Egy mentor reflexiója

4 hónapig nálunk önkénteskedett a Montserrat közösség egy tagja, aki Istennek szentel egy tanévet az életéből: személyes és közösségi imádságban növekedve, másokat szolgálva önkéntes munkában, egy jezsuita közösségben élve. Íme a személyes vallomása:

2023. február 27-től töltöttem el négy hónapot a Jezsuita Menekültszolgálatnál részállásban, önkéntesként dolgozva. A célom és várakozásom előzetesen ezzel a négy hónappal kapcsolatosan az volt, hogy a hivatástisztázó évem hátralévő időszakában még közelebb tudjak kerülni a Jóistenhez az által, hogy szükséget szenvedő, rászoruló emberekben találkozom Vele.

A munkám során 3 családos ügyfelünkkel kerültem mélyebb kapcsolatba úgy, hogy az egyik szociális munkás kollégánkat kisértem és angolul segítettem neki kapcsolódni a meglátogatott emberekhez. Nagy élmény volt ezen emberek sorsát egészen közelről nyomon követni négy hónapon keresztül. Azáltal, hogy fizikailag közelebb léptem hozzájuk, jobban és mélyebben megláttam, hogy milyen nehézségeken és kihívásokon mentek ők keresztül.

A JMSZ ügyfeleivel találkoztam még a szervezetünk különböző rendezvényein, mint például szépség- és családnapok, közös Ethnosound dobolás. Felszabadító volt azt látni, hogy azok az emberek, akik számomra korábban elképzelhetetlen dolgokon mentek keresztül, mégis most felszabadultan és örömmel tudnak jelen lenni, beszélgetni egymással vagy játszani közösen.

Sok élménnyel megyek tovább a JMSZ-től. Nagyon jó volt a kollégákkal együtt dolgozni, egyre többüket egyre mélyebben megismerni. Nagyon szép élmények kötődnek ehhez. Nagyon jó volt az ügyfelekkel spontán beszélgetni. Ezek közül egyet emelnék ki, amelyik tapasztalat szempontjából nekem a legfontosabb volt. A szépségnapok egy részében, ha több gyermeket hoztak magukkal az édesanyák akkor néhány kollégával együtt, kimentünk a gyerekekkel a közeli Nemzeti Múzeum kertjében lévő játszótérre. Ott tudtam beszélgetni egy 13-14 éves ukrán sráccal, aki csak ukránul beszélt, így egy telefonnal ültem oda mellé, amin volt egy hang alapján működő fordító. Az elején látszott, hogy nem nagyon vágyik erre a beszélgetésre, nem hitt benne, hogy működni tud. Be kell valljam, hogy én se voltam az elején róla teljesen meggyőződve. De szépen lassan azt éreztem, hogy elkezdte élvezni és elkezdett nekem megnyílni. Nem tud nagyon kortársai között lenni, így nem tud nagyon kivel beszélgetni a szülein kívül. Hálás volt látni, ahogyan elkezdett belemelegedni a beszélgetésbe és elkezdett megnyílni.

Munka közben