Kiss Ferenc, jezsuita munkatárs

Kiss Ferenc, Feri testvér vagyok, tavaly szeptemberben tettem le az egyszerű fogadalmaim. Jelenleg a Sodrás utcai közösségben élek, a Sapientia főiskolán tanulok és nagy örömömre a Jezsuita Menekültszolgálat munkájába is bekapcsolódhatom. A novíciátusom megkezdése előtti hétvégén éjjel, Ausztria felé autózva láthattam, ahogy az autópályán menetelőket szervezetten buszokra szállítják és az osztrák határhoz szállítják. Megkezdve a jezsuita képzést, heti egyszer a fóti Gyermekvárosban látogattuk a kísérő nélküli kiskorú menekülteket, s igyekeztünk játékosan nyelvet tanítani és tanulni velük, a kölcsönös megértést keresve. Néha egyszerűen csak együtt játszottunk, néha pedig, ha valaki jobban tudott angolul vagy németül, akkor a személyes történeteikből is meghallgathattunk részleteket. Később Nürnbergben folytatódott a bevezetésem a szerzetesi életbe. Itt hónapokig velünk élt a rendházban egy iráni keresztény fiatalember, akit a német “Kirchenasyl” jegyében fogadtunk be, s akit azóta is kedves barátomnak tartok. Münchenben is eltölthettem két hónapot, ahol a német területeken (talán Berlin mellett) legintenzívebb a JMSz munkája. Ebbe a munkába is volt lehetőségem kicsit belelátni, találkozni az ottaniakkal.

Az elmúlt ősszel a “72 óra” program előkészítésében és lebonyolításában  a JMSz színeiben tudtam már részt venni, ettől a félévtől kezdve pedig heti rendszerességgel járok az irodába, egyelőre, hogy átlássam a tevékenységünket és megismerkedjem az emberekkel, hogy aztán mielőbb hasznos segítője lehessek a küldetésünknek.

Számomra ennek a küldetésnek egyre fontosabb aspektusa a kiengesztelődés, a párbeszéd keresése. Hiszem, hogy nekünk magyaroknak megvan a képességünk és a lehetőségünk, hogy befogadjunk embereket, segítsük a rászorulókat és józan alternatívákat dolgozzunk ki. Ebben azt hiszem jelenleg az gátol minket, hogy elmozdíthatatlan, fekete-fehér ellentétként ütköztetjük álláspontjainkat, így elszalasztva a konstruktív párbeszéd lehetőségét és közben talán akaratlanul is mások megpróbáltatásait tetézzük meg. Remélem, a munkámmal egy kicsikét hozzá tudok tenni a köztünk lévő béke megtalálásához, hogy aztán ezt a békét a máshonnan elüldözöttek is megtalálhassák körünkben. Kérlek, imádkozzatok értünk, és ezért a küldetésért! Köszönöm!