Idegenek az ajtómban? – Irodalmi pályázat

Nézd, az ajtóban állok és kopogok. Aki meghallja szavam, és ajtót nyit, bemegyek hozzá, vele eszem, ő meg velem.

Jel 3,20

A Jezsuita Menekültszolgálat irodalmi pályázatot hirdet a 14-22 éves korosztálynak a CHANGE projekt keretében. Olyan irodalmi alkotásokat várunk, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak a befogadás témájához.

A nyertes alkotásokat pénzjutalommal díjazzuk, illetve egy elektronikus kiadványban publikáljuk. Egy mű pedig – különdíjként – megjelenhet a Szív jezsuita magazinban.

A beküldés határideje: június 16.


Ki pályázhat?

Középiskolások, illetve egyetemisták írásait várjuk az alábbi korcsoportokban:

 • 14-18 éves
 • 19-22 éves

Milyen műveket várunk?

 • bármilyen általad írt (és korábban nem publikált) alkotással pályázhatsz,
 • amelyben megjelenik a befogadás témája.
 • Maximum 20 000 karakter terjedelemben,
 • két kategóriában (líra és próza) küldhetsz be írásokat.
 • Minden pályázó kategóriánként egy művel indulhat.

Nem feltétel, hogy a beérkező alkotásokban a menekültek vagy általában a migráció bármilyen módon megjelenjen. Sokkal inkább arra vagyunk kíváncsiak, hogy a befogadás jóval tágabb fogalma mit jelent a számodra. Bármiről írhatsz tehát, amit ez a szó előhív benned, és számodra jelentőséggel bír.

Az Ukrajnában zajló háború miatt a befogadás sokak számára nyert nagyon konkrét jelentést az elmúlt időszakban: voltak, akik átmenetileg a saját otthonukba fogadtak be menekülőket, mások más módokon tettek azért, hogy segítsék az érkezőket. Ha van ilyen élményed; ha volt egy olyan találkozás az elmúlt hetekben, ami nyomot hagyott benned, akkor erről is bátran írhatsz.

Ha az elinduláshoz szükséged lenne némi inspirációra, itt összegyűjtöttünk néhány képet és videót, ami segíthet elindulni, de ezeket a kérdéseket is használhatod kiindulási pontnak:

Mi jut eszedbe, ha a “befogadás” szót hallod? Fogadtak már be téged? Vagy éppen a befogadás hiányát érezted a bőrödön? Te fogadtál már be valakit? Szerinted milyen egy befogadó közösség, iskola vagy osztály? És egy befogadó falu/város vagy ország?

A zsűri tagjai

 • Nyáry Krisztián író, irodalomtörténész
 • Tóth Marcsi, író
 • Vörös Anna, író

Mit nyerhetsz?

A legjobb alkotások beküldői  pénzjutalmat nyerhetnek. A Jézus Szíve Jezsuita Templom támogatásával korcsoportonként és kategóriánként a három legjobb pályaművet a következő össszegekkel díjazzuk:

 1. helyezett: 40 000 Ft
 2. helyezett: 20 000 Ft
 3. helyezett: 10 000 Ft

A három legjobb pályaművet publikáljuk egy elektronikus kiadványban, illetve egy további alkotás (különdíjként) megjelenési lehetőséget kap a Szív jezsuita magazinban. Az öt legjobb írás beküldői pedig egy féléves előfizetést kapnak a Szív jezsuita magazinra.

Határidő

A pályázatok beküldésének határideje: június 16.

Hogyan pályázhatsz?

A pályázatok kizárólag elektronikus úton, doc, docx formátumban lehet benyújtani; a change@jmsz.hu email címre várjuk őket 2022. június 16-ig. A nevezés jeligés, ezért kérjük, hogy magában a dokumentumban ne szerepeljen a neved vagy bármilyen személyes adatod, csak egy jeligét írj a bal felső sarokba.

Ha még nem vagy 18 éves, mindenképp töltsd ki és csatold hozzá ezt a szülői hozzájáruló nyilatkozatot is.

Sok sikert és jó munkát kívánunk!