Inklúzió az iskolában

Interaktív, gyakorlatorientált műhelymunka, pedagógusok támogatása idegen nyelvet beszélő, más kultúrából érkező, menekült gyerekek iskolai, illetve osztálytermi befogadásában


Célunk, hogy a Jezsuita Menekültszolgálat és az Ignáci Pedagógiai Műhely szakembereinek bevonásával, a kapcsolati hálónkat erősítve keressük a közös megoldásokat. A műhelymunka célja: a pedagógusok személyes és szakmai megerősítése, valamint inspirációk és praktikák nyújtása az iskolai és osztálytermi befogadás (inklúzió) folyamata során felbukkanó kihívások megoldásához.


A műhelymunka keretei: három, egyenként 4 órás (4X45 perc) csoportos munka facilitátorok és szakértők vezetésével. A három alkalom időpontja és főbb témái:

2023. május 24. 16.00-19.30 (szünetekkel) Az iskolai befogadás kihívásai más szemmel.

A műhelymunka keretében a befogadás (inklúzió) helyzeteinek kihívásaira, kérdéseire tekintünk rá új, akár szokatlan látásmódokkal. Bemutatjuk a CHANGE projektet, melynek célja a diákok kritikus gondolkodásának ösztönzése a menekültek és a migráció kérdéséről, hogy megkülönböztessék a tényeket a véleményektől, és felismerjék az előítéleteket és sztereotípiákat. A foglalkozás során az inkluzív gondolkodásmód elsajátításhoz módszereket adunk át, melyeknek alkalmazásával a diákok szemléletének formálását érhetjük el iskolai környezetben.


2023. május 31. 16.00-19.30 (szünetekkel) Honnan töltekezhetünk pedagógusként?

A műhelymunka során közösen feltérképezzük a pedagógusi munkánk személyes és szakmai erőforrásait, valamint inspirációkat és eszközöket gyűjtünk saját belső támogatásunkhoz.


2023. június 7. 16.00-19.30 (szünetekkel) Kreatív megoldások és praktikák a befogadás osztálytermi támogatásához

A műhelymunka fő témája, hogy miként lehet a befogadás helyzeteit új ötletekkel, kreatív megoldásokkal még sikeresebbé tenni. Módszertani eszközt is kínálunk: bemutatjuk a Zahra és Zia – magyartanulást segítő tananyagcsomag (http://jmsz.hu/oktatasi…/e-learning-munkafuzet-es-teszt/) alkalmazásának lehetőségeit, amely a nem magyar anyanyelvű diákok nyelvi készségeinek fejlesztését szolgálja. Várjuk szeretettel azokat a pedagógusokat is, akik szívesen megosztják tapasztalataikat a segédanyag gyakorlati alkalmazásával, mindennapi használatával kapcsolatban. A három műhelymunka egymásra épülő tematikák szerint zajlik, ám az egyes alkalmak külön is látogathatók.


Kiket várunk?

Elsősorban a köznevelési intézmények érintettjei jelentkezését várjuk (általános- és középiskolai tanárok, kollégium nevelők, szülők, stb.), de örömmel fogadunk egyéb területről érkező érdeklődőket is. A műhelyeket minimum 6 résztvevő esetén indítjuk és maximum 14 fővel valósítjuk meg. A jelentkezéseket azok sorrendjében tudjuk figyelembe venni. Amennyiben túljelentkezés történik, szándékunkban áll további műhelymunkákat is szervezni a témában.

REGISZTRÁCIÓ AZ ALÁBBI ŰRLAP KITÖLTÉSÉVEL: https://docs.google.com/…/1f6O4ML7l1vSF4AitpADB…/edit…