Európában nincs senki, aki képes lenne kezelni a menekültválságot

Nem igazán érti a magyar katolikusok megosztottságát — mondta az Indexnek adott interjúban Jean-Marie Carrière, az Európai Jezsuita Menekültszolgálat (JRS Europe) igazgatója.

Az egyik legnagyobb keresztény segítő szervezet európai vezetője azt javasolja, hogy Európa már a közel-keleti menekülttáborokban adjon humanitárius vízumot, és nyisson biztonságos utakat a szíriai menekülteknek. A kereszténységnek nyitottnak kell lennie, nem szabad csak az identitásügyekkel foglalkoznia — mondja a jezsuita atya.
Az Európai Jezsuita Menekültszolgálat szerint az Európai Uniónak legális útvonalakat kellene nyitnia és vízumot kellene adnia a menekülteknek.

9945433_68dc8f2b7eb34354728ab52501dafb63_bpc

Azt javasoljuk az európai uniós intézményeknek, hogy a segítő szervezetek közreműködésével teremtsenek biztonságos és legális lehetőséget a menedékkérelmek benyújtásához. Ne legyenek olyan akadályok, amelyekből életveszélyes helyzetek adódnak, és csak az embercsempészek járnak jól velük. Ehelyett tegyék lehetővé, hogy törvényesen jöhessenek Európába a menedékkérők.

Hogyan?
Többféle eszköz képzelhető el. Lehet humanitárius vízumot adni; fel lehetne gyorsítani a vízumeljárásokat; a családegyesítési ügyeket is meg lehetne könnyíteni. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) nagyon jó az áttelepítési programja. A cél, hogy már a libanoni, jordániai, törökországi menekülttáborokban, Egyiptomban is beadhassák a szíriaiak a menedékkérelmeket az EU felé.

Lát ma erre valós politikai esélyt?
A tagállamok közötti viszonyban vannak a legnagyobb problémák. Juncker jó dolgokat mond, és úgy látjuk, az Európai Parlament is támogatóbb annál, mint amit képzeltünk, de a tagállamok nem képesek közös álláspontot kialakítani. A Miniszterek Tanácsának legutóbbi ülése nagy csalódást keltett, állandóan csak a biztonsági kérdésekhez, a határok ellenőrzéséhez kanyarodtak vissza. Úgy érzem, a politikusok nem hallják meg a közvélemény hangját.

9945425_2e822225779a20fed9efb6ed9af4951b_bpc

Óriási különbségek vannak az egyes tagállamok közvéleményei között.
Elismerem. De minden országban rengeteg jelét látni a konkrét, együttérző szeretet cselekedeteinek. Ezzel szemben a tagállamok most mind magukkal törődnek. Úgy gondolják, hogy a menekültprobléma elsősorban szuverenitáskérdés — és ebben van is igazságuk. De most egyetlen olyan tagállam sincs, amelyik képes lenne kezelni a menekültek érkezését.

Ön azt mondta, a határok lezárása több halálhoz vezet.
Minél inkább megerősítik a határokat, annál drámaibb események következnek be. Nem csak Magyarországra gondolok, ugyanezt tapasztalhatjuk a spanyol-marokkói határon is. Ott voltam, láttam, borzalmas dolgok történnek. A rendőrség mindkét oldalon rendkívül erőszakosan lép fel a migránsokkal szemben. A kerítés veszélyes; ha megpróbálnak átmászni rajta, sokan megsérülnek, ráadásul csak az embercsempészeknek ad munkát.

Van becslésük rá, hogy hány ember kaphatna az Önök által támogatott elképzelés szerint menedékjogot, vízumot az Európai Unióba? Mi az elvi maximum?
A számok viszonylagosak. Gondoljon Libanonra, ahol az ország népességének a harmadát menekültek teszik ki. Ha Németország 800 ezer menekültet befogadna, az mennyi lenne? Kevesebb, mint a népesség egy százaléka.
A fő szempont, hogy a szíreknek és az afgánoknak, és sokaknak Afrika szarváról védelemre van szükségük, és ők Európába akarnak jutni. Próbáljunk korrekt megoldást találni erre a helyzetre. Én nem azt mondom, hogy mindenkit fogadjunk be. De Európában vagyunk, ahol az a hagyomány, hogy menedéket adunk a rászorulóknak.

9945397_f7a02c2767b5792e67ce90183e9b8385_bpc

Az európai kapacitás talán nem annyira technikai értelemben véges, mint inkább kulturális okokból, az iszlámtól való félelem miatt.
Egyetértek. Németországban most sok önkéntes érzi, hogy valami új történik, amire nagylelkűséggel, érzelmekkel válaszolnak, de ez meg fog változni, és nem tudom, hogy kell majd kezelni ezt a helyzetet.
A menekültlét eleje, mondjuk az első éve viszonylag tiszta helyzet: alapvetően az elemi segítségre, szállásra, ételre, jogi segítségnyújtásra van ilyenkor szükség. Amikor a kérelmező megkapja a menekültstátuszt, elkezdődik egy jóval hosszabb, integrációs szakasz. Ez problematikusabb és több feszültséggel jár. De meg kell különböztetni az azonnali segítségnyújtást és a hosszú távú integrációt.