Bencés Bár – Beszámoló

Március utolsó csütörtökjén a Szent Szabina kápolna és a Szent Benedek Bencés tanulmányi ház meghívására Péterhegyre látogattunk. Havi rendszerességű, „Bencés Bár” nevű programsorozatukban  a kápolna körül szerveződő közösség meghívott előadók segítségével jár körbe olyan kérdéseket, amelyek a keresztény hitünknek a mindennapokban való életre váltását segítik. Erre hívtak meg minket, hogy egy alkalommal a menekültkérdésről adjunk elő.

Célkitűzésünk volt, hogy megosszunk valamit a tapasztalatunkból, valahogy érezhetővé tegyük a támogatottjaink helyzetét, ami arra indít minket, hogy elkötelezzük magunkat az ő segítésükre. Egyúttal szerettük volna mi is kicsit megismerni azokat, akik eljöttek erre az estére. Ezért a kápolnában közösen elimádkozott vesperás után, először pár szóban bemutatkoztunk és egy rövid diavetítésben ismertettük a JMSz munkáját, majd egy időre három kisebb csoportra bontva folytattuk az estét.

A kisebb körben mindenki bemutatkozhatott és pár szóval elmondhatta, hogyan, milyen érzésekkel, kérdésekkel érkezett. Aztán egy szociálpszichológiai játékban a saját bőrünkön kóstolhattuk meg, milyen tapasztalat lenne menekültként részt venni egy átlagos magyar csoport mindennapjaiban. Ezzel a játékos gyakorlattal igyekeztünk rávilágítani, hogy bár a mindennapokban elérendő céljaink látszólag ugyanazok, egy menekültnek mindezeket idegen nyelven, egy új kultúrába való beletanulás közben, idáig tartó útjának sebeit és traumáit hordozva kell teljesítenie, így mégis jóval nehezebb dolga van. És bár a magyar emberek között is sokan sokféle háttérből jövünk, különböző hiányosságokkal és nehezítő körülményekkel küzdünk, ebben a megküzdésben általában számíthatunk családtagjaink vagy barátaink segítségére.

Épp ez a társas rendszer az, amit egy fájdalmas elszakadást követően a hazájukat elhagyók most nélkülöznek. Így abban, hogy űzöttségüket végre békére és egy új kezdetre cserélhessék, leginkább egy befogadó közösség, a szeretetteli, türelmes és segítő emberi találkozások és kapcsolatok tudnak segíteni. Ez igazán keresztényeknek, keresztény közösségeknek való feladat. Miután a csoportokban,  megbeszéltük a gyakorlat által keltett személyes érzéseket, benyomásokat, még ötleteket gyűjtöttünk azt illetően, hogyan is tud jól segíteni, egy fiktív eseten elgondolva, jól admányozni az ember. A kiscsoportok ötleteit aztán közösen megbeszéltük és ezzel véget is ért a bemutatkozó előadásunk.

A közösség szolgálatkész tagjai és az önkéntes szervezők által hozott sütemények és üdítők mellett ülve még beszélgettünk egy ideig a felmerülő izgalmas kérdésekről. Mi nagyon élveztük az előadást és hálásak vagyunk a meghívásért és az együtt töltött időért! Még egyszer hálásan köszönjük a meghívást, a bencések nyitottságát, a programra eljövők nagylelkűségét és azt, hogy beleadták magukat a gyakorlatokba és a beszélgetésbe, hogy így őszinte párbeszéd alakulhatott ki közöttünk erről a nehéz témáról!

Szívesen megyünk bármilyen közösséghez, csoporthoz, ami szeretne egy fajta keresztény nézőpontot megismerni a menekültkérdésről, ami a mi szolgálatunk mindennapi tapasztalatainak személyes, keresztény értelmezéséből született. A segítségnyújtás lehetőségeit keresőknek is szívesen tartunk ilyen bemutató alkalmat. A megekereséseket e-mail-ben vagy facebookon szívesen fogadjuk!

(Az este folyamán inkább arra fókuszáltunk, milyen nehézségekben segítünk azoknak, akik már megkapták Magyarországon a nemzetközi oltalmat, hiszen ez a mi mindennapi munkánk. Viszont kevés szó esett arról, hogy mi elől menekülnek ezek az emberek Európába. Ennek egy szeletét mutatja be a szíriai eseményeket feldolgozó e-learning anyagunk, ami az alábbi linken érhető el: http://jmsz.hu/tananyag/sziria/story.html

Bár ez is csak egy kis része a globális migrációs folyamatoknak, de talán segít jobban elképzelni a többi helyzet súlyát is. Ajánljuk mindenkinek szeretettel, akit érdekelnek a migrációt kiváltó okok, habár egyszerű válaszokat vagy megoldásokat nem kínál az anyag, talán csak érzékelteti a probléma komplexitását.)