Zahra és Zia – magyartanulást segítő tananyagcsomag

Zia és Zahra, afgán és kongói gyerekek szereplői e munkafüzetnek, melynek célja megismertetni a magyar iskolába kerülő külföldi diákokat az iskolában használatos magyar nyelvvel. A Jezsuita Menekültszolgálat felkérésére készített munkafüzet elsősorban menekült gyerekeknek készült, de használhatja minden nem magyar anyanyelvű 8-14 év közötti kisdiák is.

A munkafüzet nyomtatható változata elérhető a következő linken:
http://jmsz.hu/zahraeszia/zahra_es_zia_munkafuzet.pdf .
A kiadványok nyomtatott formában a Jezsuita Menekültszolgálat munkatársától, Kővágó Emesétől igényelhetőek (rászorultsági alapon, elsősorban menekülteknek ingyenesen – más esetben az újranyomás költségeit fedező adományt kérünk) a kovago.emese@jmsz.hu email címen.

A „Zia és Zahra az Eperfa Iskolában” c. tananyagcsomag a munkafüzet mellett e-learninget is tartalmaz, melyet a http://www.jmsz.hu/zahraeszia oldalon találhatnak meg. Célunk az volt, hogy a munkafüzetben megszerzett tudást az online felületen (is) gyakorolhassák a tanulók.
Az olvasási, szövegértési készségek fejlesztésére a tananyagcsomaghoz olvasókönyv is tartozik. Ez jelenleg on-line letölthető, a következő linken: http://jmsz.hu/zahraeszia/zahra_es_zia_olvasokonyv.pdf

A tanulás megkezdése előtt felmerülhet az igény a meglévő nyelvtudás szintjének megbecslésére. E célra egy rövid módszertani útmutató és teszt is elérhető, az alábbi linken: http://jmsz.hu/zahraeszia/zahra_es_zia_teszt.pdf . E rövid, játékos teszt segítségével felmérhető a gyerekek íráskészsége, magyar nyelvi szókincse és alapvető matematikai ismeretei is.

Ezekkel az anyagokkal a nem magyar anyanyelvű diákokkal dolgozó szakemberek munkáját kívánjuk megtámogatni.

Jó munkát kívánunk!

A szerzők: Lukács-Somos Júlia , Ottucsák Melinda, Székely Orsolya
És a kiadó: Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya

A tananyagcsomag illusztrációi és a népszerűsítésében használt grafikák Fekete Bernadett munkái. Az illusztrációkat és a grafikákat szerzői jog védi.