Menekültek, identitás, hit

Vadkerti József pozsonypüspöki plébánossal a Párbeszéd Házában beszélgettünk  a menekültkérdésről, a terrortámadásokról, európai keresztény kultúránkról és katolikus hitünkről. 

József atya Pozsonypüspökön plébános. Hogyan élnek ott együtt a magyar és szlovák közösségek?

Hogyan értékeli Ön a párizsi november 13-i eseményeket, mind személyesen, mind társadalmi-politikai perspektívából? Milyen új szempontokat vetnek fel ezek az események, milyen hatással bírnak identitástudatunkra?

Sokan szorosan összevonják a terrorista támadásokat a közbiztonságot felbolygatni vélt menekültkérdéssel. Hogyan látja ezt Ön? Mi a Katolikus Egyház álláspontja a mostani menekültkérdéssel kapcsolatban? Hogyan valósítható meg a Pápa felhívása a menekültcsaládok befogadásáról?

Sokszor találkozhatunk olyan állásponttal, hogy a menekültekkel érkező muszlim bevándorlás elárasztja az európai, keresztény társadalmainkat. Mitől és milyen alapon féltjük a keresztény Európát?

Nemrég találkoztunk egy katolikus hölggyel, aki úgy vélekedett, hogy ő mint keresztény ebbe a menekültkérdésbe „belebukott”. Mit tehetünk mi személyesen, hogy hitünk ne „bukjon bele” ebbe a menekültkérdésbe?

 

Vadkerti József atyával Petro-de Chalendar Kálmán beszélgetett a Párbeszéd Házában. A felvételt készítette: Urbán Máté.