ELmenekülŐK filmklub

Június 12-én került sor a JMSz és a Párbeszéd Háza által szervezett filmklub utolsó alkalmára. Meghívott vendégeink ezúttal Barcza Ildikó és Gajdos Bea voltak, a Menedék Migránsokat Segítő Egyesülettől. (more…)

Black Man Not Identificate – Az ELmenekülŐK filmklub harmadik alkalma

A helyszín: Ceuta. Ez a város Marokkóban található, viszont Spanyolországhoz – és így az Európai Unióhoz is – tartozik. Ennek a ténynek a migráció szempontjából hatalmas jelentősége van, hiszen az Európába tartó menekültek közül sokan ezen a városon keresztül kísérlik meg elhagyni Afrikát. (more…)

Egymást is meg kell tanulnunk befogadni

Tanári műhelynapot szervezett a JMSz és az Ignáci Pedagógiai Műhely.
(more…)

Találkozás a német Evangélikus Diakónia munkatársaival

Február 24-én a JMSz a németországi Evangélikus Diakónia hét munkatársát látta vendégül. A nagyjából kétórás, kötetlen beszélgetés alkalmat adott arra, hogy megosszuk egymással a menekültekkel végzett munka tapasztalatait, nehézségeit, illetve közösen keressük az – akár országhatárokon is átnyúló – együttműködés módjait. (more…)

Az ELmenekülŐK filmklub második alkalmáról

Április 17-én az ElmenekülŐK filmklub második alkalmának adott otthont a Párbeszéd Háza. Ezúttal Christopher Eder és Jonas Eisenschmidt Imbiss című filmjét tekinthették meg az érdeklődők. (more…)

Az ELmenekülŐK filmklub harmadik alkalma

Május 15-én, a Párbeszéd Háza Konferenciatermében, 17.30-tól.

Vetített film: Javier Extremera Rodríguez: BLACK MAN NOT IDENTIFICATE – FEKETE EMBER NEM LÉTEZIK  (2017, 15 perc). (more…)

Kortárs művészet és a migráció – Jan Koenot SJ előadása

Időpont:
2018. május 14., hétfő, 18:00
Helyszín: 

Párbeszéd Háza
1085 Budapest, Horánszky u. 20.

Jan Koenot SJ a kortárs művészet és a migráció szoros kapcsolatát járja körül előadásában.

“Ma idegenek, holnap a szomszédaink” – a horvát Jezsuita Menekültszolgálat fundraising kampánya

Április 26-áig lehet adományokkal segíteni az újonnan alapított integrációs központ működését.

(more…)

Beszámoló a JMSz műhelyalkalmáról

Magyarország által nemzetközi védelemben részesített családok gyermekeivel dolgoznak, vagy hit- és erkölcstan órán dolgozzák fel a befogadás és kirekesztés témáját azok a pedagógusok, akik április 11-én a Párbeszéd Házában találkoztak a JMSz által szervezett műhelyalkalmon. (more…)

Az ELmenekülŐK filmklub második alkalma

Vetített film: Christoph Eder és Jonas Eisenschmidt: Imbiss – Snack bár (2017, 13 perc).

Helyszín: Párbeszéd Háza, konferenciaterem
Időpont: április 17. – 17:30
(more…)

“A befogadás útján” – módszertani útmutató

Örömmel adunk hírt arról, hogy honlapunkon egy új, a menekült gyerekek iskolai befogadását segítő kiadványunk vált hozzáférhetővé. (more…)

„A hivatal”

http://campfilm.eu/filmek/hivatal

A Hivatal című film egy elképzelt bevándorlási hivatal ügyfélszolgálatának mindennapjairó szól. Főszereplője Anna, a fiatal ügyfélszolgálatis munkatárs, akihez nap mint nap számtalan nemzet hazánkban letelepedni vagy itt élni kívánó tagja érkezik ügyes-bajos dolgaival. Anna napi rutinján keresztül belelátunk a hivatalba érkező bevándorlók személyes, időnként vicces, máskor elgondolkodtató vagy mélyen megrázó történeteibe, miközben tanúi lehetünk milyen megterhelő a hivatali dolgozók számára az ezekkel a megrázó sorsokkal való találkozás.

„Az állampolgár” (trailer)

Ismerjük meg a film egyik főszereplőjét is!

JRS Europe: I Get You

9 európai országból 9 helyi közösségépítési mozgalom, mely a menekülteket fogadja és támogatja.

Hamarosan elérhető lesz magyar felirattal is.

NoÁr – Ébresztő

A magyar rapper tisztáz néhány fontos fogalmat a bevándorlással kapcsolatban.

“Fontos, hogy legyen most arról fogalmad,
hogy milyen hatalma van a kimondott szavaknak.
Mi az hogy migráns? Bevándorló? Menekült?…”

A zene? A zene összehoz: „Indulj el egy úton”

Az Odeon Lloyd Mozi által 2012 áprilisában és májusában szervezi a Colours Fesztivált a Magyarországon élő bevándorlókról, a kulturális sokszínűségről, befogadásról, integrációról. Filmek, zenék, kiállítások, ételek, beszélgetések. A Fesztivál beharangozója egy magyar népdal, amit magyarok és bevándorlók együtt énekelnek el.

„Mono”

Az Odeon Mozi által szervezett Colours fesztiválon hirdetett filmötlet pályázat egyik nyertesének ötletéből született a Mono.

“Zakuszka”

Az Odeon Mozi által szervezett Colours fesztiválon meghirdetett filmötlet pályázat egyik nyertesével együtt készült el a kis dokumentumfilm.

“Egy napra visszamennék”

http://www.docuart.hu/dokumentum-film/egy-napra-visszamennek/index.php

Hét gyerek, hét bőrönd, egy maci, egy robot és egy világító kutya.

A film megtekintése regisztrációhoz kötött, de érdemes. A honlapon megtalálható a teljes Idegenek a kertemben című filmgyűjtemény.
Külön előnye, hogy minden filmhez tartozik egy, a feldolgozást segítő anyag, illetve egy komplett módszertani kézikönyv, amely általánosságban ad segítséget a filmek feldolgozásához.

Amnesty International: „Look beyond borders” (videó)

Nézz négy percig egy menekült szemébe. 🙂

UNICEF „Unfairy tales: Malak and the boat” (animáció)

Amit egy gyereknek sem szabadna átélnie: egy szír kislány útja Európába.
Hamarosan magyar feliratokkal is.

Forrás: https://www.unicef.org/emergencies/childrenonthemove/unfairytales/en

UNICEF „Unfairy tales: The Story of Irvine and Pillow” (animáció)

Egy szír kislány elmeséli, hogyan és miért kellett elhagynia az otthonát. Magyar felirattal is elérhető lesz a közeljövőben.

https://www.unicef.org/emergencies/childrenonthemove/unfairytales/en

Beszámoló Belgrádról – Éves Általános Közgyűlés

Az országos irodák vezetőinek találkozója után 4 fős csapattal csatlakoztunk a JMSz európai munkatársainak éves találkozójához Belgrádban. (more…)

Édes otthon – Beszámoló az ELmenekülŐK filmklub első vetítéséről

Március 13-án, kedden került sor az ELmenekülŐK filmklub első vetítési alkalmára. Sam Peeters “Homeland” című kisfilmjének megtekintése volt az ugródeszkánk a beszélgetéshez. (more…)

Sajgó Szabolcs SJ beszámolója az európai JRS vezetőinek találkozójáról

Virágvasárnap előtti héten 19 országból 31 ember jött össze Belgrádban, hogy közös kérdésekről beszéljen és a szolgálatuk tapasztalatait megossza egymással. A résztvevők bemutatkozását és tevékenységük rövid összefoglalását követték a találkozó nagyobb témái: önkéntes programok, gyermekvédelem, menedékkérők újraelosztása, magán és közösségi szponzoráció. (more…)

Kiss Ferenc, jezsuita munkatárs

Kiss Ferenc, Feri testvér vagyok, tavaly szeptemberben tettem le az egyszerű fogadalmaim. Jelenleg a Sodrás utcai közösségben élek, a Sapientia főiskolán tanulok és nagy örömömre a Jezsuita Menekültszolgálat munkájába is bekapcsolódhatom. A novíciátusom megkezdése előtti hétvégén éjjel, Ausztria felé autózva láthattam, ahogy az autópályán menetelőket szervezetten buszokra szállítják és az osztrák határhoz szállítják. Megkezdve a jezsuita képzést, heti egyszer a fóti Gyermekvárosban látogattuk a kísérő nélküli kiskorú menekülteket, s igyekeztünk játékosan nyelvet tanítani és tanulni velük, a kölcsönös megértést keresve. Néha egyszerűen csak együtt játszottunk, néha pedig, ha valaki jobban tudott angolul vagy németül, akkor a személyes történeteikből is meghallgathattunk részleteket. Később Nürnbergben folytatódott a bevezetésem a szerzetesi életbe. Itt hónapokig velünk élt a rendházban egy iráni keresztény fiatalember, akit a német “Kirchenasyl” jegyében fogadtunk be, s akit azóta is kedves barátomnak tartok. Münchenben is eltölthettem két hónapot, ahol a német területeken (talán Berlin mellett) legintenzívebb a JMSz munkája. Ebbe a munkába is volt lehetőségem kicsit belelátni, találkozni az ottaniakkal.

Az elmúlt ősszel a “72 óra” program előkészítésében és lebonyolításában  a JMSz színeiben tudtam már részt venni, ettől a félévtől kezdve pedig heti rendszerességgel járok az irodába, egyelőre, hogy átlássam a tevékenységünket és megismerkedjem az emberekkel, hogy aztán mielőbb hasznos segítője lehessek a küldetésünknek.

Számomra ennek a küldetésnek egyre fontosabb aspektusa a kiengesztelődés, a párbeszéd keresése. Hiszem, hogy nekünk magyaroknak megvan a képességünk és a lehetőségünk, hogy befogadjunk embereket, segítsük a rászorulókat és józan alternatívákat dolgozzunk ki. Ebben azt hiszem jelenleg az gátol minket, hogy elmozdíthatatlan, fekete-fehér ellentétként ütköztetjük álláspontjainkat, így elszalasztva a konstruktív párbeszéd lehetőségét és közben talán akaratlanul is mások megpróbáltatásait tetézzük meg. Remélem, a munkámmal egy kicsikét hozzá tudok tenni a köztünk lévő béke megtalálásához, hogy aztán ezt a békét a máshonnan elüldözöttek is megtalálhassák körünkben. Kérlek, imádkozzatok értünk, és ezért a küldetésért! Köszönöm!

 

1% – Tudatos rendelkezés

Kedves Támogatónk! Tisztelt Adózó!

Ismét itt a lehetőség, hogy adónk 1%-át felajánljuk! Vegyen részt Ön is munkánkban azzal, hogy a magyarországi jezsuiták alapítványának, a Jézus Társasága Alapítvány javára rendelkezik. Köszönjük, hogy tudatos rendelkezésével is hozzájárul a jezsuita kezdeményezések megvalósításához. Alapítványunk az elmúlt évek gyakorlatát követve, újabb és újabb kezdeményezések megvalósulásához nyújt segítséget. (more…)

ELmenekülŐK Filmklub

4 alkalommal 4 olyan rövidfilm kerül bemutatásra, amelyek a 2017-es A Másik témával meghirdetett Faludi Nemzetközi Amatőrfilmszemlére érkeztek. (more…)

A befogadás útján – A Jezsuita Menekültszolgálat műhelyalkalma

Menekült, migráns… Szinte mindennap halljuk, használjuk ezeket a szavakat. Mit is jelent pontosan ez a két szó? Mi a különbség a két fogalom, státusz között és mit jelent ez a gyakorlatban? Vajon milyen lelki aspektusai vannak a menekült személyek új országba érkezésének? Annak megértésében, hogy ezek miként jelennek meg a gyermekekkel való munkában és az oktatási gyakorlatban, a témában tapasztalt iskolapszichológus lesz segítségünkre.

Befogadóként, a jó szándék ellenére, gyakran kihívást jelent számunkra, hogy miképp tudunk jól segíteni. Mit tegyünk, és mit ne tegyünk? Hogyan beszéljünk erről a mi gyermekeinkkel? Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolására ad választ a latin-amerikai Jezsuita Menekültszolgálat munkafüzete, amelyről részletesen beszélgetünk majd a találkozó során. Itt olyan gyakorlati szempontok is előkerülnek, amelyeket a helyi diákokkal dolgozó tanárok tapasztalataiból erednek. A téma közös feldolgozásával kívánunk javaslatot kínálni a magyarul nem beszélő, közöttük a menekült gyerekeket fogadó iskolák tanárai számára.

A műhelymunka 2018. március 7-n, 10:00-13:00 között kerül megrendezésre, helyszíne pedig a Párbeszéd Háza (8. kerület, Horánszky u. 20.).  A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A regisztrációkat az uh.zs1529368090mj@of1529368090ni1529368090 email címen várjuk március 4-e éjfélig. További információkért ugyanezen a címen fordulhatnak hozzánk.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Nemzetközi kerekasztal a Párbeszéd Házában

Hiánypótló kerekasztal-beszélgetésnek adott otthont a Párbeszéd Háza február 7-én. A horvát és a szerb Jezsuita Menekültszolgálat vezetői, Dražen Klarić és Adrian Nikačević osztották meg az érdeklődőkkel munkájuk során szerzett tapasztalataikat.

(more…)

Nemzetközi kerekasztal-beszélgetés

A JMSZ és a Párbeszéd Háza február 7-én kerekasztal-beszélgetést szervez a szomszédos országok Jezsuita Menekültszolgálatainak vezetőivel.

(more…)

Pope’s homily on World Day of Migrants and Refugees

“Having doubts and fears is not a sin. The sin is to allow these fears to determine our responses, to limit our choices, to compromise respect and generosity, to feed hostility and rejection.”

(more…)

Ferenc pápa homíliája az elvándorlók és menekültek világnapján

“Az nem bűn, hogy valakiben kétségek és félelmek vannak. A bűn az, ha engedjük, hogy ezek a félelmek meghatározzák válaszainkat, befolyásolják döntéseinket, veszélyeztessék a tiszteletet és a nagylelkűséget, táplálják a gyűlöletet és az elutasítást.”

(more…)

Ferenc pápa videója

A pápa friss üzenete a menekültekről és migránsokról, olasz nyelven és angol felirattal.

(more…)

Önkéntesek karácsonya

December 13-án önkénteseivel együtt ünnepelte a karácsonyt és zárta az évet a JMSZ és a Lehetőségek Iskolája. Ez az együttlét alkalmat adott megköszönni az egész éves önzetlen és nélkülözhetetlen munkáját azoknak, akik velünk dolgoznak; ugyanakkor arra is, hogy a két szervezet munkatársai jobban megismerjék egymást és egymás szolgálatát.

(more…)

Pope Francis’ video about migrants and refugees

Let’s welcome, protect, promote and integrate refugees as Pope Francis is asking us.

(more…)

Görögország: Humanitárius szervezetek méltányos körülményeket kérnek a menekülteknek

December 1-jén 12 emberi jogi és humanitárius szervezet indított petíciós kampányt a görög szigeteken rekedt menekültek érdekében. Arra szólítják fel a görög kormányt, hogy mivel ezek a menekülttáborok nem állnak készen a közelgő télre, az Európai Unió támogatásával biztosítsanak méltányosabb és biztonságosabb körülményeket a számukra.

(more…)