Közös lépések a békéért

A ti lépéseitek mutatják az utat. Az út a béke.

A nemzetközi JRS hálózat tagjaként és felhívására, szolidaritást vállalva mindazokkal, akik a háború és az erőszak borzalmai elől menekülnek, és akiknek az életükért kellett és kell gyalogolniuk, útra kelünk, hogy a békéért gyalogoljunk. A békéből következik a szolidaritás és a befogadás kultúrája. Mi ezek építésén dolgozunk.

Ezzel a kezdeményezéssel adózunk mindazok előtt, akik a háború, az erőszak és a borzalmak elől menekültek, és akiknek az életük megmentése érdekében kell gyalogolniuk. A háború 2022. februári kitörése óta több mint 10 millió ember kényszerült elmenekülni Ukrajnából.

A Szeretetláng Mozgalom kezdeményezéséhez csatlakozva, együtt a Szociális Testvérekkel és az Emmánuel közösséggel, hívunk titeket, hogy gyertek, találkozzunk a Budai Várban, 2023. június 3-án, szombaton este 19 órakor, a Mátyás templom melletti Szent István szobornál. Együtt gyalogolunk és imádkozunk majd a béke nagy ajándékáért. Hozzatok mécsest vagy gyertyát magatokkal!

A Walking for Peace kezdeményezés Frans van der Lugt jezsuita atya örökségéből ered, aki 2014-ben halt meg Homsz ostromában. Ő 50 éven át élt Szíriában, ahol egy farmot és egy közösségi központot hozott létre a várostól nem messze. Van der Lugtot nagyon szerette a közössége, és közismert volt arról, hogy évente többnapos túrákat tett a hegyekben a különböző társadalmi rétegekből és vallásokból származó fiatalokkal együtt. Útjai az emberiség védelmét hirdették, a békét és a népek harmonikus együttélését szimbolizálták, ideológiától, vallási meggyőződéstől, származástól és nemtől függetlenül. Utak, amelyek az erőszak, az egyenlőtlenség és az ellenségeskedés minden formájának elutasítását szimbolizálják.
Szíriában a 12 éve tartó háború miatt több mint 13 millió polgár kényszerült száműzetésbe. Az Afrikában, Latin-Amerikában és a világ más részein zajló konfliktusok több mint 100 millió embert kényszerítettek arra, hogy az erőszak, a szegénység, a megélhetéshez szükséges erőforrások hiánya vagy az éghajlatváltozás elől meneküljön a békés élet és a virágzó jövő reményében. Európa olyan kontinens, amelyet a múltban emberek milliói jártak be, és azok, akik ma is járják azokat az utakat, hogy békés, az emberi jogokat és a demokratikus értékeket tiszteletben tartó társadalmakat építsenek.
Ezeknek az utaknak nyitva kell maradniuk azok előtt az emberek előtt, akik most kopogtatnak Európa ajtaján, és Ukrajnát elhagyva befogadásért kiáltanak.

http://jmsz.hu/gondolatok_reflexio/frans-van-der-lugt-sj-utolso-uzenete/