Coming soon

Szeptember derekán kollégánk, Szalma Balázs a JMSz szociális programjának felelőse részt vett Brüsszelben a JRS Europe által szervezett találkozón, amelyen a különböző országok Jezsuita Menekültszolgálatainak “advocacy”-ért és kommunikációért felelős munkatársai voltak jelen. Mi is az advocacy? Az advocacy fogalmát nehezen tudjuk magyarul meghatározni, de talán a menekültek érdekei melletti kiállást foglalja összességében magába. (more…)

Brüsszel – Advocacy and Communications Taskforce (2018.09.18-20.)

A Jezsuita Menekültszolgálat munkatársaival az elmúlt időszak tapasztalatai alapján szeretnénk egy olyan programszervező műhelyt létrehozni, amelyen meghallgatjuk azokat a barátainkat, akik az elmúlt időszakban folyamatosan követték a magyar Menekültszolgálat tevékenységét, eseményeit, és törekednek arra, hogy a „migrációs válságként” aposztrofált eseményeket tágabb perspektívából, mélyebben megértsék.

A műhelyalkalmon a Menekültszolgálat munkatársaival dolgoznánk azon, hogy miképpen lehet ma megszólítani a menekültek kérdésével az embereket? Milyen szűkebb témaköröket, megközelítéseket lenne érdemes körüljárni? Milyen eszközökkel (pl. rövidfilmek, dokumentumfilmek, előadások) célszerű dolgozni?

Az első ilyen alkalomra október 16-án, kedden 17.30 -tól kerül sor a Párbeszéd Háza Matteo termében. Amennyiben sikerült felkelteteni az érdeklődését, várjuk a mihamarabbi jelentkezést a uh.zs1539705639mj@of1539705639ni1539705639 címen.

Programszervező műhelyalkalom

Szeptember 28-án 12 fős csapatunkkal a Tropicariumban jártunk. Méltó folytatása volt ez a nyári táborunknak (lásd a következő cikket), ahol a gyerekek többsége már megismerte egymást. A péntek esti programon önfeledten csodálkoztak rá a trópusok állatainak csodálatos változatosságára: kígyót, békát, tücsköt bogarat fedeztek fel a vitrinek mögött, de a legnagyobb meglepetést az aligátor után a víz alatti üvegfolyosó adta, ahol a tenger mélyét tárta fel a fejek felett cikázó rájákkal és cápákkal. Azt gondolná az ember, hogy ezzel már eljutott az állatkert élményének csúcsára, de a gyerekeknek maradt még valami, ami mindent vitt: a rájasimogató. Nem tudjuk, hogyan érezték magukat a ráják, de a gyerekek eszméletlen izgatottan és boldogan üldözték őket körbe körbe a medence mentén és simogatták a vízbe nyúlkálva. (Ezt a programot hideg téli időben csak tartalék felső ruházattal ajánljuk.) A gyerekek egy élménnyel gazdagodva, a felnőttek pedig némileg elfáradva, de elégedetten tértek haza. Reméljük, ezekkel a közös tevékenységekkel maradandót tudunk adni, és Budapestet is közelebb hozzuk számukra.

A Tropicariumban jártunk

Augusztus utolsó hetében, a Városmajori plébánián közösen búcsúztattuk a nyarat, és hangolódtunk az előttünk álló tanévre. Tíz gyermek vett részt a programunkon. A közösségként való együttműködés, a programok jó működéséhez szükséges keretek megtartása, a menekült és nem-menekült gyerekek együttléte voltak azok az elemek, amikkel az iskolára való készülést igyekeztünk segíteni. Ezt egy igazán vidám, kikapcsoló és feltöltő, játékokban és élményekben gazdag, a nyár utolsó hetéhez illő programmal tettük meg. Ismerkedős és kézműves foglalkozások mellett sokat játszottunk a Városmajorban. A nagy kedvenc a foci volt. Az egyik alkalommal például egy szintén focizni érkező családdal játszottunk, amiből remek mérkőzés lett, ezúton is köszönjük a játékot! Az egyik napot természetjárással töltöttük, a solymári Paprikás-patak gyönyörű völgyében, a tábor végén pedig a gyerekekkel közösen készített hidegtálas ünnepi záró-ebédre hívtuk meg a szülőket.

Az, hogy az egész program ilyen jól sikerült, leginkább azon múlt, hogy a gyerekek és a segítők is egymásra figyelő, kész kis csapattá kovácsolódtak össze, akiknek öröm volt együtt lenni.

Az ezen napok során kialakult bizalom légkörében egy-egy, a gyerekek által elejtett megjegyzésből felsejlett, hogy milyen nehézségekkel kellett már ilyen fiatalon szembenézniük, miket kellett átélniük, elviselniük. Ezek fényében még inkább helyesnek és áldásosnak tűnik, hogy például ezen a programunkon, vagy egy iskola jó, befogadó (osztály-)közösségében ezek a gyerekek önfeledten játszhatnak és tanulhatnak, és csak olyan gondokkal kell megküzdeniük, amik az ő életkorukban normálisak, megoldhatóak.

Nagyon jólesett az utolsó napon az egyik szülőtől kapott visszajelzés, miszerint a mi programjainkra szívesen hozza a fiait, hiszen megbízik bennünk, tudja, hogy a gyerekek itt jól érzik magukat, jó kezekben vannak.

Beszámoló nyárbúcsúztató, iskolaelőkészítő hetünkről

The Hungarian Jesuit Refugee Service (JMSz) organises a day-care camp August 27 to 31. The purpose of the camp is to help for the children to get ready for the new school year. We await both refugee kids and those (at the age of 6-14) who would like to attend with them.

The site is the parish of Városmajor (1122 Budapest, Ignotus utca 9.), which easily accessible on foot form Széll Kálmán Square. If necessary, we can provide assistance in the transportation between your residence and the parish – on the basis of personal consultation. Please let us know at the application whether you require personal accompaniment or support for travel expenses.

The program of the camp runs from 9am to 1pm, it will be game, movement and artwork, and we will give them snack. Please take care of breakfast and lunch at home.

On the last day of the camp, on Friday 31st August, we welcome the children’s parents and family members for a collective celebration and closure. It runs from 11 am to 1 pm with a cold lunch.

The camp is limited in attendants (up to 20 people). We will provide information if the places are full. The deadline for application is August 20th. For the application, please CLICK HERE.

 

If you would like to support the camp or the JMSz, we would expect the donations for the following account number:

JTA – Refugee Service

10702019-18064333-52900004

Notice: “JMSz”

School preparation camp

A Jezsuita Menekültszolgálat (JMSz) augusztus 27-től 31-ig napközis tábort szervez. A tábor célja az iskolára való ráhangolódás segítése. Menekült családok gyermekeit, illetve minden olyan 6-14 éves korú gyermeket várunk, akik szívesen részt vennének a táborban.

helyszín a Városmajori plébánia lesz, melynek címe: 1122 Budapest, Ignotus utca 9., ami a Széll Kálmán tértől gyalog könnyen megközelíthető. Szükség esetén a lakóhely és a plébánia közötti közlekedésben – személyes egyeztetés alapján – segítséget tudunk nyújtani. Kérjük a jelentkezésnél jelezzék, hogy igényelnek-e személyes kísérést vagy az utazási költségekben támogatást.

A tábor programja reggel 9-től délután 1-ig tart, lesz játék, mozgásos és művészeti feladatok, közben adunk tízórait. Kérjük, reggeliről és ebédről otthon gondoskodjanak a gyerekek számára.

A tábor utolsó napján, augusztus 31-én, pénteken, egy közös kis ünneplésre, táborzárásra várjuk szeretettel a gyermekek szüleit, családtagjait. Ez 11 órától délután 1-ig tart, melyre egy közös hideg ebéddel készülünk.

A táborba való jelentkezés korlátozott számban lehetséges (maximum 20 fő), amennyiben a helyek betelnek erről tájékoztatást adunk. A jelentkezési határidő augusztus 20. Jelentkezni  erre a LINKRE KATTINTVA lehet.

Amennyiben anyagilag szeretnék támogatni a tábort vagy a JMSz munkáját, az alábbi számlaszámra várjuk az adományokat:

JTA – Menekültszolgálat

10702019-18064333-52900004

Közlemény: „JMSz”

Iskolaelőkészítő tábor