Ahol sürgős segítségre van szükség:

1. A Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpont a 2016/17-es tanévben tanköteles korú menekült gyermekeket fogadott általános iskolájának falai közé. A gyerekek oktatását és integrációját megkönnyítő feltételek kialakításában a Jezsuita Menekültszolgálat támogatja.

A menekült gyerekek nyelvi és szociokulturális integrációja előmozdításának fontos elemei a sokszínű és változatos színterű foglalkozások, amelyek hétköznaponként 13:30 és 15:40 között zajlanak.

A foglalkozások tevékenységtípusai között megtalálhatók a kulturális hagyományt bemutató kézműves és egyéb művészeti tevékenységek, a nyelv és a társas érintkezés módozatainak elsajátítását célzó játékos foglalkozások, továbbá szaktárgyi korrepetációk is. A jövőben tervezzük múzeumpedagógiai foglalkozások, a főváros történelmi emlékhelyeinek megismerését segítő látogatások, illetve a drámapedagógia eszközeit is felhasználó kiscsoportos foglalkozások bevezetését is.

A JMSZ olyan elkötelezett és kreatív önkénteseket keres, akik be tudnának kapcsolódni a Patronában tanuló menekült gyerekek számára szervezett délutáni foglalkozások megvalósításába.

Azokat várjuk, akik

 • jó szervezőképességűek
 • testhez állónak érzik az önálló munkavégzést
 • elfogadóak és empatikusak
 • az interkulturális szemléletet magukénak érzik
 • rugalmasak
 • hosszabb távon elköteleződek (egy iskolai félévet el tudnak vállalni)
 • jártasak:
  • készségfejlesztő foglalkozásokban, ezek módszereit alkalmazni tudják, vagy
  • irodalmi, magyar nyelvi, történelmi és kulturális foglalkozások szervezésében és megtartásában, vagy
  • drámapedagógia foglalkozások levezetésében, illetve
  • az oktatási módszerek széles spektrumát alkalmazzák munkájuk során.

Pedagógiai vagy pszichológiai végzettség és tapasztalat, illetve pedagógiai vagy pszichológiai tanulmányok folytatása előnyt jelent. Nyugdíjas pedagógusok jelentkezését is örömmel fogadjuk.

2. Az iskolában tanuló gyerekek családjainak mentorálásában: (Itt a francia nyelvtudás nélkülözhetetlen.) az általunk kísért családnak szüksége lenne olyan segítő(k)re, aki(k) esetenként melléjük tud(nak) állni a hétköznapi problémák megoldásában, bizonyos hivatalos ügyek elintézésében. Mivel a család tagjai csak francia nyelven képesek megértetni magukat, komoly nehézséget jelent számukra minden olyan lépés megtétele, amely a többségi társadalom tagjaival történő interakcióval jár. Itt fontos lenne az önkéntes rugalmassága, ám meg kell jegyezni, hogy minden egyes apró lépésben való segítség nagyon sokat jelent a család számára.

 Jelentkezz segítőnek!

Jelentkezem segítőnek!

IMG_8987
IMG_7653
IMG_9065

Az Önkéntes Program résztvevői első tapasztalataikat osztják meg:

„Három kép ragadt meg bennem erősen: a métánál elsőként ütésre vállalkozó Hamid vágyakozó, örömteli tekintete – társaihoz hasonlóan az első pillanattól nyitott volt. Amikor megérkezett a kongói banda, egyiküket pacsival és „Hello, my friend!” megszólítással üdvözölte kubai sorstársa – volt velünk vagy fél tucat náció, mégis az egész egy családnak tűnt. Harmadiknak pedig az ugrik be, amikor a fűben feküdve néhány méterre tőlem megpillantottam az egyik édesanyát, aki éppen törökülésben imádkozott – nem tűnt úgy, hogy ez gondot jelentene számára az integrációban, ha jól sejtem, még a keleti irányt is pontosan betájolta.”

Radványi Benedek (önkéntes)

„Gondolom, nem voltam egyedül a Magyar mint idegen nyelv tanítására jelentkezők között, akik némileg szorongtak az első alkalomtól. Ami nagyon pozitív élmény számomra, hogy a csoport tagjai mennyire támogatják egymást – egyrészt egyesek közülük magukra vették azt, hogy a velünk közös nyelvvel nem rendelkezők számára közvetítsék azt, amit mondunk, másrészt a gyorsabb felfogással rendelkezők a lassabbakat támogatják, segítik.”

Gábor

„Első alkalommal négyen mentünk Fótra magyart tanítani, és mivel már december óta készültünk erre az első találkozásra, ezért nagyon izgatottak voltunk. Bennem nagyon sok kérdés, bizonytalanság és várakozás volt, melyek nyomban elmúltak, amint beléptünk az épületbe és találkoztunk a fiatalokkal. Minden előzetes elvárást meghaladtak, mert hihetetlenül lelkesek, nyitottak és motiváltak voltak. Reméljük, hogy segíteni tudunk nekik abban, hogy felkészülten és bátran léphessenek ki a magyar utcákra, a magyar világba.”

Anna

„Van, amikor furcsa érzés kimenni Fótra. A menekültek néha elejtenek egy-két mondatot azzal kapcsolatban, hogy hogyan jutottak el idáig, milyen kemény, vagy ha tetszik kalandos utakon érkeztek Európába. Ilyenkor mindig azt érzem, hogy milyen erős életigenlés van bennük, és mekkora akaraterővel akarnak feltörni. Törekvésüket csak apró dolgokkal tudom segíteni, bízom abban, hogy valamennyit segítek rajtuk. Sok apró segítség nélkül biztos, hogy csak a kiábrándultság és kitaszítottság vár rájuk. Ezért segítek.”

Győző

„Két alkalommal voltam eddig Fóton. Mindkét alkalommal reggel és az előző este sok minden kavargott bennem: miért is áldozzam fel a szombat délelőttömet, kell-e nekem kimennem? Hazafelé már várom a következő alkalmat, és csak egy érzés van bennem: hála. Megható nézni, amikor 17-18 éves fiúk rajzolnak: a családjukat (love my family felirattal), házakat nyitott ajtókkal és ablakokkal, kertet meg szálló madarakat. Vagy csak azért, mert jó megtapasztalni, hogy az eltérő történelmi, kulturális, neveltetési háttér ellenére van, ami mélyen összeköt mindannyiunkat.”

Kinga

“A JMSZ egy kezdeményezés, útkeresés, válaszkeresés arra, hogy keresztényként mit tehetünk ebben az egész Európa számára új helyzetben és önkénteseket keresnek a programokhoz. Így kerültem Fótra. Tetszett, hogy ez a program hosszú távon gondolkodik a segítségnyújtásban. A kinti fiatalok nyitott szívvel, vidáman fogadnak minket. Igyekszünk játékosan, alkalmanként más-más témát feldolgozva megismerni jobban egymás kultúráját.”

Borsi

 Jelentkezz segítőnek!

Jelentkezem segítőnek!