Brüsszel – Advocacy and Communications Taskforce (2018.09.18-20.)

Szeptember derekán kollégánk, Szalma Balázs a JMSz szociális programjának felelőse részt vett Brüsszelben a JRS Europe által szervezett találkozón, amelyen a különböző országok Jezsuita Menekültszolgálatainak “advocacy”-ért és kommunikációért felelős munkatársai voltak jelen. Mi is az advocacy? Az advocacy fogalmát nehezen tudjuk magyarul meghatározni, de talán a menekültek érdekei melletti kiállást foglalja összességében magába.

A kifejezetten intenzív két és fél nap során két fő témával foglalkoztak. Az európai iroda koordinálásával az elmúlt hónapokban elkészült egy – egyelőre – belső használatra szánt munkadokumentum, amely az európai országok menedékkérőkkel kapcsolatos közös felelősségvállalásának kérdését járja körül, annak humánus, igazságos és hatékony voltát kihangsúlyozva. A témát széles körű diszkusszió övezte, hiszen a jelenlévő nemzeti irodák tapasztalatai tág spektrumot öleltek fel: Spanyolországtól kezdve Görögországon át Belgiumig a menekültek befogadásának eszközrendszere igencsak heterogén képet mutat, mint ahogyan a nehézségek, kihívások mértéke és jellege is különböző. A higgadt tanácskozáson az érvek és ellenérvek kereszttüzében végig törekedtünk a közös pontok megtalálására, meghatározására, amelyek a JRS Europe állásfoglalását képezhetik ebben az egész Európát aktuálisan feszítő kérdésben.

A másik fő témakör a jövő májusi Európai Parlamenti választásokra való felkészülés volt. Mivel a politikai pártok palettája szintén nagyon eltérő a különböző országokban, itt inkább ugyanúgy a közös felhívások, üzenetek megtalálásán volt a hangsúly. Általános tapasztalata volt a résztvevőknek az, hogy csökken a menekültekkel szembeni türelem és szolidaritás mértéke. A közelgő kampányidőszakban a JRS Europe olyan képet szeretne felmutatni, amelyben azt hangsúlyozza, hogy a békés egymás mellett élésen túl mind a befogadó társadalom tagjai, mind pedig a menekültek, menedékkérők számára gazdagító lehet a jövő.

A programot színesítette három másik szervezet képviselőjének a beszámolója, akik körüljárták, hogyan végzik az advocacy területén a munkájukat, milyen formákat, utakat használnak. Az European Council on Refugees and Exiles, a Platform for International Cooperation on Undocumented Migrants, valamint a Caritas Europa munkatársai megosztották velünk azt, hogy hogyan is építik fel a munkájukat, például a Caritas What is home? kampányát (https://www.whatishome.eu/)

A tapasztalatokkal felvértezve most kezdődik számunkra a valódi munka: hogyan tudjuk átültetni az elhangzottakat, a közös irányvonalak képviseletét a hazai viszonyok közé?