Koordinációs találkozót tartottak a Jezsuita Menekültszolgálat európai irodái

A festői szépségű Lužniča-i kastély adott otthont a Jezsuita Menekültszolgálat (JRS) európai irodáinak félévenként tartott koordinációs találkozójának, melyen 16 ország képviselői jöttek össze két és fél napra március 27-én Horvátországban, Zágráb közelében. A program célja egyrészt az volt, hogy megismerjék egymást a egyes országok szolgálatai, másrészt, hogy javaslatokat fogalmazzanak meg a Közös Európai Menekültügyi Rendszer reformjához és a fogvatartás alternatívájához, illetve, hogy elkészítsék a európai JRS statégiai programját. Hazánkat Kővágó Emese képviselte, a magyar JRS oktatási programért felelős vezetője.

“Úgy látjuk, hogy egész Európában JRS európai irodái felnőnek a menekültek növekvő igényeihez – mondta a nemrég kinevezett Jose Ignacio Garcia SJ az európai JRS vezetője a találkozó után, majd hozzátette, – “ez a növekedés és az együttműködés ideje. Van egy erős közös víziónk az európai menekültek számára, azért dolgozunk együtt, hogy ez megvalósítjuk”. Ez fontos üzenet a világnak, hiszen a menekültkérdésben nincs egységes európai álláspont, pedig a probléma megoldásért kiállt.

Kiemelt programpont volt, amikor a résztvevők meglátogatták a Zágráb melletti menekült fogadóközpontot, ahol előadásokat hallgattak meg a hely vezetők és a központban dolgozó JRS-es munkatársaktól, majd a körbevezetés végén az ott tartózkodó menekültekkel is találkoztak.

“Nagy öröm volt vendégül látni a koordinációs találkozót és fogadni a kollégákat egész Európából” – nyilvatkozta Tvrtko Barun SJ a JRS Délkelet-Európa igazgatója a program végén. A következő regionális koordinációs találkozó ősszel kerül megrendezésre Brüsszelben.

(Az esemény beszámolója a JRS honlapján, illetve a kép forrása:
http://en.jrs.net/news_detail?TN=NEWS-20170405034320)