Befogadás – kisfilm és gondolatindító kérdések

For the Birds kisfilm

Korosztály: 8-14 évesek

Nézzétek meg a Pixar kisfilmjét és beszélgessetek!

Milyenek a madarak? Mit tesznek, amikor más, hasonló madarak érkeznek? És mit tesznek, amikor az új fajta madár megérkezik közéjük? Hogyan fogadják? Mit tesznek vele? (Meséld el, mit történik!)

Mit akar az új madár? Különbözni akar a többi madártól vagy csak társaságra és játszópajtásokra vágyik? Mit tesz az új madár? (Meséld el, mit történik!)

Az első madár nevet és el akarja küldeni az új madarat, ezért fájdalmasan megcsípi. A drót meghajlik és az új madár leesik. Vicces, ahogy a többi madár is leesik és az idegen madár nevet. Biztos vagyok benne, hogy mindannyian nevettünk ezen… de ez a történet jó befejezése?

Hogyan reagálunk valakire, aki másmilyen, mint mi? Hogyan köszöntünk embereket, akik oda érkeznek, ahol mi vagyunk? Voltál már hasonló helyzetben, mint amit a kisfilmben láttunk? Iskolában, családban, szomszédságban történt már hasonló?

Képzeld el, hogyan folytatódhatna a történet (az osztály több csoportra osztva többféle folytatást is kitalálhat és elő is adhatják rövid jelentekben. Ekkor kicsit több időt kell szánni a tevékenységre.)

Mit tanultunk ebből a történetből és a beszélgetésből? Mit tehetünk, hogy az új embereket megfelelően fogadjuk? Írjuk le mindannyian, mi lenne egy jó “forgatókönyv” az új emberek fogadására az osztályunkban vagy közösségünkben.