Menekültek Görögországban: nemzeti szintű válaszok, nemzetközi kutatás

A kutatás magyarországi vezetőjének, Fokasz Nikosz professzornak a szavait idézve számolunk mi is be róla, hogy az ELTE TáTK Doktori Iskola hallgatói kiegészülve ezúttal a TáTK Nemzetközi Tanulmányok Intézet mesterszakos hallgatóival 2019-ben már harmadik alkalommal érkeztek Krétára. A csapat tagja volt Kővágó Emese is, a JMSZ munkatársa is, immár másodszor.

A professzor úgy fogalmazott, hogy az utazás célja az volt, hogy a magyar résztvevők a Krétai Egyetem oktatóival és hallgatóival együttműködve többnapos workshop-on dolgozzák fel a Krétára a közelmúltban érkezett menekültek, továbbá az évek óta itt élő bevándorlók befogadásával, berendezkedésével, illetve beilleszkedésével kapcsolatos folyamatokat.

Az utazás során a résztvevő kutatók és hallgatók, a korábbi évekhez hasonló módon, életútinterjúkat készítettek menekültekkel, bevándorlókkal, a velük foglalkozó szakértőkkel, továbbá a befogadó közeg lakosságával. A kutatás során szerzett adatok feldolgozása folyamatban van, és a kapcsolódó eredményekről örömmel adunk majd mi is hírt a jövőben. 

Akik azonban addig is szívesen olvasnának az egyes Görög-szigeteken kialakult, sokszor tragikus körülményeket bemutató cikkek mellett az előremutató helyi válaszokról is, ők megtehetik például az alábbi honlapon: http://estia.13ten.net/en/home/ Az ESTIA egy olyan program, amely a szigetekről áthelyezett menedékkérők számára dolgoztak ki a helyiek, az odaérkezők védelmének és társadalmi beilleszkedésének az elősegítése érdekében. És ne feledjük: JMSZ-es kollégák dolgoznak Görögországban is. Róluk itt olvashatunk (szintén angolul; itt található a kép forrása is): https://jrs.net/en/country/greece/