School preparation camp

The Hungarian Jesuit Refugee Service (JMSz) organises a day-care camp August 27 to 31. The purpose of the camp is to help for the children to get ready for the new school year. We await both refugee kids and those (at the age of 6-14) who would like to attend with them.

The site is the parish of Városmajor (1122 Budapest, Ignotus utca 9.), which easily accessible on foot form Széll Kálmán Square. If necessary, we can provide assistance in the transportation between your residence and the parish – on the basis of personal consultation. Please let us know at the application whether you require personal accompaniment or support for travel expenses.

The program of the camp runs from 9am to 1pm, it will be game, movement and artwork, and we will give them snack. Please take care of breakfast and lunch at home.

On the last day of the camp, on Friday 31st August, we welcome the children’s parents and family members for a collective celebration and closure. It runs from 11 am to 1 pm with a cold lunch.

The camp is limited in attendants (up to 20 people). We will provide information if the places are full. The deadline for application is August 20th. For the application, please CLICK HERE.

 

If you would like to support the camp or the JMSz, we would expect the donations for the following account number:

JTA – Refugee Service

10702019-18064333-52900004

Notice: “JMSz”

Iskolaelőkészítő tábor

A Jezsuita Menekültszolgálat (JMSz) augusztus 27-től 31-ig napközis tábort szervez. A tábor célja az iskolára való ráhangolódás segítése. Menekült családok gyermekeit, illetve minden olyan 6-14 éves korú gyermeket várunk, akik szívesen részt vennének a táborban.

helyszín a Városmajori plébánia lesz, melynek címe: 1122 Budapest, Ignotus utca 9., ami a Széll Kálmán tértől gyalog könnyen megközelíthető. Szükség esetén a lakóhely és a plébánia közötti közlekedésben – személyes egyeztetés alapján – segítséget tudunk nyújtani. Kérjük a jelentkezésnél jelezzék, hogy igényelnek-e személyes kísérést vagy az utazási költségekben támogatást.

A tábor programja reggel 9-től délután 1-ig tart, lesz játék, mozgásos és művészeti feladatok, közben adunk tízórait. Kérjük, reggeliről és ebédről otthon gondoskodjanak a gyerekek számára.

A tábor utolsó napján, augusztus 31-én, pénteken, egy közös kis ünneplésre, táborzárásra várjuk szeretettel a gyermekek szüleit, családtagjait. Ez 11 órától délután 1-ig tart, melyre egy közös hideg ebéddel készülünk.

A táborba való jelentkezés korlátozott számban lehetséges (maximum 20 fő), amennyiben a helyek betelnek erről tájékoztatást adunk. A jelentkezési határidő augusztus 20. Jelentkezni  erre a LINKRE KATTINTVA lehet.

Amennyiben anyagilag szeretnék támogatni a tábort vagy a JMSz munkáját, az alábbi számlaszámra várjuk az adományokat:

JTA – Menekültszolgálat

10702019-18064333-52900004

Közlemény: „JMSz”

Nyári táborba keresünk önkéntes segítőket

Nyári táborba keresünk önkéntes segítőket

Augusztus 27-től 31-ig iskola-előkészítő napközis tábort tartunk Budapesten. A táboroztatásban való segítésre keresünk önkénteseket, akik mind az öt napon, reggel 8-tól délután 2-ig velünk tudnak lenni. Elsősorban a gyerekekre, fiatalokra való nyitottság szükséges, és a korábbi táboroztatós tapasztalatnak is örülünk, de ez nem előfeltétele a csatlakozásnak.

Jelentkezni a lentebb található űrlap kitöltésével lehet.

A jelentkezéseket július 10-éig várjuk.

A  tábor előtt egy vagy két tábor előkészítő megbeszélést tartunk, aminek időpontját, részleteit a jelentkezés elfogadását megerősítő e-mailben küldjük majd.

 Jelentkezz önkéntesnek!

Jelentkezem!

Tudás-Készség-Attitűd

Május tizenegyedikén a Kőlevesben tölthettem  el egy napot – ami egy vendéglő a belvárosban, egy remek kerttel. A Menedék Egyesület tartotta itt a “Tudás-Készség-Attitűd” nevű képzési programjának, minden érdeklődő számára nyitott záróalkalmát.

(more…)

A menekültek világnapja margójára

A közelmúltban jelent meg Ferenc pápa harmadik enciklikája, “Örüljetek és ujjongjatok” címmel. A pápa személyes hangvételű írása meghívás minden keresztény számára, hogy bátran törekedjenek az életszentségre, minden élethelyzetben, családi állapotban, hivatásban, egyszóval a mindennapokban. Szól az imádságban végzett megkülönböztetésről, korunk sajátos hitbeli tévedéseiről és két evangéliumi helyet kibontva bemutatja az életszentség útját mai korunkban, amire mind meg vagyunk hívva. (more…)

ELmenekülŐK filmklub

Június 12-én került sor a JMSz és a Párbeszéd Háza által szervezett filmklub utolsó alkalmára. Meghívott vendégeink ezúttal Barcza Ildikó és Gajdos Bea voltak, a Menedék Migránsokat Segítő Egyesülettől. (more…)

Black Man Not Identificate – Az ELmenekülŐK filmklub harmadik alkalma

A helyszín: Ceuta. Ez a város Marokkóban található, viszont Spanyolországhoz – és így az Európai Unióhoz is – tartozik. Ennek a ténynek a migráció szempontjából hatalmas jelentősége van, hiszen az Európába tartó menekültek közül sokan ezen a városon keresztül kísérlik meg elhagyni Afrikát. (more…)

Egymást is meg kell tanulnunk befogadni

Tanári műhelynapot szervezett a JMSz és az Ignáci Pedagógiai Műhely.
(more…)

Találkozás a német Evangélikus Diakónia munkatársaival

Február 24-én a JMSz a németországi Evangélikus Diakónia hét munkatársát látta vendégül. A nagyjából kétórás, kötetlen beszélgetés alkalmat adott arra, hogy megosszuk egymással a menekültekkel végzett munka tapasztalatait, nehézségeit, illetve közösen keressük az – akár országhatárokon is átnyúló – együttműködés módjait. (more…)

Az ELmenekülŐK filmklub második alkalmáról

Április 17-én az ElmenekülŐK filmklub második alkalmának adott otthont a Párbeszéd Háza. Ezúttal Christopher Eder és Jonas Eisenschmidt Imbiss című filmjét tekinthették meg az érdeklődők. (more…)

Az ELmenekülŐK filmklub harmadik alkalma

Május 15-én, a Párbeszéd Háza Konferenciatermében, 17.30-tól.

Vetített film: Javier Extremera Rodríguez: BLACK MAN NOT IDENTIFICATE – FEKETE EMBER NEM LÉTEZIK  (2017, 15 perc). (more…)

Kortárs művészet és a migráció – Jan Koenot SJ előadása

Időpont:
2018. május 14., hétfő, 18:00
Helyszín: 

Párbeszéd Háza
1085 Budapest, Horánszky u. 20.

Jan Koenot SJ a kortárs művészet és a migráció szoros kapcsolatát járja körül előadásában.

“Ma idegenek, holnap a szomszédaink” – a horvát Jezsuita Menekültszolgálat fundraising kampánya

Április 26-áig lehet adományokkal segíteni az újonnan alapított integrációs központ működését.

(more…)

Beszámoló a JMSz műhelyalkalmáról

Magyarország által nemzetközi védelemben részesített családok gyermekeivel dolgoznak, vagy hit- és erkölcstan órán dolgozzák fel a befogadás és kirekesztés témáját azok a pedagógusok, akik április 11-én a Párbeszéd Házában találkoztak a JMSz által szervezett műhelyalkalmon. (more…)

Az ELmenekülŐK filmklub második alkalma

Vetített film: Christoph Eder és Jonas Eisenschmidt: Imbiss – Snack bár (2017, 13 perc).

Helyszín: Párbeszéd Háza, konferenciaterem
Időpont: április 17. – 17:30
(more…)

“A befogadás útján” – módszertani útmutató

Örömmel adunk hírt arról, hogy honlapunkon egy új, a menekült gyerekek iskolai befogadását segítő kiadványunk vált hozzáférhetővé. (more…)

„A hivatal”

http://campfilm.eu/filmek/hivatal

A Hivatal című film egy elképzelt bevándorlási hivatal ügyfélszolgálatának mindennapjairó szól. Főszereplője Anna, a fiatal ügyfélszolgálatis munkatárs, akihez nap mint nap számtalan nemzet hazánkban letelepedni vagy itt élni kívánó tagja érkezik ügyes-bajos dolgaival. Anna napi rutinján keresztül belelátunk a hivatalba érkező bevándorlók személyes, időnként vicces, máskor elgondolkodtató vagy mélyen megrázó történeteibe, miközben tanúi lehetünk milyen megterhelő a hivatali dolgozók számára az ezekkel a megrázó sorsokkal való találkozás.

„Az állampolgár” (trailer)

Ismerjük meg a film egyik főszereplőjét is!

JRS Europe: I Get You

9 európai országból 9 helyi közösségépítési mozgalom, mely a menekülteket fogadja és támogatja.

Hamarosan elérhető lesz magyar felirattal is.

NoÁr – Ébresztő

A magyar rapper tisztáz néhány fontos fogalmat a bevándorlással kapcsolatban.

“Fontos, hogy legyen most arról fogalmad,
hogy milyen hatalma van a kimondott szavaknak.
Mi az hogy migráns? Bevándorló? Menekült?…”

A zene? A zene összehoz: „Indulj el egy úton”

Az Odeon Lloyd Mozi által 2012 áprilisában és májusában szervezi a Colours Fesztivált a Magyarországon élő bevándorlókról, a kulturális sokszínűségről, befogadásról, integrációról. Filmek, zenék, kiállítások, ételek, beszélgetések. A Fesztivál beharangozója egy magyar népdal, amit magyarok és bevándorlók együtt énekelnek el.

„Mono”

Az Odeon Mozi által szervezett Colours fesztiválon hirdetett filmötlet pályázat egyik nyertesének ötletéből született a Mono.

“Zakuszka”

Az Odeon Mozi által szervezett Colours fesztiválon meghirdetett filmötlet pályázat egyik nyertesével együtt készült el a kis dokumentumfilm.

“Egy napra visszamennék”

http://www.docuart.hu/dokumentum-film/egy-napra-visszamennek/index.php

Hét gyerek, hét bőrönd, egy maci, egy robot és egy világító kutya.

A film megtekintése regisztrációhoz kötött, de érdemes. A honlapon megtalálható a teljes Idegenek a kertemben című filmgyűjtemény.
Külön előnye, hogy minden filmhez tartozik egy, a feldolgozást segítő anyag, illetve egy komplett módszertani kézikönyv, amely általánosságban ad segítséget a filmek feldolgozásához.

Amnesty International: „Look beyond borders” (videó)

Nézz négy percig egy menekült szemébe. 🙂

UNICEF „Unfairy tales: Malak and the boat” (animáció)

Amit egy gyereknek sem szabadna átélnie: egy szír kislány útja Európába.
Hamarosan magyar feliratokkal is.

Forrás: https://www.unicef.org/emergencies/childrenonthemove/unfairytales/en

UNICEF „Unfairy tales: The Story of Irvine and Pillow” (animáció)

Egy szír kislány elmeséli, hogyan és miért kellett elhagynia az otthonát. Magyar felirattal is elérhető lesz a közeljövőben.

https://www.unicef.org/emergencies/childrenonthemove/unfairytales/en

Beszámoló Belgrádról – Éves Általános Közgyűlés

Az országos irodák vezetőinek találkozója után 4 fős csapattal csatlakoztunk a JMSz európai munkatársainak éves találkozójához Belgrádban. (more…)

Édes otthon – Beszámoló az ELmenekülŐK filmklub első vetítéséről

Március 13-án, kedden került sor az ELmenekülŐK filmklub első vetítési alkalmára. Sam Peeters “Homeland” című kisfilmjének megtekintése volt az ugródeszkánk a beszélgetéshez. (more…)

Sajgó Szabolcs SJ beszámolója az európai JRS vezetőinek találkozójáról

Virágvasárnap előtti héten 19 országból 31 ember jött össze Belgrádban, hogy közös kérdésekről beszéljen és a szolgálatuk tapasztalatait megossza egymással. A résztvevők bemutatkozását és tevékenységük rövid összefoglalását követték a találkozó nagyobb témái: önkéntes programok, gyermekvédelem, menedékkérők újraelosztása, magán és közösségi szponzoráció. (more…)

Kiss Ferenc, jezsuita munkatárs

Kiss Ferenc, Feri testvér vagyok, tavaly szeptemberben tettem le az egyszerű fogadalmaim. Jelenleg a Sodrás utcai közösségben élek, a Sapientia főiskolán tanulok és nagy örömömre a Jezsuita Menekültszolgálat munkájába is bekapcsolódhatom. A novíciátusom megkezdése előtti hétvégén éjjel, Ausztria felé autózva láthattam, ahogy az autópályán menetelőket szervezetten buszokra szállítják és az osztrák határhoz szállítják. Megkezdve a jezsuita képzést, heti egyszer a fóti Gyermekvárosban látogattuk a kísérő nélküli kiskorú menekülteket, s igyekeztünk játékosan nyelvet tanítani és tanulni velük, a kölcsönös megértést keresve. Néha egyszerűen csak együtt játszottunk, néha pedig, ha valaki jobban tudott angolul vagy németül, akkor a személyes történeteikből is meghallgathattunk részleteket. Később Nürnbergben folytatódott a bevezetésem a szerzetesi életbe. Itt hónapokig velünk élt a rendházban egy iráni keresztény fiatalember, akit a német “Kirchenasyl” jegyében fogadtunk be, s akit azóta is kedves barátomnak tartok. Münchenben is eltölthettem két hónapot, ahol a német területeken (talán Berlin mellett) legintenzívebb a JMSz munkája. Ebbe a munkába is volt lehetőségem kicsit belelátni, találkozni az ottaniakkal.

Az elmúlt ősszel a “72 óra” program előkészítésében és lebonyolításában  a JMSz színeiben tudtam már részt venni, ettől a félévtől kezdve pedig heti rendszerességgel járok az irodába, egyelőre, hogy átlássam a tevékenységünket és megismerkedjem az emberekkel, hogy aztán mielőbb hasznos segítője lehessek a küldetésünknek.

Számomra ennek a küldetésnek egyre fontosabb aspektusa a kiengesztelődés, a párbeszéd keresése. Hiszem, hogy nekünk magyaroknak megvan a képességünk és a lehetőségünk, hogy befogadjunk embereket, segítsük a rászorulókat és józan alternatívákat dolgozzunk ki. Ebben azt hiszem jelenleg az gátol minket, hogy elmozdíthatatlan, fekete-fehér ellentétként ütköztetjük álláspontjainkat, így elszalasztva a konstruktív párbeszéd lehetőségét és közben talán akaratlanul is mások megpróbáltatásait tetézzük meg. Remélem, a munkámmal egy kicsikét hozzá tudok tenni a köztünk lévő béke megtalálásához, hogy aztán ezt a békét a máshonnan elüldözöttek is megtalálhassák körünkben. Kérlek, imádkozzatok értünk, és ezért a küldetésért! Köszönöm!

 

1% – Tudatos rendelkezés

Kedves Támogatónk! Tisztelt Adózó!

Ismét itt a lehetőség, hogy adónk 1%-át felajánljuk! Vegyen részt Ön is munkánkban azzal, hogy a magyarországi jezsuiták alapítványának, a Jézus Társasága Alapítvány javára rendelkezik. Köszönjük, hogy tudatos rendelkezésével is hozzájárul a jezsuita kezdeményezések megvalósításához. Alapítványunk az elmúlt évek gyakorlatát követve, újabb és újabb kezdeményezések megvalósulásához nyújt segítséget. (more…)

ELmenekülŐK Filmklub

4 alkalommal 4 olyan rövidfilm kerül bemutatásra, amelyek a 2017-es A Másik témával meghirdetett Faludi Nemzetközi Amatőrfilmszemlére érkeztek. (more…)