A jezsuiták több mint 100.000 ukrán menekültet segítettek a háború kezdete óta

A ONE PROPOSAL programon keresztül a jezsuiták a háború kitörése óta folyamatosan nyújtanak gyorssegélyt, menedéket, pszichoszociális támogatást, oktatást és integrációt elősegítő szolgáltatásokat az ukrajnai erőszak elől menekülőknek.

Az ukrajnai háború kezdete óta a jezsuiták szervezetei összesen 100.765 erőszak elől menekülő embert szolgáltak és kísértek. A JRS Europe és a Xavier Network koordinálásával, a nem kormányzati szervezetekkel és helyi partnerekkel együttműködve, a Jézus Társasága többek között gyorssegélyt, menedéket, pszichoszociális támogatást, oktatást és integrációt elősegítő szolgáltatásokat nyújtott.

Alberto Ares Mateos SJ, a JRS Europe regionális igazgatója kiemelte: „Az első naptól kezdve összehangolt holisztikus válaszlépésekkel kísértük a háború elől menekülő menekülteket Ukrajnában, a szomszédos országokban és Európa-szerte. Bár lehet, hogy már nem szerepel az újságok címlapján, ez a válság még mindig tart, és mi elkötelezettek vagyunk a hosszú távú támogatás mellett”.

„Szívünket reménnyel töltik el a szolidaritást és integrációt vállaló menekültek és befogadó közösségek számos tanúságtétele. Ők továbbra is azt mutatják nekünk, hogy a fájdalommal, stresszel és bánattal teli környezetben a remény még mindig él. Mérhetetlenül hálásak vagyunk a sok nagylelkű ember, alapítvány és szervezet folyamatos szolidaritásáért, akik bíznak a Jézus Társasága munkájában”.

A vészhelyzet előrehaladtával a menekültek szükségletei megváltoztak, és a válaszlépések is alkalmazkodtak. Míg az első évben a támogatási tevékenységek több mint fele rövid távú és sürgősségi segítségnyújtásra irányult, addig 2023-ban ez az arány 17%-ra csökkent. Eközben a középtávú tevékenységek, mint például a lakhatás és az oktatás, több mint kétszeresére, 20%-ról 52%-ra nőttek 2023-ban. A legnagyobb növekedést azonban a hosszú távú kísérés mutatta, amely a 2022-es kevesebb mint 10%-ról több mint háromszorosára, 2023-ban 31%-ra emelkedett.

A ONE PROPOSAL, amelyet 2022 júliusában, egy alapos igényfelmérést követően terjesztettek elő, a szolgáltatások széles körét foglalja magában, amelyeket eredetileg 73 168 embernek terveztek nyújtani 3 év alatt. Azóta folyamatosan felülvizsgálják és bővítik az éves igényfelmérésekkel.

A program az Európa-szerte kényszerűen lakóhelyüket elhagyni kényszerült ukránok szükségleteivel foglalkozik, az azonnali humanitárius segítségnyújtástól és az Ukrajnában és a szomszédos országokban nyújtott sürgősségi segítségnyújtástól kezdve a menekültek támogatását és integrációját célzó hosszú távú programokig. Ezért az ukrajnai konfliktus miatt lakóhelyüket elhagyni kényszerült belső menekültek, ukrán állampolgárságú menekültek és más nemzetiségű menekültek javát szolgálja.

A jelentés, valamint több tucatnyi történet a ONE PROPOSAL programon keresztül segített emberekről a jrseurope.org/en/project/the-one-proposal/ oldalon érhető el. További információkat talál arról is, hogyan adományozhat és/vagy tehet a menekültek és más erőszakkal kitelepítettek megsegítésére.