Coming soon

A Jezsuita Menekültszolgálat európai irodája (JRS Europe) nyilvánosságra hozta éves jelentését (Annual Report 2016), melyben a magyar JMSz munkájáról is írnak.

Keserédes üzenetet hordoz a jelentés – olvasható annak összefoglalójában -, a pozitív oldalon a széles körű projekteket láthatunk, melyek 18 európai országokban segítik a menekültek oktatását, lakhatását és munkahely keresését. Az érkezők számának drámai csökkenése mögött viszont olyan határok mentén tapasztalható korlátozások és egyéb tényezők állnak, melyek még veszélyesebbé és költségesebbé teszik az utat, amelyet a háború áldozatai és az üldözöttek tesznek menekülésük során.

A jelentés angol összefoglalóját ITT olvashatják el, a jelentést pedig ITT.

A JMSz európai irodájának éves jelentése angolul olvasható

Ökumenikus imaórát tartottak június 23-án pénteken a Horváth Mihály téri templomban azok emlékére, akik a háború, terrorizmus vagy más igazságtalanság elől menekültek Európába, és odavesztek az úton. A Szent Egyed (Sant’Egidio) közösség budapesti vezetője, Szőke Péter köszöntötte az ökumenikus imaóra résztvevőit, beszédet mondtak még Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius; Székely János kinevezett szombathelyi püspök; Fabiny Tamás evangélikus püspök és Aaron Stevens, a budapesti Szent Kolumbán skót presbiteriánus misszió vezető lelkésze.

Az imán jelent volt Marie Antoinette Sedin, a Palesztin Állam nagykövet, Montserrat Feixas Vihe, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosa regionális irodájának vezetője valamint a Fokoláre mozgalom és a Jezsuita Menekültszolgálat képviselői, valamint menekült és együttérző barátaink.

„Urunk, védj meg minket, védd meg Európát, ne a menekültektől, a migránsoktól, hanem a gyűlölettől, a félelemtől, az előítélettől… Védj meg minket minden gonosztól, attól is, ami bennünk van” – zárta könyörgését a skót presbiteriánus misszió vezető lelkésze.

Bővebben az imáról az alábbi linkeken olvashat:

a Magyar Kurír cikke az eseményről;

az esemény Facebook oldala.

 

 

“Akik a remény útján haltak meg” – Ökumenikus imaóra a menekültekért

Az iraki Erbílben többek között Magyarország támogatásával épül egy általános iskola az ISIS elől elmenekült családok gyermekei számára, amelyben a tervek szerint 2017 szeptemberétől megkezdődik a tanítás. A nehéz körülmények között szükség van szakképzett tanítókra, tanárokra is, akik megfelelő szinten beszélik az angol nyelvet.

Az iskola szeretne fogadni önkénteseket is ezen pozíciók betöltésére. (more…)

Felhívás önkéntes lehetőségre Irakban

Örömmel jelentjük, hogy az e-learning tananyagunkról kihirdetett pályázatunk győztese Derzsi-Kovács Szávitri Virág, ő készítette el a legjobb ajánlót, amelyet ide kattintva olvashatnak. Nyereménye egy 50 ezer forint értékű tablet vagy sporteszköz, melyet ő válaszhat meg.

Mivel szoros verseny alakult ki az első helyezésért, ezért kiosztottunk egy különdíjat is, melyet Lévai Emese kapott meg, az ő pályázatát ide kattintva olvashatják. Díja egy 5000 forint értékű szabadon választott könyv.  (more…)

Gratulálunk pályázatunk nyerteseinek!

Ökumenikus imaóra azok emlékére, akik a háború, terrorizmus vagy más igazságtalanság elől menekültek Európába, és odavesztek az úton. Szentbeszédet mond Székely János esztergom-budapesti segédpüspök, imádsággal szolgál Fabiny Tamás evangélikus püspök. További közreműködők: Sant’Egidio közösség, Fokoláre Mozgalom, és a Jezsuita Menekültszolgálat.

Időpont: 2017. 06. 23. péntek, 19 óra.

Helyszín: Józsefvárosi Szent József Római Katolikus Plébánia, 1082 Budapest, Horváth Mihály tér 7.
(more…)

Akik a remény útján haltak meg – Those who died on the journey of hope – Prayer for refugees

Az angol nyelvű üzenet az alábbiakban olvasható.

 

(more…)

Ökumenikus körlevelet tett közzé a nemzetközi Jezsuita Menekültszolgálat a Menekültek Világnapjáról

Kedves Pályázók!

Köszönjük, hogy részt vettek pályázatunkon! Ahogyan az a kiírásban is szerepelt, a pályázatok zsűrizésének tervezett időpontja május eleje volt. A beérkezett pályamunkák értékelésének folyamata a tervezettnél több időt vett igénybe, de az eredmények véglegesítése már megtörtént, a kihirdetésére reményeink szerint a napokban sor kerülhet. Elnézését kérjük az elhúzódó folyamatért, de még egy kis türelmet kell kérnünk a szabályos eredményhirdetésig. Megértését ebben kérjük és köszönjük!

Pályázatunk eredményhirdetése késik – kérjük megértésüket!

Az Jezsuita Menekültszolgálat európai irodája (JRS Europe) kiadta a “I Get You” program részeként 315 közösségépítési kezdeményezés kapcsán készített kutatási beszámolóját. A European Mapping Report néven készült jelentés megmutatja, hogy menekültek integrációjával foglalkozó helyi szintű projektek hatalmas szerepet játszanak a rasszizmus és az idegengyűlölet elleni küzdelemben. (more…)

Az “I Get You” küzdelme a rasszizmus és az idegengyűlölet ellen

ÁTLÉPNI Krisztussal a határokig és azon túl…

2015-ben új helyzettel kellett szembesülnie Magyarországnak: a korábbi évekhez képest jóval több menekült érkezett az ország déli határaihoz. Az ő mindennapi útjukba nyújt betekintést a Hölvényi Kristóf fotóiból válogatott kiállítás.

A kiállítás megnyitója 2017. május 30-án 19 órakor lesz a helyszínen, ahol köszöntőt mond Sajgó Szabolcs SJ. (more…)

Fotókiállítás Hölvényi Kristóf a 2015-ös menekültválságról készített képeiből

Böjte Csaba ferences, Sajgó Szabolcs jezsuita, Hölvényi György, az Európai Parlament képviselője, valamint a Duna World tévécsatorna két munkatársa Irakba látogattak május 6. és 9. között az üldözött keresztényekhez. Csaba testvért a Magyar Kurír katolikus hírportál kérdezte tapasztalatairól.  (more…)

Böjte Csaba Irakból hazatérve beszél tapasztalatairól