Láss, értelmezz, tegyél – Pályázati felhívás

A Jezsuita Menekültszolgálat pályázatot hirdet a 12-25 éves korosztály számára a CHANGE nevű projektje keretében

Olyan fiatalokat keresünk, akik igyekeznek kritikusan gondolkodni, és szeretnének egy olyan társadalom formálói is lenni, ahol mindenkinek helye van; ahol meghallgatjuk egymás véleményét, párbeszédben vagyunk, együtt gondolkodunk a nehezebb kérdéseken is. 

Tegyél a változásért! Akár apró lépésekben is, hiszen számít. Tervezz meg egy projektet, ami hozzájárulhat ahhoz, hogy a környezeted árnyaltabb képet alkosson a menekültekről!

A legjobb projekttervek beküldői tárgyjutalmat nyerhetnek; illetve azok, akik a tervezett projektet meg is valósítják, bekerülhetnek abba a Diáknagykövet csoportba, amelyik 2021-ben meglátogatja az Európai Parlamentet Brüsszelben.

Beadási határidő: 2021. január 30. éjfél

A pályázáshoz szükséges dokumentumok:

Az akciótervet és a bemutatkozást ezen az űrlapon keresztül küldd el nekünk, a szülői nyilatkozatot pedig postán várjuk a 1085 Budapest Horánszky utca 20. címre


 

Kiket keresünk?

 • Ha érdekelnek a társadalomtudományok és a médiatudomány (esetleg továbbtanulni is ilyen irányban szeretnél)
 • Ha érdekel a művészet bármelyik ága, és ezen keresztül mutatnád meg magad ebben a témában 
 • Ha szeretnél tenni egy olyan társadalomért, amelyben mindenkinek helye van; és szeretnél megismerni olyan, veled egyidős fiatalokat, akik szintén szeretnének tenni a változásért
 • Ha neked is van migrációs tapasztalatod; ha nemcsak tudod, hogy milyen elhagyni az otthonodat és egy új országban élni, de szívesen is beszélgetsz erről másokkal
 • Ha közelebbről is megismernéd az Európai Parlamentet és érdekelnek a nemzetközi kapcsolatok

… akkor téged keresünk!

 

Mit kell tenned?

Első lépésben gondold meg, hogy milyen cél(oka)t akarsz elérni. Mi lesz más, mint volt az akciód után? Milyen változást fogsz majd elérni? Pontosan fogalmazd meg a célt, hogy ellenőrizni tudd, hogy elérted-e, ill. milyen mértékig érted el ezt a célt.

Tervezz meg egy projektet/rendezvényt/akciót, amiről úgy gondolod, hogy

 • elősegítené egy befogadóbb közeg kialakulását és a menekültekkel kapcsolatos előítéletek lebontását a közvetlen környezetedben,
 • és felkeltené a kortársaid figyelmét, 
 • vagy teret adna egy jó beszélgetésnek ebben a témában.

Próbáld bevonni minél több társadat már a közös gondolkodásba is. Barátok, osztálytársak, csoporttársak, hittancsoport, cserkészcsapat – bármilyen közösség szóba jöhet. 

Ha inspirációra lenne szükséged, itt felsoroltunk néhány példát segítségül; illetve itt is találsz még ötleteket. 

Ha már tudod, hogy mit szeretnél csinálni, tervezd meg a projektet: töltsd ki ezt a táblázatot (akcióterv), és küldd el nekünk ezen a jelentkezési űrlapon keresztül  2021. január 31-ig (éjfél). 

A táblázathoz mellékelj egy rövid bemutatkozást is: ez lehet egy kb. féloldalas szöveg, de prezentáció, rövid hangfelvétel vagy videó is.

Ha kiskorú vagy, a pályázáshoz egy szülői hozzájárulásra is szükséged lesz. Kérjük, hogy ezt a nyilatkozatot 2021. január 15-ig postán adjátok fel nekünk (Jezsuita Menekültszolgálat) a 1085 Budapest Horánszky utca 20. címre.

 

Amit ajánlunk:

 • A JMSZ tárgyi ajándékkal díjazza a legkiválóbb terv elkészítőjét, aki tetszőleges, maximum 30.000 forint értékű jutalmat (sporteszköz, könyv, stb.) választhat
 • Azok, akik megvalósítják a tervezett projektet, egy utazást nyerhetnek Brüsszelbe 2021-ben, hogy megosszák tapasztalataikat az Európai Parlament döntéshozóival. Erre esélye van mindenkinek, aki a projektet megvalósítja, nem csak a pályázat nyerteseinek.

 

A projekttervek elbírálásának szempontjai:

 • a beadott anyag legyen minél ötletesebb, kreatívabb
 • a tervezett projekt valamilyen módon kapcsolódjon a menekültek, a migráció témájához
 • minél konkrétabb, részletesebb tervvel pályázol, annál jobb
 • győződj meg arról, hogy a terved reális, és hogy a szükséges erőforrások a rendelkezésedre állnak ahhoz, hogy (időben) megvalósítsd
 • vond be több társadat a tervezésbe: együtt a megvalósítás is könnyebb lesz, és még jól is fogjátok érezni magatokat közben
 • vonj be menekülteket (vagy bevándorlót) a projekt megvalósításába, de ha lehet, már magába a tervezésbe is
 • érj el vele minél több embert, használd a rendelkezésedre álló kommunikációs eszközöket: a közösségi médiát, az iskolád/közösséged hirdetési felületeit, stb.

A beadott terveket  korosztályok szerint értékeljük  (betöltött 12-16 és 17-25 éves korosztály). A zsűri tagjai között lesz kreatív szakember, jezsuita szerzetes és menekült is.
Az eredményhirdetésre egy online esemény keretében kerül majd sor.

 

A megvalósítás folyamatának figyelemmel kísérése:

Az egyes projektek megvalósítását minden esetben a konkrét projektre szabva, a pályázóval egyeztetve kísérjük figyelemmel.

A brüsszeli út részleteiről később küldünk majd tájékoztatást az érintetteknek.

 

VÁRJUK A TERVEITEKET! HAJRÁ!