Találkozás a német Evangélikus Diakónia munkatársaival

Február 24-én a JMSz a németországi Evangélikus Diakónia hét munkatársát látta vendégül. A nagyjából kétórás, kötetlen beszélgetés alkalmat adott arra, hogy megosszuk egymással a menekültekkel végzett munka tapasztalatait, nehézségeit, illetve közösen keressük az – akár országhatárokon is átnyúló – együttműködés módjait.

A tapasztalataink temészetesen több esetben is eltértek egymástól, többek között abból kifolyólag, hogy Magyarország Németországgal ellentétben ún. tranzitország, a menedékkérők a legtöbb esetben csak áthaladnak rajta, és máshol szeretnének letelepedni. Ebből következik, hogy gyakran teljesen más jellegű kihívásokkal nézünk szembe, mint egy olyan ország, amely tényleges, végső úticélja az Európába érkezőknek.

Ezzel együtt az is látható volt, hogy munkánk során számos olyan szituációval szembesülünk, amelyek német kollégiánk számára sem voltak ismeretlenek. A menekültek társadalmi integrációját, a munkaerőpiacon való elhelyezkedésüket ugyanazok a tényezők nehezítik mindkét országban.

Inspiráló volt egy kis időre más szemszögből, mások szemével látni a saját munkánkat, küldetésünket. A német Evangélikus Diakónia delegációjának köszönjük az érdeklődést és a megtisztelő figyelmet, a magyar Diakóniának pedig a közreműködést abban, hogy ez a kapcsolat létrejöhessen.

A kép forrása: https://www.diakonie.de/
Az érdeklődők további információkat találhatnak ezen a német nyelvű honlapon.