikák Fekete Bernadett munkái. Az illusztrációkat és a grafikákat szerzői jog védi.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Ingyenes hozzáférés: menekült, rászoruló gyermekek számára az iskolák igényelhetik az info@jmsz.hu e-mail címen

Vásárlás: egyéb érdeklődők a Jezsuita Kiadó webshopján tudják megvásárolni

https://jezsuitakiado.hu/webshop