A Jezsuita Menekültszolgálat és az E-Change projekt

Az úgynevezett #CHANGE projektünk már több éves tapasztalatra tekint vissza JMSz-ben. A projekt során olyan középiskolásokkal dolgozunk, akik a segítségünkkel körbejárják a saját gondolataikat, érzéseiket, cselekvéseiket a „menekültkérdés” témakörében. Nincs két egyforma találkozás, ami mindig különösen izgalmassá teszi ezeket az alkalmakat, de a tapasztalataink arra is rámutatnak, hogy a fiatalok értékelik az együttlétet, hiszen egy társadalmilag terhelt témát is érintve nyíltan beszélgethetnek önmagukról, amire sajnos nagyon ritkán van módjuk és idejük.

Az „Environment” (környezet), azaz E-Change projekt szorosan illeszkedik a korábbi gyakorlatokhoz, ezért örömmel vágtunk bele más európai szervezetekkel és a Fényi Gyula Jezsuita Gimnáziummal együttműködésben. A fókuszban most a környezetünk radikális változásai, a teremtett világ megsebzettsége, és az ezek okozta társadalmi, a flórán és faunán túl emberi életeket is közvetlenül negatívan érintő változások állnak. Nehéz téma, de vitathatatlanul a környezeti és társadalmi valóságunk eleme.

A kapcsolódó tananyagok és képzési tematika kidolgozása során két komoly tapasztalattal gazdagodtunk mi magunk is. Az egyik az, hogy noha számos formában kerül elénk a klímaváltozás és a teremtésvédelem kérdésköre, nehéz rendszerszinten gondolkodni a témáról. A másik, hogy bár súlyos krízisről beszélhetünk, könnyen szem elől téveszthetjük a fajsúlyát az életünket a közelmúltban komolyan sújtó más krízisek okán. Elég a szomszédunkban zajló háború okozta nyomásra, de a világjárvány okozta kihívásokra gondolni. És akkor nem beszéltünk arról, hogy mennyi kihívást tartogathat maga a kamaszkor is. 

Ezeket a szempontokat is tudatosítva vágtunk bele a feladatba, és azzal a reménnyel, hogy képesek leszünk egy olyan biztonságos teret létrehozni a fiatalok számára, ahol együtt körbe tudjuk majd járni a felmerülő érzéseket és gondolatokat, akár a negatívokat is. Jó és rossz válaszok nincsenek, hanem érintettségünk és felelősségünk van (amint arra a „tálentumok” példázata is rámutat), és a döntéseinknek súlya és következménye van – a ránk bízott teremtett világ és környezet tekintetében is. Ehhez viszont minél objektívebb, tudományos megalapozottságú ismeretekkel kell rendelkeznünk, és valódi önismerettel.

Erre az izgalmas közös munkára hívjuk azokat az iskolákat és tanulóikat, akik nyitottak erre a vállalkozásra. Ráhangolódásképp szeretettel ajánljuk a Ferenc pápa részvételével forgatott „The Letter” c. filmet (forrás: https://www.theletterfilm.org/ és https://www.theletterfilm.org/hu/magyar/).

Kővágó Emese,

a Jezsuita Menekültszolgálat szolgálatvezetője

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, és szívesen csatlakozna a projekt megvalósítói közé, kérjük keresse az E-CHANGE projekt magyarországi koordinátorát, Lázár Helenát a lazar.helena@jmsz.hu e-mail címen.