Coming soon

Szeptember 27-én sajtótájékoztatót tartottak a budapesti Párbeszéd Házában, melyen Sajgó Szabolcs SJ a Patrona Hungariae iskolaközpont igazgatójával, Rubovszky Ritával, valamint a Jezsuita Menekültszolgálat (JMSZ) munkatársaival bemutatta a jezsuita támogatással zajló oktatási integrációs programot – írja a Magyar Kurír katolikus hírportál. Egy másik cikkben pedig utánajártak, hogyan zajlik az integráció az iskolai hétköznapokban. (more…)

“Tanáraik és a befogadásukat előmozdító jezsuiták szívükön viselik sorsukat”

A JMSZ olyan elkötelezett, kreatív és rugalmas önkénteseket keres, akik be tudnának kapcsolódni a Patronában tanuló menekült gyerekek számára szervezett délutáni foglalkozások megvalósításába.

A Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpont a 2017/18-as tanévben tanköteles korú menekült gyermekeket fogadott be általános iskolájának falai közé. A Jezsuita Menekültszolgálat a gyerekek oktatását és integrációját megkönnyítő feltételek kialakításával támogatja ezt a folyamatot.

Erre a feladatra keresünk önkénteseket, akik mentori rendszerben segítik a gyerekeket a tanulásban és a beilleszkedésben. Az egyszemélyes foglalkozások az iskolában hétköznaponként 14 és 16 óra között lennének 60 percben (nem 2 órában!), az adott gyerek órarendjéhez és más elfoglaltságaihoz igazodva.

Az önkéntes feladata a szaktárgyi korrepetálás, illetve a szaktanárral való rendszeres kapcsolattartás (emailben vagy személyesen az iskolában heti/2 heti gyakorisággal).

Azokat várjuk, akik

 • rugalmasak
 • elfogadóak és empatikusak
 • jó szervezőképességgel bírnak
 • testhez állónak érzik az önálló munkavégzést
 • az interkulturális szemléletet magukénak vallják
 • hosszabb távon el tudnak köteleződni (egy iskolai félévet el tudnak vállalni)
 • jártasak:
  • a formális és/vagy iskolán kívüli oktatásban
  • az oktatási módszerek széles spektrumát alkalmazzák munkájuk során.

Előny jelent

 • az olvasás és írás tanításában való jártasság
 • pedagógiai vagy pszichológiai végzettség és tapasztalat vagy ilyen irányú tanulmányok folytatása.

 

Jelentkezés menete:

 1. online jelentkezés kitöltése ide kattintva
 2. személyes beszélgetés és részletesebb információ átadása
 3. önkéntesszerződés megkötése
 4. az önkéntes-szolgálat végzése alatt részvétel a havi szupervíziós alkalmakon.

 

Felhívás önkéntes munkára

Pozíció megnevezése: Gyakornok
Rendszeres feladatok, hosszútávon önállóan végzendőek:

 • Menekültek ügyintézésében való részvétel, kísérés programokra.
 • Irodai feladatok: kapcsolattartás, igények kezelése, irodai koordináció, rendezvényszervezés segítése.
 • Elemzések: a JMSz részére háttéranyagok készítése, témák feldolgozása, magyar és angol nyelven. Magyar nyelvű beszámolók készítése, feljegyzések készítése menekült témájú konferenciákról, workshopokról.
 • Média: Honlap és facebook kezelése. Angol nyelvű fordítások készítése a honlapra, a magyar nyelvű hírek alapján.

Kulcsképességek:

 • Empátia, nyitottság a menekültekkel való foglalkozásra.
 • Kommunikáció: Nyitottság és türelem a kapcsolattartásban, őszinte, nyílt és gyors kommunikációra készség, önálló szóbeli fellépési képesség. Kiváló írásbeli fogalmazókészség magyarul és angolul.
 • Rugalmasság a feladatok sokszínűségében, gyors alkalmazkodóképesség.
 • Angol nyelvtudás magas fokon, további idegennyelv-ismeret, elsősorban francia nyelv ismerete előnyt jelent.
  Informatikai ismeretek: megosztott dokumentumok, smartsheet kezelése.

Lehetőségek:

 • Fiatal kollégák
 • Rugalmas munkakör
 • Számos idegennyelv használatának lehetősége
 • Kiváló problémamegoldási és konfliktuskezelési tapasztalatok.

Pozícióhoz kötött elvárások
A heti 20 órás fizetett gyakornoki pozíció minimum 6 hónapos elköteleződést igényel, lehetőleg napi szintű munkavégzéssel. A program 2017. október 1-én indul, opcionálisan egy félévre szól, illetve egy naptári évre meghosszabbíthatóan. Munkavégzés helye Budapest belvárosában lesz. Szakmai végzettség szempontjából elsősorban humán szakok a) frissen végzett b) utolsó éves hallgatóinak jelentkezését várjuk.
A jelentkezés beadási határideje: 2017. szeptember 24. éjfél.
A jelentkezéshez motivációs levéllel együtt küldje önéletrajzát az uh.zs1508416328mj@of1508416328ni1508416328 e-mail címre.

Gyakornokot keres a JMSz – új határidő: szeptember 24. éjfél

Időpont: 2017. szeptember 13., szerda, 19:30
Helyszín: Párbeszéd Háza, Pedro Arrupe terem (1085 Budapest, Horánszky u. 20.)

Kiállítás címe: Arcot adni a tömegnek

A szeptember 13-i kiállításmegnyitót követően az Ars Sacra hetében végig, szeptember 24-ig láthatók Hölvényi Kristóf művészi fotói a libanoni és közel-keleti Jezsuita Menekültszolgálatról és annak munkájáról a Párbeszéd Házában.

A kiállítás a Jezsuita Menekültszolgálat és a Párbeszéd Háza közös programja.

Arcot adni a tömegnek – Hölvényi Kristóf fotókiállítása

A Jezsuita Menekültszolgálat európai irodája (JRS Europe) nyilvánosságra hozta éves jelentését (Annual Report 2016), melyben a magyar JMSz munkájáról is írnak.

Keserédes üzenetet hordoz a jelentés – olvasható annak összefoglalójában -, a pozitív oldalon a széles körű projekteket láthatunk, melyek 18 európai országokban segítik a menekültek oktatását, lakhatását és munkahely keresését. Az érkezők számának drámai csökkenése mögött viszont olyan határok mentén tapasztalható korlátozások és egyéb tényezők állnak, melyek még veszélyesebbé és költségesebbé teszik az utat, amelyet a háború áldozatai és az üldözöttek tesznek menekülésük során.

A jelentés angol összefoglalóját ITT olvashatják el, a jelentést pedig ITT.

A JMSz európai irodájának éves jelentése angolul olvasható

Ökumenikus imaórát tartottak június 23-án pénteken a Horváth Mihály téri templomban azok emlékére, akik a háború, terrorizmus vagy más igazságtalanság elől menekültek Európába, és odavesztek az úton. A Szent Egyed (Sant’Egidio) közösség budapesti vezetője, Szőke Péter köszöntötte az ökumenikus imaóra résztvevőit, beszédet mondtak még Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius; Székely János kinevezett szombathelyi püspök; Fabiny Tamás evangélikus püspök és Aaron Stevens, a budapesti Szent Kolumbán skót presbiteriánus misszió vezető lelkésze.

Az imán jelent volt Marie Antoinette Sedin, a Palesztin Állam nagykövet, Montserrat Feixas Vihe, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosa regionális irodájának vezetője valamint a Fokoláre mozgalom és a Jezsuita Menekültszolgálat képviselői, valamint menekült és együttérző barátaink.

„Urunk, védj meg minket, védd meg Európát, ne a menekültektől, a migránsoktól, hanem a gyűlölettől, a félelemtől, az előítélettől… Védj meg minket minden gonosztól, attól is, ami bennünk van” – zárta könyörgését a skót presbiteriánus misszió vezető lelkésze.

Bővebben az imáról az alábbi linkeken olvashat:

a Magyar Kurír cikke az eseményről;

az esemény Facebook oldala.

 

 

“Akik a remény útján haltak meg” – Ökumenikus imaóra a menekültekért

Az iraki Erbílben többek között Magyarország támogatásával épül egy általános iskola az ISIS elől elmenekült családok gyermekei számára, amelyben a tervek szerint 2017 szeptemberétől megkezdődik a tanítás. A nehéz körülmények között szükség van szakképzett tanítókra, tanárokra is, akik megfelelő szinten beszélik az angol nyelvet.

Az iskola szeretne fogadni önkénteseket is ezen pozíciók betöltésére. (more…)

Felhívás önkéntes lehetőségre Irakban

Örömmel jelentjük, hogy az e-learning tananyagunkról kihirdetett pályázatunk győztese Derzsi-Kovács Szávitri Virág, ő készítette el a legjobb ajánlót, amelyet ide kattintva olvashatnak. Nyereménye egy 50 ezer forint értékű tablet vagy sporteszköz, melyet ő válaszhat meg.

Mivel szoros verseny alakult ki az első helyezésért, ezért kiosztottunk egy különdíjat is, melyet Lévai Emese kapott meg, az ő pályázatát ide kattintva olvashatják. Díja egy 5000 forint értékű szabadon választott könyv.  (more…)

Gratulálunk pályázatunk nyerteseinek!

Ökumenikus imaóra azok emlékére, akik a háború, terrorizmus vagy más igazságtalanság elől menekültek Európába, és odavesztek az úton. Szentbeszédet mond Székely János esztergom-budapesti segédpüspök, imádsággal szolgál Fabiny Tamás evangélikus püspök. További közreműködők: Sant’Egidio közösség, Fokoláre Mozgalom, és a Jezsuita Menekültszolgálat.

Időpont: 2017. 06. 23. péntek, 19 óra.

Helyszín: Józsefvárosi Szent József Római Katolikus Plébánia, 1082 Budapest, Horváth Mihály tér 7.
(more…)

Akik a remény útján haltak meg – Those who died on the journey of hope – Prayer for refugees

Az angol nyelvű üzenet az alábbiakban olvasható.

 

(more…)

Ökumenikus körlevelet tett közzé a nemzetközi Jezsuita Menekültszolgálat a Menekültek Világnapjáról