Görögország: Humanitárius szervezetek méltányos körülményeket kérnek a menekülteknek

December 1-jén 12 emberi jogi és humanitárius szervezet indított petíciós kampányt a görög szigeteken rekedt menekültek érdekében. Arra szólítják fel a görög kormányt, hogy mivel ezek a menekülttáborok nem állnak készen a közelgő télre, az Európai Unió támogatásával biztosítsanak méltányosabb és biztonságosabb körülményeket a számukra.

A részvevő szervezetek visszaszámlálást indítottak december 21-ig, a csillagászati tél kezdetéig. Azt kérik Alexis Tsiprastól, a görög miniszterelnöktől, hogy haladéktalanul szervezze meg a menekültek átszállítását a szárazföldre, fejlettebb körülmények közé, illetve hozzon tényleges, kézzelfogható intézkedéseket annak érdekében, hogy senki ne maradjon kint a hidegben.

Az olyan csomópontok, mint Lesbos, Chios, Samos, Leros vagy Kos jelentős túlterheltséggel küzdenek: bár felszereltségük alapján összesen 5576 fő befogadására alkalmasak, november végén 12744 menekült (azaz majdnem 7200-al több, mint a valós kapacitás) élt ezekben a táborokban. Ezrek élnek fűtetlen nyári sátrakban és alszanak a földön, védtelenül az egyre nagyobb hideggel és nedvességgel szemben, köztük gyerekek és egyedülálló anyák is. Nem egy nő kényszerül arra, hogy sátrát idegen férfiakkal ossza meg, ami nem csak a privátszféra és a magánélet lehetőségétől fosztja meg őket, de akár biztonságukat is veszélyeztetheti. Korlátozott a hozzáférés az ivóvízhez, az egészségügyi szolgáltatásokhoz, és a tisztálkodási lehetőségek sincsenek megfelelően biztosítva.

2016 márciusa, vagyis az EU-Törökország megállapodás hatályba lépte óta ez a második tél, amit a menekültek a szigeteken töltenek, alkalmatlan körülmények között és rosszul felszerelt táborokban. Az elmúlt télen január 24 és 30 között három férfi vesztette életét Lesboson – bár hivatalos nyilatkozat máig nincs ezekről az esetekről, halálukat szén-monoxid mérgezésnek tulajdonítják, amit a sátrukat melegen tartó, rossz minőségű, rögtönzött fűtőberendezés okozott. 2016 végén pedig egy kurd nő és unokája halt meg, amikor felrobbant a – szintén a sátrukban lévő – gázpalack.

A görög hivatalok és az Európai Unió az EU-Törökország megállapodással igazolja azt a menekültpolitikai stratégiát, amelynek értelmében a menedékkérőknek a szigeteken kell maradniuk, amíg kérelmükről döntés nem születik, függetlenül attól, hogy van-e elég férőhely a táborokban, vagy megfelelő hozzáférés a szolgáltatásokhoz. Ám a petíciót megfogalmazó csoportok azt hangsúlyozzák, hogy semmilyen módon nem igazolható a menekülteket olyan körülmények közé kényszeríteni, amik alapvető jogaikat sértik, nem biztonságosak, és ártalmasak az egészségükre. A megállapodás első napjaiban érkezők közül néhányan 20 hónapra a szigetek valamelyikén rekedtek.

A kampányban részt vevő szervezetek további célja felhívni a figyelmet a menekültek nyomorúságos életkörülményeire, cselekvésre hívni az európai lakosságot, és tájékoztatni a közvéleményt a görög kormány és az EU válaszáról.

További információhttps://www.hrw.org/opentheislands

Kapcsolat

Veronica Paikou
Kommunikációs megbízott
JRS Grecce
Fylis 68, 10434 Athens, +30 210 823 78 35

A kampányban résztvevő szervezetek

Amnesty Greece

Caritas Hellas 

Greek Council of Refugees 

Help Refugees

Human Rights Watch

International Rescue Committee

Jesuit Refugee Service 

Oxfam

Praksis

Spanish Commission for Refugees (CEAR)

Solidarity Now Terre des Hommes

Forrás: http://jrseurope.org/news_detail?TN=NEWS-20171201032207