Önkénteseket keresünk!

Kedves Barátunk!

Ha megfogalmazódott Benned, hogy szeretnél fiatalként aktívan segíteni a menekültekkel kapcsolatos munkákban, akkor várunk Téged a JMSz szolgálataiban.

További részletes információk:

1. A szolgálatokról röviden
2. Önkéntesi szolgálat feltételei
3. Regisztráció

Várunk!

Solymoskövi Luca és P. Forrai Tamás SJ

 

1. A szolgálatok röviden

1.1. Fóti Gyermekváros: Azok a fiatalok, akik 18. életévüket nem töltötték be és kísérő nélkül lépik át a határt, regisztráció után a fóti otthonba kerülnek. Az Otthonban sok 13-18 év közötti fiatal menekült él, igazi elfoglaltság nélkül. Az intézet munkatársaival együtt, a menekült fiatalok számára szervezünk szabadidős programokat és képzést. A szabadidőben elsősorban sport és kreatív programokra van igény, míg képzés keretében angolt tanítunk alapfokon, illetve közös programokon keresztül európai kulturális hagyományainkat mutatjuk be. Különösen azokat, melyekben nagy különbözőségek vannak. Ide legalább heti 2-3 órás szolgálatot vállalni képes önkénteseket várunk.
(Az otthon könnyen megközelíthető. Újpest-Városkaputól 20perc távolsági busszal.)

1.2 Magyar mint idegen nyelv oktatás. Budapesten, a IX. kerületben készítjük elő annak a lehetőségét, hogy a letelepedés valamilyen státuszával már rendelkező, maradni kívánók számára tanítsuk a magyar nyelvet. Keresünk ehhez magyar mint idegen nyelv tanárokat, de más idegen nyelvi, illetve kifejezetten magyar tanárokat is.

1.3. Alkalmi önkéntesség – Máltaiakkal
A Máltai Szeretetszolgálat 24 órás szolgálatot működtet az országból kilépő menekültek támogatására. A Máltaiak forró teát, ásványvizet és előcsomagolt ételt adnak nekik. Ide min. 2-3 napos szolgálatokra várunk önkénteseket

1.4. Munkacsoportok háttérszolgálata. Az alábbi munkacsoportok álltak fel és várnak további szakmai segítőket:

1.41. Pedagógus munkacsoport: olyan szakmai anyagokat készít elő, amelyeket a későbbiekben iskolákban lehet használni a menekültkérdés kapcsán a magyar fiatalok érzékenyítésére.

1.42. Tolmácsokat keresünk arab, perzsa, fárszi nyelvű tolmácsoláshoz.

1.43. Fordítókat keresünk, akik angol, francia és német nyelvből/nyelvre tudnak fordítani menekültkérdéssel kapcsolatos cikkeket, tanulmányokat.

 

2. Önkéntesi szolgálat feltételei

  1. A keresztény értékrendre épülő segítő szolgálat elfogadása, önkéntes szerződés megkötése.
  2. Minden önkéntesnek részt kell vennie egy bevezető felkészítési/képzési programon, hogy megszerezze a szükséges alapvető információkat, hogy az etika, és a professzionális segítés alapismereteivel kezdjen a szolgálatba. A szolgálatban való részvételnek feltétele az ezeken a programokon való megfelelés.
  3. A folyamatos munkában együttműködő önkénteseink részt kell vegyenek a folyamatos  kísérésben/szupervízióban, amelyet csoportokban biztosítunk az egyes területen dolgozók számára.

 

3. Jelentkezés

Ezen form kitöltésével jelentkezhetsz: