Önkéntesség

Az önkéntesekkel való együttműködés a kezdetektől fontos eleme volt a munkánknak: szociális és oktatási programunk egyaránt önkéntesek bevonásával zajlik.

A járványhelyzet ellenére is várjuk új önkéntesek jelentkezését – sőt, mivel a menekült családok most még nagyobb kihívásokkal szembesülnek (az iskola és a lakhatás területén egyaránt), ha lehet, még nagyobb szükségünk van kreatív és elszánt önkéntesekre.

Önkénteseink biztonsága természetesen prioritást élvez: a legtöbb programunkat-foglalkozásunkat áthelyeztük az online térbe, ahol pedig ez nem lehetséges, ott minden járványügyi óvintézkedést betartunk.

A következő területekre várjuk a jelentkezéseket:

 

• magyar mint idegen nyelv oktatás (online)

Olyan önkénteseket várunk, akik vállalni tudják, hogy heti minimum 1,5 órában gyakorolják a magyar nyelvet menekült felnőttekkel. Ha van tapasztalatod idegen nyelv tanításában, az előnyt jelenthet, de nem követelmény: biztosítunk szakmai felkészítést és szupervíziót.

 

• gyerekek szaktárgyi korrepetálása

Általános iskolás (alsós), magyarul csak nagyon keveset beszélő gyerekek segítésére keresünk önkénteseket, akik heti egy alkalommal együtt tanulnak velük. Ha kreatív vagy, türelmes és könnyen megtalálod a hangot a gyerekekkel, ez a neked való feladat.

Az első néhány hét az összeszokásról fog szólni; ehhez pedig fontos, hogy személyesen is találkozzatok, megismerjétek egymást. Ezután kezdődhet a tanulás – lehetőleg már az online térben.

 

• középiskolások szaktárgyi korrepetálása (online)

Magyarul jól tudó középiskolás fiatalok korrepetálása heti egy alkalommal.

 

• korrepetálás spanyol nyelven

Spanyol anyanyelvű általános iskolás gyerek mellé keresünk egy olyan önkéntest, aki heti egy alkalommal tudja segíteni őt abban, hogy anyanyelvi tudása-szókincse is fejlődjön, és az iskolában tanultakról spanyolul is képes legyen beszélni.

Az első néhány hét az összeszokásról fog szólni; ehhez pedig fontos, hogy személyesen is találkozzatok, megismerjétek egymást. Ezután kezdődhet a tanulás – lehetőleg már az online térben.

 

• segítség programozásban (online)
Frontend fejlesztést tanuló menekült fiatal szeretne egy „mentort”, aki tudja segíteni a szakmai fejlődését. Tapasztalatokkal a következő területeken rendelkezik: Javascript / Typescript és Html, CSS, illetve verziókontroll ( CLI ). Ha mindezekben jártas vagy, beszélsz angolul és van néhány szabad órád hetente-kéthetente, akkor téged keresünk.

 

• gyerekprogramok szervezése
Régi álmunk, hogy szervezzünk egy „klubot” menekült gyerekeknek, ahol használhatják és fejleszthetik az anyanyelvüket. Ha beszélsz arabul? franciául? perzsául?, és szívesen szerveznél játékos kulturális programokat menekült gyerekeknek, erre a feladatra jelentkezz.

 

• lektorálás/fordítás
Ha nem fér az idődbe, hogy hosszabb távon elköteleződj és heti rendszerességgel órákat tarts, de időnként, eseti jelleggel tudnál és szeretnél segíteni, jelentkezhetsz fordítani is.
Olyan önkénteseket keresünk, akik magabiztosan fordítanak szakmai szövegeket angolról magyarra, illetve magyarról angolra.

 

 

Ha van olyan terület, amely itt konkrétan nem szerepel (pl. jogi tanácsadás, művészeti foglalkozások), de megítélésed szerint az adott területen szerzett tapasztalatoddal és kompetenciáddal segíthetnéd a menekültek társadalmi integrációját, keress meg bennünket, beszéljünk róla!

Fontos tudnod, hogy:
– szakmai segítséget (felkészítő képzés, rendszeres szupervíziós alkalmak – havonta kb 2 óra) biztosítunk, tehát nem leszel egyedül,
– sérülékeny közösséggel dolgozunk, így az önkéntes munkát kiemelten komolyan vesszük és vannak betartandó szabályok.

Ha rugalmas vagy, empatikus, és nyitott arra, hogy más nyelvi és kulturális hátterű emberekkel találkozz, akkor nálunk a helyed. Töltsd ki ezt a jelentkezési lapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot.