Úton az iskolába – egyéni fejlesztő foglalkozások

A magyar oktatás-nevelési rendszer kihívásokkal küzd a menekült gyermekek beiskolázásában, a sajátos és/vagy speciális szükségletű gyermekek fejlesztése és integrációja pedig egy nehezen kezelhető megpróbáltatás elé állítja. Úton az iskolába elnevezésű projektünk a 8 év alatti nyelvi kompetenciájának és a fejlődés különböző területeinek egyéni és csoportos fejlesztésével segíti elő a bevont gyermekek életkorának, állapotának és szükségleteinek megfelelően az integrációját, bekapcsolódását az oktatási rendszerbe. A projekt az Ukrajnából Menekült Gyermekek Ellátása és Befogadása Pályázat 2024 keretében valósul meg az UNICEF Regionális Ukrán Menekültprogram Magyarországi Irodájának, Budapest Főváros Önkormányzatának és a Fővárosi Szociális Közalapítvány támogatásának köszönhetően.

KOMPLEX EGYÉNI FEJLESZTŐ FOGLALKOZÁS

Alkotó-fejlesztő meseterápiás foglalkozások mozgásos és kreatív játékokkal 4-8* éves gyermekek számára

4-8* éves, magyarul, angolul vagy franciául beszélő ill. a nonverbális kommunikációra nyitott gyerekeknek.

A foglalkozások célja a gyerekek testi és lelki harmonizációja, a tanulási nehézségek megelőzése ill. oldása játékos feladatokkal, készség és képességfejlesztés. 

A folyamat menete: a jelentkezést követően egyéni felmérésen (60-90 perc) vesz részt a gyermek szülői kísérettel, az egyéni fejlesztési terv ez alapján készül el. A foglalkozások időtartama 45 perc, heti egy alkalommal. A folyamat végén egy szülőkonzultáció keretében a szülő és a foglalkozásvezető megosztják egymással tapasztalataikat és a terápia esetleges további menetével kapcsolatban megfogalmazhatják meglátásaikat.

A fejlesztő foglalkozások hozzájárulnak a résztvevő gyermekek harmonikusabb fejlődéséhez, a hátrányok csökkenéséhez, a reziliencia fejlesztéséhez, és ahhoz, hogy hatékonyan és kiegyensúlyozottan viselkedjenek az adott kulturális környezetben, rugalmasabban alkalmazkodjanak annak változásaihoz.

A személyközpontú fejlesztési alkalmak változatos eszköztárral segítik a gyerekeket, melynek része az évkörhöz és a természethez kapcsolódás, az alkotó-fejlesztő Metamorphoses meseterápia, a komplex mozgásterápiás fejlesztés, fantáziajátékok és alkotói folyamatok.

Kiket várunk? Magyar állampolgárságú vagy bármilyen nemzetiségű (menekült státuszú), magyar anyanyelvű vagy magyarul,  angolul vagy franciául értő  4-8* éves gyerekeket, akik részt vennének egy 5-12 alkalmas folyamatban.

Menetrend: Első alkalommal a foglalkozásokat vezető szakember felmérést készít a gyermekről a szülő jelenlétében (60-90 perc), az egyéni fejlesztési terv ez alapján készül el. A foglalkozások időtartama 45 perc, heti egy alkalommal. A folyamat végén egy szülőkonzultáció keretében a szülő és a foglalkozásvezető megosztják egymással tapasztalataikat és a terápia esetleges további menetével kapcsolatban megfogalmazhatják meglátásaikat.

Időpont: 2024. június 17-től folyamatosan

Korosztály: 4-8* évesek

Helyszín: JMSZ iroda, 1085 Budapest, Horánszky utca 22. (JMSZ csengő a bejáratban jobb oldalon)

* 8 éves alatt értendő, aki 2016.12.31. után született vagy függetlenül az életkorától a 2023/24-es tanévben általános iskolai első osztályos tanuló volt

Jelentkezni az alábbi űrlap kitöltésével lehet:

KOMPLEX EGYÉNI FEJLESZTŐ FOGLALKOZÁS – Google Űrlapok

——————————————————————————————————————–

КОМПЛЕКСНІ ІНДИВІДУАЛЬНІ РОЗВИВАЮЧІ ЗАНЯТТЯ

Креативна казкотерапія з рухливими та творчими іграми для дітей віком 4-8 років*.

Для дітей віком 4-8 років*, які розмовляють угорською, англійською чи французькою мовами або відкриті до невербальної комунікації.

Мета занять – гармонізувати фізичний та психічний стан дитини, попередити та вирішити труднощі у навчанні за допомогою ігрових вправ, розвинути навички та вміння. 

Процес: після запису дитина проходить індивідуальне оцінювання (60-90 хвилин) у супроводі батьків, на основі якого складається індивідуальний план розвитку. Заняття тривають 45 хвилин, один раз на тиждень. Наприкінці процесу батьки та викладач проводять батьківську консультацію, щоб поділитися своїм досвідом та обговорити можливий подальший хід терапії.

Розвиваючі заняття сприяють більш гармонійному розвитку дітей, які беруть у них участь, зменшенню недоліків, розвитку життєстійкості та здатності ефективно і збалансовано поводитися в даному культурному середовищі та гнучкіше адаптуватися до його змін.

Заняття з особистісно-орієнтованого розвитку підтримують дітей за допомогою різноманітного інструментарію, включаючи зв’язок з циклом року та природою, творчо-розвивальну казкотерапію «Метаморфози», комплексну рухову терапію, розвиток уяви, творчі ігри та творчі процеси.

Кого ми чекаємо? Дітей віком 4-8 років з угорським громадянством або будь-якою національністю (статус біженця), угорською рідною мовою або тих, хто розуміє угорську, англійську чи французьку, які хотіли б взяти участь у проекті які розраховані на   5-12 занять.

Розклад занять. Заняття тривають 45 хвилин, один раз на тиждень. Наприкінці процесу батьки та викладач проводять батьківську консультацію, щоб поділитися своїм досвідом та обговорити можливий подальший хід терапії.

Дата: з 17 червня 2024 року

Вік: 4-8* років

Місце проведення: офіс JMSZ, 1085 Budapest, Horánszky utca 22.

 Учні яким виповнилося 8 років, які народилися після 31.12.2016 або були учнями першого класу початкової школи у 2023/24 навчальному році, незалежно від віку.

реєстрація:

KOMPLEX EGYÉNI FEJLESZTŐ FOGLALKOZÁS – Google Űrlapok

Támogatóink: