Menekültkérdés feldolgozásához – Lufis játék

Lufis játék – a menedékkérők sokféle nehézségének átérzése

Korosztály: 15 év felett ajánlott

Kellékek: 1 történet kártya, 5 lufi (különböző színű), jelölő a lufikhoz

A lufis játék egy egyszerű és vidám mód arra, hogy ráirányítsa a figyelmet azokra a problémákra, kihívásokra, amikkel egy menedékkérő vagy menekült szembesül. Segít megérezni azokat a nehézséget, amit a menekültek átélnek, amikor egyszerre egy időben több kihívással kell megküzdeniük.

Előkészítés: a játék biztonságához legalább 3×3 m-es szabad hely kell. Fújd fel a lufikat és jelöld a lufikat ezekkel a szavakkal: étel, szállás, oktatás, szabadság, nyelv! Minden problémacsoportot más színű lufik jelképezzenek! Játék közben figyeld az órát!

A játék menete: Egy versenyző áll a játéktér közepén. Olvasd fel a történet kártyát! Győződj meg róla, hogy a játékos érti a történetet és a játék célját.

Kezdetben 30 másodperc áll rendelkezésre. Dobáld be a lufikat a játéktérre egymás után, és a játékos igyekezzen a lufikat a levegőben tartani. A lufikat játék közben nem szabad megfogni. Ha egy lufi leesik, ezt jegyezd fel! Állítsd meg az órát fél perc után! Add át a feljegyzett eredményt a játékosnak és adj rövid szóbeli visszajelzést!

Egyéb ötletek: szólhat zene is a játékidő alatt, ezzel is izgalmasabbá téve a játékot. A további játékosoknak készíts további történetkártyákat!

Történet kártya: (a játék elején kell felolvasni)

Képzeld el, hogy menedékkérő vagy menekült vagy, és próbálsz zsonglőrködni azokkal egyszerre jelentkező kihívásokkal, amit a megélhetés jelent az új országban. Ezek a lufik jelképzik néhány területét az életnek, ahol problémákkal szembesülsz. A feladatod az, hogy 30 másodpercig tarts minél több lufit a levegőben! Nem foghatod meg a lufikat, ha egy lufi lelesik vagy kimegy a játéktérről, az kiesik a játékból.

A zsonglőrködés nehezebb, mint gondolnád!

Nyelv: Nem beszéled az ország nyelvét, rossz buszra szállsz és a város egy ismeretlen részén találod magad.

Sok menekült és menedékkérő küzd ezzel a helyzettel nap mint nap, nehézséget jelent útbaigazítást kérni, ételt vásárolni az idegen nyelv és az ismeretlen szokások miatt.

“Fogalmam sem volt, mi történik körülöttem” – 23 éves fiatalember Irakból

Szállás: A fűtésed elromlott a szállásodon, és a főbérlőt nem éred el.

Menekültek és menedék kérők gyakran nagyon nehezen jutnak szálláshelyhez, a nekik juttatott szállás leromlott, másoknak már ki sem adható ingatlan.

“A szobákban nincs szőnyeg, mindenhol nagyon hideg van” – 36 éves nő Kongóból

Oktatás: Gratulálunk! Épp most jutottál be egy rangos egyetemre. Sajnos nem fogsz tudni beiratkozni, mert nincs pénzed tandíjra.

A legtöbb menekült és menedékkérő csak költségtérítéses oktatást kaphat. Ez akár 8000 és 40000 angol font is lehet évente.

“Számomra a tanulás nagyon fontos. Sajnálom azokat, akik nem tanulhatnak. Orvos szeretnék lenni, hogy annyi embernek segítsek, amennyinek csak lehet!” – Rawth Azad, szudáni menekült.

Szabadság: Nem követtél el semmilyen bűntettet, mégis őrizetbe vettek bizonytalan időre.

Sok család és magányos menedékkérő és menekült fél az őrizetbe vételtől, ez állandó félelmet és bizonytalanságot jelent nekik.

“Én vagyok a legidősebb a menekült állomáson – senki nincs itt a családomból, fogalmam sincs, mit tegyek” – 13 éves menekült táborban élő fiú

Étel: Hét közepe van és már kifutottál a étkezésre kapott heti pénzből.

Menedék kérők számára nem engedélyezett a munkavállalás, így csak az állami támogatás tudják megélhetésre fordítani. Az így kapott pénz az állampolgárok számára nyújtott megélhetési támogatás 70 %-a (UK)

http://www.unhcr.org/cgi-bin/texis/vtx/home/opendocPDFViewer.html?docid=46a07f8c4&query=star%20game