Nyári táborba keresünk önkéntes segítőket

Augusztus 27-től 31-ig iskola-előkészítő napközis tábort tartunk Budapesten. A táboroztatásban való segítésre keresünk önkénteseket, akik mind az öt napon, reggel 8-tól délután 2-ig velünk tudnak lenni. Elsősorban a gyerekekre, fiatalokra való nyitottság szükséges, és a korábbi táboroztatós tapasztalatnak is örülünk, de ez nem előfeltétele a csatlakozásnak.

Jelentkezni a lentebb található űrlap kitöltésével lehet.

A jelentkezéseket július 10-éig várjuk.

A  tábor előtt egy vagy két tábor előkészítő megbeszélést tartunk, aminek időpontját, részleteit a jelentkezés elfogadását megerősítő e-mailben küldjük majd.

 Jelentkezz önkéntesnek!

Jelentkezem!

Önkéntest keresünk

A JMSz olyan franciául beszélő, elkötelezett és rugalmas önkéntest keres, aki be tudna kapcsolódni egy menekült család támogatásába és kísérésébe.

Azok jelentkezését várjuk, akik szívesen segítenének egy családnak megküzdeni a nyelvi akadályokkal, és boldogulni a mindennapi ügyintézésben.

Az önkéntes feladata:

  •  család “mentorálása”, segítségnyújtás az ügyintézésben
  • tolmácsolás a családdal való kapcsolattartás során

Azokat várjuk, akik:

  • legalább társalgási szintű francia nyelvtudással, illetve
  • rugalmas időbeosztással rendelkeznek
  • elfogadóak és empatikusak
  • jó szervezőképességgel bírnak
  • teshezállónak érzik az önálló munkavégzést
  • az interkulturális szemléletet magukénak vallják
  • előreláthatólag legalább fél évig rendelkezésre tudnak állni

 Jelentkezz segítőnek!

Jelentkezem segítőnek!

IMG_8987
IMG_7653
IMG_9065

Az Önkéntes Program résztvevői első tapasztalataikat osztják meg:

„Három kép ragadt meg bennem erősen: a métánál elsőként ütésre vállalkozó Hamid vágyakozó, örömteli tekintete – társaihoz hasonlóan az első pillanattól nyitott volt. Amikor megérkezett a kongói banda, egyiküket pacsival és „Hello, my friend!” megszólítással üdvözölte kubai sorstársa – volt velünk vagy fél tucat náció, mégis az egész egy családnak tűnt. Harmadiknak pedig az ugrik be, amikor a fűben feküdve néhány méterre tőlem megpillantottam az egyik édesanyát, aki éppen törökülésben imádkozott – nem tűnt úgy, hogy ez gondot jelentene számára az integrációban, ha jól sejtem, még a keleti irányt is pontosan betájolta.”

Radványi Benedek (önkéntes)

„Gondolom, nem voltam egyedül a Magyar mint idegen nyelv tanítására jelentkezők között, akik némileg szorongtak az első alkalomtól. Ami nagyon pozitív élmény számomra, hogy a csoport tagjai mennyire támogatják egymást – egyrészt egyesek közülük magukra vették azt, hogy a velünk közös nyelvvel nem rendelkezők számára közvetítsék azt, amit mondunk, másrészt a gyorsabb felfogással rendelkezők a lassabbakat támogatják, segítik.”

Gábor

„Első alkalommal négyen mentünk Fótra magyart tanítani, és mivel már december óta készültünk erre az első találkozásra, ezért nagyon izgatottak voltunk. Bennem nagyon sok kérdés, bizonytalanság és várakozás volt, melyek nyomban elmúltak, amint beléptünk az épületbe és találkoztunk a fiatalokkal. Minden előzetes elvárást meghaladtak, mert hihetetlenül lelkesek, nyitottak és motiváltak voltak. Reméljük, hogy segíteni tudunk nekik abban, hogy felkészülten és bátran léphessenek ki a magyar utcákra, a magyar világba.”

Anna

„Van, amikor furcsa érzés kimenni Fótra. A menekültek néha elejtenek egy-két mondatot azzal kapcsolatban, hogy hogyan jutottak el idáig, milyen kemény, vagy ha tetszik kalandos utakon érkeztek Európába. Ilyenkor mindig azt érzem, hogy milyen erős életigenlés van bennük, és mekkora akaraterővel akarnak feltörni. Törekvésüket csak apró dolgokkal tudom segíteni, bízom abban, hogy valamennyit segítek rajtuk. Sok apró segítség nélkül biztos, hogy csak a kiábrándultság és kitaszítottság vár rájuk. Ezért segítek.”

Győző

„Két alkalommal voltam eddig Fóton. Mindkét alkalommal reggel és az előző este sok minden kavargott bennem: miért is áldozzam fel a szombat délelőttömet, kell-e nekem kimennem? Hazafelé már várom a következő alkalmat, és csak egy érzés van bennem: hála. Megható nézni, amikor 17-18 éves fiúk rajzolnak: a családjukat (love my family felirattal), házakat nyitott ajtókkal és ablakokkal, kertet meg szálló madarakat. Vagy csak azért, mert jó megtapasztalni, hogy az eltérő történelmi, kulturális, neveltetési háttér ellenére van, ami mélyen összeköt mindannyiunkat.”

Kinga

“A JMSZ egy kezdeményezés, útkeresés, válaszkeresés arra, hogy keresztényként mit tehetünk ebben az egész Európa számára új helyzetben és önkénteseket keresnek a programokhoz. Így kerültem Fótra. Tetszett, hogy ez a program hosszú távon gondolkodik a segítségnyújtásban. A kinti fiatalok nyitott szívvel, vidáman fogadnak minket. Igyekszünk játékosan, alkalmanként más-más témát feldolgozva megismerni jobban egymás kultúráját.”