Coming soon

Ökumenikus imaóra azok emlékére, akik a háború, terrorizmus vagy más igazságtalanság elől menekültek Európába, és odavesztek az úton. Szentbeszédet mond Székely János esztergom-budapesti segédpüspök, imádsággal szolgál Fabiny Tamás evangélikus püspök. További közreműködők: Sant’Egidio közösség, Fokoláre Mozgalom, és a Jezsuita Menekültszolgálat.

Időpont: 2017. 06. 23. péntek, 19 óra.

Helyszín: Józsefvárosi Szent József Római Katolikus Plébánia, 1082 Budapest, Horváth Mihály tér 7.
(more…)

Akik a remény útján haltak meg – Those who died on the journey of hope – Prayer for refugees

Az angol nyelvű üzenet az alábbiakban olvasható.

 

(more…)

Ökumenikus körlevelet tett közzé a nemzetközi Jezsuita Menekültszolgálat a Menekültek Világnapjáról

Kedves Pályázók!

Köszönjük, hogy részt vettek pályázatunkon! Ahogyan az a kiírásban is szerepelt, a pályázatok zsűrizésének tervezett időpontja május eleje volt. A beérkezett pályamunkák értékelésének folyamata a tervezettnél több időt vett igénybe, de az eredmények véglegesítése már megtörtént, a kihirdetésére reményeink szerint a napokban sor kerülhet. Elnézését kérjük az elhúzódó folyamatért, de még egy kis türelmet kell kérnünk a szabályos eredményhirdetésig. Megértését ebben kérjük és köszönjük!

Pályázatunk eredményhirdetése késik – kérjük megértésüket!

Az Jezsuita Menekültszolgálat európai irodája (JRS Europe) kiadta a “I Get You” program részeként 315 közösségépítési kezdeményezés kapcsán készített kutatási beszámolóját. A European Mapping Report néven készült jelentés megmutatja, hogy menekültek integrációjával foglalkozó helyi szintű projektek hatalmas szerepet játszanak a rasszizmus és az idegengyűlölet elleni küzdelemben. (more…)

Az “I Get You” küzdelme a rasszizmus és az idegengyűlölet ellen

ÁTLÉPNI Krisztussal a határokig és azon túl…

2015-ben új helyzettel kellett szembesülnie Magyarországnak: a korábbi évekhez képest jóval több menekült érkezett az ország déli határaihoz. Az ő mindennapi útjukba nyújt betekintést a Hölvényi Kristóf fotóiból válogatott kiállítás.

A kiállítás megnyitója 2017. május 30-án 19 órakor lesz a helyszínen, ahol köszöntőt mond Sajgó Szabolcs SJ. (more…)

Fotókiállítás Hölvényi Kristóf a 2015-ös menekültválságról készített képeiből

Böjte Csaba ferences, Sajgó Szabolcs jezsuita, Hölvényi György, az Európai Parlament képviselője, valamint a Duna World tévécsatorna két munkatársa Irakba látogattak május 6. és 9. között az üldözött keresztényekhez. Csaba testvért a Magyar Kurír katolikus hírportál kérdezte tapasztalatairól.  (more…)

Böjte Csaba Irakból hazatérve beszél tapasztalatairól

Reményekkel telve távozhatott a „Menekültek Európában” beszélgetés közönsége a Párbeszéd Házából 2017. április 7-én pénteken, hiszen a részvevők tapasztalatai azt mutatják, lehet segíteni a menekülteknek és vannak pozitív példák a sikeres integrációra. A franciaországi Taizében élő Hardi Ferenc a Taizéi közösség által 2015-ben befogadott szudáni és afgán fiatalok befogadásának történetéről; egy fiatal cseh önkéntes a calais-i menekülttáborban szerzett tapasztalatairól; az interneten keresztül bejelentkezett Adrian Nikačević, a Jezsuita Menekültszolgálat (JMSz) szerbiai vezetője gigászi munkájukról; a házunk táját képvieselő Kővágó Emese és Szalma Balázs, a magyar JMSz munkatársai pedig a korábban befogadott Kurd családról és fiatal felnőttekről beszéltek. A beszélgetést Sajgó Szabolcs SJ atya moderálta. 

A Bonum TV felvételét az alábbi linken érhetik el: http://bonumtv.hu/menekultek-europaban/

A “Menekültek Európában” beszélgetésünk online megtekinthető
Benedek Dörgő, trainee
Iskolába induló gyerekek – Fotó JRS-Lebanon-Facebook

Menekülés helyett tanulhassanak!

Vannak gyerekek, akiknek menekülniük kell. Azt szeretnénk, hogy ne kelljen rettegniük és félelemben élniük.

Gyerekek, akik akár évek óta nem részesülnek abból, ami járna nekik: az otthon békéjéből és a nevelésből. Azt szeretnénk, hogy a gyerekek játsszanak és tanuljanak. Részesüljenek gondoskodásban és megfelelő oktatásban, hogy aztán boldoguljanak az életben, ha végre majd hazatérhetnek. Mi, innen, távolról szemlélve az elképzelhetetlent – saját képességeinkhez mérten – lehetőséget teremthetünk mindehhez.

Több millió kisgyermek háborúk áldozataként él szerte a világban. Másik milliónyi kisiskolás korú, máshol a világban, minden reggel izgatottan indul útnak, hogy beülhessen az iskolapadba és belevesse magát az új ismeretek rengetegébe. Nem is tudják, hogy milyen kiváltságos helyzetben vannak: van egy intézmény, ahol mindez biztosítva van számukra napról napra.

Fotó: Jacquelyn-Pavilon, JRS

A Magyarországtól mintegy 2000 kilométerre fekvő Libanonban, a Frans van der Lugt Központba menekülni kényszerült kisgyerekeket fogadnak szeretettel és elfogadással önkéntes és elkötelezett tanárok és nevelők minden nap. Így a gyerekeknek most már van kitől tanulni, tudásszomjuk kielégítésének így csak a szorgalmuk szabhat határt.

Bejrút északkeleti részén, a Burj Hammoudb negyedben a Jezsuita Menekültszolgálat támogatásának köszönhetően egy olyan intézmény jött létre, amely lehetőséget biztosít szíriai és iraki menekültek oktatására és felzárkóztatására. (A központot a szíriai polgárháborúban terroristák áldozatául esett Frans van der Lugt holland jezsuita atyáról nevezték el.)

Libanonban ma minden negyedik ember szíriai, több mint 1,5 millió menekültet – köztük keresztény családok ezreit – fogadott be a 4 milliós ország. A munkaerőpiac, a lakhatási lehetőségek és különösen az iskolai rendszer azonban nem tudja ellátni a betelepülő tömegeket. A források kiapadóban vannak, korlátozott az iskolai férőhelyek száma is. A Közel-Keleten éveken át elhúzódó konfliktushelyzet miatt a menekült gyerekek hosszú hónapokra, sőt, akár évekre is kikerülnek az oktatási rendszerből, növelve ezzel a kockázatot, hogy egy “elveszett generáció” részévé váljanak. A gyerekek közül sokaknak a Központban indított 6 hónapos oktatási program az első tanulmányi élménye.

Az egyik tanterem – Fotó: JRS-Lebanon

A Frans van der Lugt Központ a térségben működő kezdeményezések és intézmények közül az egyik leghatékonyabb. Naponta két turnusban, reggel és délután érkezik a 300 diák, hogy részt vegyen a felzárkóztató órákon. Mindenkit szívesen látnak: nem tesznek különbséget a diákok között, legyen szó muszlim vagy keresztény, iraki vagy szír menekültről. A tanárok maguk is egy sokszínű közösséget alkotnak, példát állítva ezzel a békés együttműködésre: vannak közöttük libanoni és szíriai nők és férfiak egyaránt, helyi lakosok és menekültek is. Önkéntes alapon dolgoznak.

Az ingyenes oktatási program keretén belül figyelmet fordítanak az idegen nyelvek oktatására (arab, francia és angol) annak érdekében, hogy a diákok sikerrel kapcsolódhassanak be a libanoni háromnyelvű oktatási rendszerbe. Az iskoláskorú gyerekek felzárkóztatása mellett óvodai felkészítő program is működik.

“Menekülés helyett tanulhassanak!” kampányunkkal arra hívjuk Önt, hogy járuljon hozzá egy jól működő intézmény hosszú távú fenntartásához.

Hisszük, hogy egy globális problémára helyi szinten létrehozott kezdeményezések nyújthatnak megoldást.

Hisszük, hogy minden gyermeknek joga van békés környezetben tanulni, új ismereteket elsajátítani.

Amennyiben  jó szívvel támogatná a bejrúti Frans van der Lugt Központ munkáját, köszönettel fogadjuk anyagi hozzájárulását jezsuita alapítványunkon keresztül:

JTA – Menekültszolgálat
10702019-18064333-52900004
Bank: CIB Bank Zrt.
Közlemény: „JMSz” vagy „Bejrút”

Értesüljön a kampány aktuális híreiről, eseményeiről! Kérjük, a megjegyzés rovatba írja be nevét és e-mail címét, hogy felvehessük Önnel a kapcsolatot, hogy tájékoztathassuk Önt rendszeresen a gyermekek sorsának alakulásáról.

Nemzetközi utalás esetén:
Számlanév: JTA – Menekültszolgálat
IBAN: HU23107020191806433352900004
SWIFT: CIBH HUHB
Bank: CIB Bank Zrt.
Cím: H-1027 Budapest, Medve u. 4-14.
Közlemény: „JRS” vagy „Beirut”

Menekülés helyett tanulhassanak!
Képekkel, videókkal beszélgetés a szír, a libanoni, az egyiptomi és az iraki keresztények aktuális helyzetéről. A cél szembesülés a kevéssé ismert jelen tényekkel.
Moderál: Sajgó Szabolcs SJ.
Vendégek: Youssef Fakhouri libanoni-magyar katolikus,
Kassab Adonis szír-magyar ortodox keresztény, az Orientalista.hu főszerkesztője
Michael Amen egyiptomi-magyar kopt katolikus.

(more…)

Keresztényüldözés a Közel-Keleten napjainkban II. rész