Idomeni – a görög-macedón határon járt Hölvényi Kristóf

Hölvényi Kristóf fotóriporter a görög-macedón határon fekvő Idomeni-ben járt a Jezsuita Menekültszolgálat segítségével. Alább tekinthető meg képriportja. 

holvenyi kristof - idomeni - dec 2015 - 01

Idomeni, Görögország, menekültek

Idomeni, Görögország, menekültek

Egy főleg irániakból álló csoport elzárta a határt. Azt mondták, vagy mindenkit átengednek a hatóságok, vagy senki nem megy át a határon. A rendőrök viszont őket zárták körbe, hogy mások már ne csatlakozhassanak a sorfalhoz.

A kialakult patthelyzet miatt sokan heteket töltöttek a határon. Mikor a veszteglőknek kezdett elfogyni a pénze, akkor a táboron belüli lopások is egyre gyakoribbá váltak.

holvenyi kristof - idomeni - dec 2015 - 03

A környezet leginkább Röszkéhez hasonlítható: szántóföld a határ két oldalán és egy vonatsín, amely átvezet rajta. A körülmények azonban még a röszkeieknél is rosszabbak, és a hangulat is feszültebb.

Idomeni, Görögország, menekültek

és az egyre romló körülmények kikezdik az emberek türelmét.

Idomeni, Görögország, menekültek

A menekültek napi rendszerességgel szerveztek demonstrációkat. A táborban összetrombitált tömeg a sorfalnál követelte, hogy nyissák meg a határt.

Idomeni, Görögország, menekültek

A tömeg napról napra nőtt – a menekültekkel teli buszok egymás után érkeztek a határhoz, a sorfal viszont senkit sem engedett át. Egy idő után már nem volt elég sátor, pokróc és élelem.

holvenyi kristof - idomeni - dec 2015 - 07

Mikor a helyzet tarthatlanná vált, a rohamrendőrök határozott fellépéssel, de túlzott brutalitás nélkül szétszedték a menekültek sorfalát. Az egymásba kapaszkodott embereket egyenként húzták ki a rendőrgyűrűn kívülre.

holvenyi kristof - idomeni - dec 2015 - 08

Ahol gyerekek voltak, ott a rendőrök különösen óvatosak voltak, és könnygázt sem vetettek be. Végül sikerült teljesen felszámolni a barikádot.

 

holvenyi kristof - idomeni - dec 2015 - 09

Az arra jogosultak – tehát a szíriai, iraki és afgán – menekültek elől elhárult az akadály. A hirtelen megindult áradat azonban pánik közeli állapotot eredményezett, a tülekedésben többen el is ájultak. Ám komolyabb baja ekkor senkinek sem esett.

Idomeni, Görögország, menekültek

Egy fiatal marokkói férfit azonban megrázott a felsővezeték, mikor felmászott egy vonat tetejére – súlyos állapotban szállították kórházba. Az eset kisebb fajta zendülést okozott, a menekültek kövekkel dobálták meg a rendőrsorfalat. Pár nappal később egy másik marokkóit is ugyanígy rázott meg az áram, ő nem élte túl. Társai szerint kétségbeesésében öngyilkos lett.

holvenyi kristof - idomeni - dec 2015 - 11

„Egy afrikai srác kérdezte tőlem, hogy van-e valami jó hírem a határral kapcsolatban” – emlékezett vissza Hölvényi Kristóf. „Mondtam neki, hogy csak annyi, ha megfordul, láthat egy nagyon szép felhőt. Akkor még ő is nevetett, az egy jó pillanat volt”.

holvenyi kristof - idomeni - dec 2015 - 12

holvenyi kristof - idomeni - dec 2015 - 13

holvenyi kristof - idomeni - dec 2015 - 14

Idomeni, Görögország, menekültek