Szent Imre-nap a budai cisztercieknél

November 5-én, Szent Imre herceg ünnepén a „peremvidék” volt a hívószava a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban megrendezett tematikus napnak, amelyre a különböző tudományterületek képviselői mellett meghívták többek között a Szent Egyed közösség tagjait és a bicskei menekülttáborban élőket is.

 

Az idei Szent Imre-nap központi motívumaként a „peremvidék” témát választották a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium tanárai. Az indíttatást Ferenc pápa augusztusi evangelizációs imaszándéka adta: „Hogy önmagunkból kilépve tanuljunk odaállni azok mellé, akik az emberi élet és a társadalom peremén élnek.”

„Saját magunk centrumából kilépni a perem felé egyszerre nyithatja meg bennünk azt a belső és külső utat, ahol szembesülhetünk egy olyan világgal, amelyben nem mi vagyunk az élen, ahol szegények és tehetetlenek vagyunk” – fogalmazták  meg a téma felvezetéseként.

 

A perem motívum bevezetéseként, a témát elmélyítő ismertetőben Mihályi Anikó, a Szent Imre Gimnázium tanára a bibliai József történetét idézte: A peremlét kifejezője lehet József kútélménye, „az addig az álomfejtést saját képességének tulajdonító József legbensőbb peremvidékére, a halál közelébe kerülve érti meg szívében a szövegben állandóan visszatérő formulának – »És az Úr Józseffel volt« – a jelentését”.

Ez a belső tapasztalat vezethet bennünket a társadalom peremén élők felé, akikkel találkozva megnyílhat a szívünk az együttérzésre, az irgalomra. Nem leereszkedés ez, hanem a közöttünk testté lett Isten szeretetének megélése, ahogyan arról Mustó Péter jezsuita is beszél:

„Ülj le közéjük a járdára. Húzd le a sarut a lábadról, vess ki magadból minden keménységet, előítéletet. Szent hely ez. Isten képmását keresd a taszító külső mögött. Tiszteletteljes távolsággal, mint Mózes az égő csipkebokor előtt.

 

A cikk folytatása a Magyar Kuríron olvasható.