Már lehet jelentkezni az E-Change projektbe

Örömmel osztjuk meg, hogy a nemzetközi CHANGE-sorozat következő projektje megvalósítási fázisába érkezett. Az ’E-CHANGE’ (Environment-CHANGE) célja a középiskolás diákok bevonása a környezeti változásokról és az emberi migráció kérdéseiről, valamint ezek kölcsönhatásáról való közös gondolkodásba. Ebben a tanévben ezen izgalmas közös munkába hívjuk meg most az iskolákat és diákokat. 

Az E-CHANGE projekt az iskolák számára izgalmas lehetőségeket tartogat:

  • a regisztrált tanárok szervezett képzésen trénerek segítségével ismerik meg a tananyagot, melyet később akár a saját tantervük részévé tudnak tenni;
  • fejlődhet a diákok kritikus gondolkodása egy mindannyiunkat érintő témában, a közös munka erősítheti az osztályközösséget, és nem utolsó sorban rámutathat a diákok önerejére konkrét cselekedetek megvalósításával;
  • a projekt nemzetközi jellege igény esetén lehetővé teszi a többi résztvevő ország diákjaival való kapcsolatfelvételt;
  • lehetővé tesszük, hogy a diákok tevékenységük eredményét egy országos rendezvény keretében mutathassák be.

További információért kérjük keresse az E-CHANGE projekt magyarországi koordinátorát, Lázár Helenát a lazar.helena@jmsz.hu e-mail címen.

*******

E-CHANGE mérföldkövek

  • 2024. február eleje: magyarországi tanárok képzése
  • 2023. február – május: osztálytermi aktivitások
  • 2023. június: országos találkozó a résztvevő iskolák számára Budapesten

*******

Az E- CHANGE projektről bővebben

Az E- CHANGE a Jesuit Refugee Service Europe által koordinált projekt, amelyet 7 országban – Belgiumban, Magyarországon, Írországban, Olaszországban, Libanonban, Spanyolországban és Ugandában – valósítanak meg. A projekt célja, hogy fiatal diákokat a környezeti változások és az emberi migráció kérdéseiről, valamint ezek kölcsönhatásáról tájékoztassa. 

A VÁLTOZÁS MÓDSZERTANÁNAK HÁROM ELEME

  • Kritikus gondolkodás > Az E-CHANGE egy négylépcsős oktatási képzésen keresztül arra kívánja ösztönözni a diákokat, hogy kritikusan gondolkodjanak a környezeti változásokról, az emberi migrációról és ezek kölcsönhatásáról. A központi tananyag kidolgozásában a miskolci Fényi Gyula Gimnázium is aktívan részt vett.
  • Empátia > A projekt lehetőséget biztosít a menekültek és a fiatalok közötti találkozásra az osztálytermeken belül, azzal a céllal, hogy elősegítse a megértés és a kapcsolódás érzését.
  • Részvétel > Az E-CHANGE egy másik eleme a diáknagyköveti program, amely arra ösztönzi a diákokat, hogy konkrét akciókban – például kisebb rendezvényekben, kampányokban vagy szolgálati projektekben – vegyenek részt, hogy megosszák a tanultakat iskolájukkal vagy helyi közösségükkel.

*******

További információk a CHANGE projektekről: https://jrschange.org/