Programszervező műhely

Hét résztvevővel megtartottuk a JMSZ programszervező műhelyének első összejövetelét október 16-án, kedden 17.30 -tól került sor a Párbeszéd Háza Matteo termében. Mind a kisebb közösségi programok, illetve a nagyobb tájékoztató rendezvények szükségessége megfogalmazódott a találkozón.

Ezeken a néhány havonta tervezett alkalmakon a Menekültszolgálat munkatársaival, – akik az elmúlt időszakban folyamatosan követték a magyar Menekültszolgálat tevékenységét, eseményeit, törekednek arra, hogy a „migrációs válságként” aposztrofált eseményeket tágabb perspektívából, mélyebben megértsék -, és az ő tapasztalataik alapján, velük együtt szeretnénk megválaszolni az olyan jellegű kérdéseket, hogy miképpen lehet ma megszólítani a menekültek kérdésével az embereket.  Milyen szűkebb témaköröket, megközelítéseket lenne érdemes körüljárni? Milyen eszközökkel (pl. rövidfilmek, dokumentumfilmek, előadások) célszerű dolgozni?

Két fő irány körvonalazódott: szükség lenne egyrészt érzékenyítésre, amely szűkebb témákat érintő közösségi jellegű találkozások formájában történhetne. Mit is jelent ez? A cél, hogy kialakuljon egy fogadókészség a más kultúrából érkezettekkel szemben, akik kényszer hatására menekültek el és most itt keresnek átmeneti vagy tartós otthont. Felmerült, hogy igény lenne a menekült és a befogadó társadalom közötti minőségi találkozásokra. Alkalmat adhatna továbbá játéknak, színdarabnak, filmnézésnek, mely megalapoz egy társadalmi párbeszédet a kérdésben. Másrészt feladat lehet az informálás, azaz olyan nagyobb közönségnek szóló tájékoztató szervezése, ahol képbe lehet kerülni a kérdéssel. Ezen alkalmak lehetőséget adhatnának arra is, hogy nyissunk más, szociálisan rászoruló csoportok felé is. Ezúton is köszönjük a résztvevők jelenlétét és hamvas gondolatait.