Frans van der Lugt SJ utolsó üzenete

Írta Rick Timmermans

5 évvel a halála után.

2019 április 7-én volt öt éve annak, hogy megölték Frans van der Lugt holland jezsuita szerzetest Homs városában, Szíriában. 75 évesen halt meg.

Hogy tisztelegjenek Frans van der Lugt SJ előtt, a holland és flandriai jezsuiták készítettek egy animációs filmet róla. A filmet 9 nyelven készítették el, közöttük hollandul, angolul és arabul is.

A filmben utoljára szólal meg Van der Lugt. Sürgős felhívást intéz az emberekhez, hogy sose adjuk fel, hogy sose legyen a gyűlöleté az utolsó szó, hanem harcoljunk a szeretetért. „Az utolsó lehelletemig reméltem, hogy a gyűlölet, a harc és a szenvedés megszűnik.”

A halála előtti utolsó hónapokban Frans van der Lugt SJ felhívást intézett a nemzetközi közösséget, hogy vessenek véget a háborúnek és küldjenek élelmet. Számos híroldalon megjelentek mélyreható videóüzenetei. Brutális halála sokként hatott.

Az animációs filmben a jezsuita Van der Lugt fiktív hangja tekint vissza életének hirtelen végére. Az egyik oldalon ott van a remény, a másik oldalon a saját halála. „Olyan, mintha minden megállt volna. És mégis továbbmegy. Igen, továbbmegy.” Ez a szent meggyőződése. Mert: „A szeretet nem szűnik meg. Senkinek nem kell hátradőlnie és csak néznie”.

Francis atya a szíriai Homs városának ostromolt részében élt. Miközben bombák csapódtak be és emberek haltak éhen körülötte. Ami pár napos ostromnak indult, hónapokig tartó ostromként végződött. Pár nappal Van der Lugt meggyilkolása után Homs városának lakói az ENSZ irányításával el tudták hagyni az ostromolt területet.

 

Az animációs filmről:
Animáció: Rens Wegerif
Illusztráció: Jedi Noordegraaf – Studio Vandaar.
A monológot írta: Rick Timmermans
Projektkoordinátor: Nikolaas Sintobin SJ

A zenéről:
A zene nagy részét a szíriai dobos Modar Salama komponálta. Salama közvetlen közelről élte át a polgárháborút és személyesen ismerte Frans van der Lugt SJ-t.

Az animációs film a következő nyelveken érhető el: holland, angol, arab, francia, német, spanyol, lengyel, portugál és olasz – a következő linken: https://www.jezuieten.org/overview-of-different-languages-animation-film/

 

Forrás: https://jesuits.eu/news/990-frans-van-der-lugt-sj-his-last-message?utm_source=newsletter_147&utm_medium=email&utm_campaign=draft-jcep-april-2019