Láss, értelmezz, tegyél!

A Jezsuita Menekültszolgálat (JMSZ) középiskolai foglalkozásokat kínál a 2020/21-as tanév folyamán is, az alábbi kompetenciák fejlesztésére:

  • kritikus gondolkodás, forráshasználat, tények és vélemények megkülönböztetése
  • önismeret, empátia, véleményalkotás és vitakultúra
  • a saját lehetőségek és felelősség tudatosítása, hogy a diákok tevékenyebben vegyenek részt az iskolai és helyi környezetük életében

Ez a menekültkérdés és a nemzetközi migráció témájának feldolgozása által történik.

Előkészített anyagainkat rövid tanári továbbképzés formájában átadjuk, vagy a foglalkozásokat a diákok számára megtartjuk, az iskolájukban vagy akár online is.
A foglalkozásokra (osztállyal vagy akár nagyobb csoporttal is), illetve a tanári felkészítésre jelentkezni Székely Orsolya oktatási programvezetőnél lehet, a szekely.orsolya@jmsz.hu e-mail címen, vagy ezen a linken.

A foglalkozásokra igyekszünk vendéget hívni, aki személyes tapasztalatai alapján tudja bemutatni a menekültek helyzetét / a menekülés okait.
A tanulók előítéleteit, érzelmeit kiscsoportos játékokkal segítünk tudatosítani.
A foglalkozások és a tananyagcsomag a JMSZ európai irodái által közösen folytatott CHANGE projekt része. A foglalkozások egy javasolt menete, videókkal és interaktív anyagokkal, továbbá egy tanári kézikönyv elérhetőek a jrschange.org honlapon.

A résztvevő diákokat az alkalmakhoz kapcsolódó önálló feladat elvégzésére kérjük (pl. előadás, esszépályázat, kiállítás, közös kirándulás / sportesemény migrációs hátterű diákokkal, stb.). Az ebbe is bekapcsolódó tanulókat, a téma elmélyítésére egy országos szintű közös rendezvényre is meghívjuk. Közülük egy diák pedig a JMSZ európai irodái által szervezett brüsszeli találkozón való részvételt nyerhet.