Menekült gyerekek a mi iskolánkban?

Örömmel adjuk hírül, hogy elkészült új kiadványunk, melyben a menekült gyerekek iskolai (be)fogadását segítő munkánk tapasztalatait foglaltuk írásba. Szeretnénk ezen tapasztalatok átadásával, hozzáférhetővé tételével mindazok munkáját, életét segíteni, akik iskolai környezetben találkoznak menekült gyerekekkel. Megosztjuk ezeket a szempontokat, hogy akik az oktatásban a gyerekek javát szeretnék szolgálni, a menekült gyerekeknek is meg tudják adni a tőlük és intézményüktől telhető legjobbat. Ezek a gyerekek nagyon rászorulnak mind az oktatásra, mind az iskola nyújtotta közösségre, ugyanakkor a helyzetükből adódóan – nyelvi nehézségek, kulturális különbségek, a magukkal hozott esetleges traumák és feszültségek miatt – nem mindig könnyű ezt megadni számukra. Számos kérdés merül fel nap mint nap, különösen a beiskolázást követő időben és nincsenek minden helyzetre egységesen alkalmazható válaszok. Ugyanakkor egymás tapasztalatainak megismerése mégis segít, hogy megtaláljuk saját válaszainkat. A legnagyobb segítség az, ha kapcsolatba lépünk azokkal, akik hasonló cipőben járnak, megvitatjuk a felmerülő kérdéseket, megosztjuk a megtalált jó megoldásokat. Így ez a mű egy meghívás is akar lenni arra, hogy akik menekült gyerekekkel dolgoznak, vegyék fel a kapcsolatot velünk, egymással, hogy egymást támogatva tudjuk mind jobban támogatni a ránk bízott gyerekeket és családjaikat.

A kiadványt nyomtatott formában a JMSZ irodájában érhető el. Ezt azoknak szánjuk, akik épp a befogadás folyamatában vannak egy vagy több menekült gyerekkel, vagy komolyabban is fontolgatják a menekült tanulók befogadását. Aki szeretne igényelni belőle, kérjük jelezze szándékát az info@jmsz.hu e-mail címen!

A könyv pdf formátumban on-line is elérhető: ide kattintva lehet letölteni.

A könyv különböző fejezeteiben találunk konkrét szempontokat tanároknak, intézményvezetőknek, osztályfőnököknek, iskolapszichológusoknak. Olvashatunk a menekültek jogi hátteréről, a magyar mint idegen nyelv oktatásáról, a menekülteket segítő szociális hálóról. A könyv konkrét családok és intézmények kísérésének tapasztalatából született, mely tapasztalatra az érintettekkel és megfelelő szakemberekkel közösen reflektáltunk. Ez úton is szeretnénk köszönetet mondani azoknak, akik fáradságos munkája nyomán végül megszülethetett ez a mű.

Az ősz folyamán tervezünk egy könyvbemutatót is tartani a Párbeszéd Házában. Erről még majd bővebben is adunk hírt. A saját tapasztalatok megosztására való nyitottságot, vagy az ilyen jellegű rendezvény iránti érdeklődést kérjük szintén az info@jmsz.hu e-mail címen jelezzék! Ezek nyomán szívesen szervezünk majd személyes találkozást, vagy akár pedagógusi workshop-ot is a jövőben. Addig is kívánjuk, hogy aki megnyitja vagy igényli a könyvet, annak valóban hasznára legyen!