Brüsszel – Advocacy and Communications Taskforce (2018.09.18-20.)

Szeptember derekán kollégánk, Szalma Balázs a JMSz szociális programjának felelőse részt vett Brüsszelben a JRS Europe által szervezett találkozón, amelyen a különböző országok Jezsuita Menekültszolgálatainak “advocacy”-ért és kommunikációért felelős munkatársai voltak jelen. Mi is az advocacy? Az advocacy fogalmát nehezen tudjuk magyarul meghatározni, de talán a menekültek érdekei melletti kiállást foglalja összességében magába. (more…)

Programszervező műhelyalkalom

A Jezsuita Menekültszolgálat munkatársaival az elmúlt időszak tapasztalatai alapján szeretnénk egy olyan programszervező műhelyt létrehozni, amelyen meghallgatjuk azokat a barátainkat, akik az elmúlt időszakban folyamatosan követték a magyar Menekültszolgálat tevékenységét, eseményeit, és törekednek arra, hogy a „migrációs válságként” aposztrofált eseményeket tágabb perspektívából, mélyebben megértsék.

A műhelyalkalmon a Menekültszolgálat munkatársaival dolgoznánk azon, hogy miképpen lehet ma megszólítani a menekültek kérdésével az embereket? Milyen szűkebb témaköröket, megközelítéseket lenne érdemes körüljárni? Milyen eszközökkel (pl. rövidfilmek, dokumentumfilmek, előadások) célszerű dolgozni?

Az első ilyen alkalomra október 16-án, kedden 17.30 -tól kerül sor a Párbeszéd Háza Matteo termében. Amennyiben sikerült felkelteteni az érdeklődését, várjuk a mihamarabbi jelentkezést a uh.zs1539707529mj@of1539707529ni1539707529 címen.

A Tropicariumban jártunk

Szeptember 28-án 12 fős csapatunkkal a Tropicariumban jártunk. Méltó folytatása volt ez a nyári táborunknak (lásd a következő cikket), ahol a gyerekek többsége már megismerte egymást. A péntek esti programon önfeledten csodálkoztak rá a trópusok állatainak csodálatos változatosságára: kígyót, békát, tücsköt bogarat fedeztek fel a vitrinek mögött, de a legnagyobb meglepetést az aligátor után a víz alatti üvegfolyosó adta, ahol a tenger mélyét tárta fel a fejek felett cikázó rájákkal és cápákkal. Azt gondolná az ember, hogy ezzel már eljutott az állatkert élményének csúcsára, de a gyerekeknek maradt még valami, ami mindent vitt: a rájasimogató. Nem tudjuk, hogyan érezték magukat a ráják, de a gyerekek eszméletlen izgatottan és boldogan üldözték őket körbe körbe a medence mentén és simogatták a vízbe nyúlkálva. (Ezt a programot hideg téli időben csak tartalék felső ruházattal ajánljuk.) A gyerekek egy élménnyel gazdagodva, a felnőttek pedig némileg elfáradva, de elégedetten tértek haza. Reméljük, ezekkel a közös tevékenységekkel maradandót tudunk adni, és Budapestet is közelebb hozzuk számukra.

Beszámoló nyárbúcsúztató, iskolaelőkészítő hetünkről

Augusztus utolsó hetében, a Városmajori plébánián közösen búcsúztattuk a nyarat, és hangolódtunk az előttünk álló tanévre. Tíz gyermek vett részt a programunkon. A közösségként való együttműködés, a programok jó működéséhez szükséges keretek megtartása, a menekült és nem-menekült gyerekek együttléte voltak azok az elemek, amikkel az iskolára való készülést igyekeztünk segíteni. Ezt egy igazán vidám, kikapcsoló és feltöltő, játékokban és élményekben gazdag, a nyár utolsó hetéhez illő programmal tettük meg. Ismerkedős és kézműves foglalkozások mellett sokat játszottunk a Városmajorban. A nagy kedvenc a foci volt. Az egyik alkalommal például egy szintén focizni érkező családdal játszottunk, amiből remek mérkőzés lett, ezúton is köszönjük a játékot! Az egyik napot természetjárással töltöttük, a solymári Paprikás-patak gyönyörű völgyében, a tábor végén pedig a gyerekekkel közösen készített hidegtálas ünnepi záró-ebédre hívtuk meg a szülőket.

Az, hogy az egész program ilyen jól sikerült, leginkább azon múlt, hogy a gyerekek és a segítők is egymásra figyelő, kész kis csapattá kovácsolódtak össze, akiknek öröm volt együtt lenni.

Az ezen napok során kialakult bizalom légkörében egy-egy, a gyerekek által elejtett megjegyzésből felsejlett, hogy milyen nehézségekkel kellett már ilyen fiatalon szembenézniük, miket kellett átélniük, elviselniük. Ezek fényében még inkább helyesnek és áldásosnak tűnik, hogy például ezen a programunkon, vagy egy iskola jó, befogadó (osztály-)közösségében ezek a gyerekek önfeledten játszhatnak és tanulhatnak, és csak olyan gondokkal kell megküzdeniük, amik az ő életkorukban normálisak, megoldhatóak.

Nagyon jólesett az utolsó napon az egyik szülőtől kapott visszajelzés, miszerint a mi programjainkra szívesen hozza a fiait, hiszen megbízik bennünk, tudja, hogy a gyerekek itt jól érzik magukat, jó kezekben vannak.

School preparation camp

The Hungarian Jesuit Refugee Service (JMSz) organises a day-care camp August 27 to 31. The purpose of the camp is to help for the children to get ready for the new school year. We await both refugee kids and those (at the age of 6-14) who would like to attend with them.

The site is the parish of Városmajor (1122 Budapest, Ignotus utca 9.), which easily accessible on foot form Széll Kálmán Square. If necessary, we can provide assistance in the transportation between your residence and the parish – on the basis of personal consultation. Please let us know at the application whether you require personal accompaniment or support for travel expenses.

The program of the camp runs from 9am to 1pm, it will be game, movement and artwork, and we will give them snack. Please take care of breakfast and lunch at home.

On the last day of the camp, on Friday 31st August, we welcome the children’s parents and family members for a collective celebration and closure. It runs from 11 am to 1 pm with a cold lunch.

The camp is limited in attendants (up to 20 people). We will provide information if the places are full. The deadline for application is August 20th. For the application, please CLICK HERE.

 

If you would like to support the camp or the JMSz, we would expect the donations for the following account number:

JTA – Refugee Service

10702019-18064333-52900004

Notice: “JMSz”

Iskolaelőkészítő tábor

A Jezsuita Menekültszolgálat (JMSz) augusztus 27-től 31-ig napközis tábort szervez. A tábor célja az iskolára való ráhangolódás segítése. Menekült családok gyermekeit, illetve minden olyan 6-14 éves korú gyermeket várunk, akik szívesen részt vennének a táborban.

helyszín a Városmajori plébánia lesz, melynek címe: 1122 Budapest, Ignotus utca 9., ami a Széll Kálmán tértől gyalog könnyen megközelíthető. Szükség esetén a lakóhely és a plébánia közötti közlekedésben – személyes egyeztetés alapján – segítséget tudunk nyújtani. Kérjük a jelentkezésnél jelezzék, hogy igényelnek-e személyes kísérést vagy az utazási költségekben támogatást.

A tábor programja reggel 9-től délután 1-ig tart, lesz játék, mozgásos és művészeti feladatok, közben adunk tízórait. Kérjük, reggeliről és ebédről otthon gondoskodjanak a gyerekek számára.

A tábor utolsó napján, augusztus 31-én, pénteken, egy közös kis ünneplésre, táborzárásra várjuk szeretettel a gyermekek szüleit, családtagjait. Ez 11 órától délután 1-ig tart, melyre egy közös hideg ebéddel készülünk.

A táborba való jelentkezés korlátozott számban lehetséges (maximum 20 fő), amennyiben a helyek betelnek erről tájékoztatást adunk. A jelentkezési határidő augusztus 20. Jelentkezni  erre a LINKRE KATTINTVA lehet.

Amennyiben anyagilag szeretnék támogatni a tábort vagy a JMSz munkáját, az alábbi számlaszámra várjuk az adományokat:

JTA – Menekültszolgálat

10702019-18064333-52900004

Közlemény: „JMSz”

Nyári táborba keresünk önkéntes segítőket

Nyári táborba keresünk önkéntes segítőket

Augusztus 27-től 31-ig iskola-előkészítő napközis tábort tartunk Budapesten. A táboroztatásban való segítésre keresünk önkénteseket, akik mind az öt napon, reggel 8-tól délután 2-ig velünk tudnak lenni. Elsősorban a gyerekekre, fiatalokra való nyitottság szükséges, és a korábbi táboroztatós tapasztalatnak is örülünk, de ez nem előfeltétele a csatlakozásnak.

Jelentkezni a lentebb található űrlap kitöltésével lehet.

A jelentkezéseket július 10-éig várjuk.

A  tábor előtt egy vagy két tábor előkészítő megbeszélést tartunk, aminek időpontját, részleteit a jelentkezés elfogadását megerősítő e-mailben küldjük majd.

 Jelentkezz önkéntesnek!

Jelentkezem!

Tudás-Készség-Attitűd

Május tizenegyedikén a Kőlevesben tölthettem  el egy napot – ami egy vendéglő a belvárosban, egy remek kerttel. A Menedék Egyesület tartotta itt a “Tudás-Készség-Attitűd” nevű képzési programjának, minden érdeklődő számára nyitott záróalkalmát.

(more…)

A menekültek világnapja margójára

A közelmúltban jelent meg Ferenc pápa harmadik enciklikája, “Örüljetek és ujjongjatok” címmel. A pápa személyes hangvételű írása meghívás minden keresztény számára, hogy bátran törekedjenek az életszentségre, minden élethelyzetben, családi állapotban, hivatásban, egyszóval a mindennapokban. Szól az imádságban végzett megkülönböztetésről, korunk sajátos hitbeli tévedéseiről és két evangéliumi helyet kibontva bemutatja az életszentség útját mai korunkban, amire mind meg vagyunk hívva. (more…)

ELmenekülŐK filmklub

Június 12-én került sor a JMSz és a Párbeszéd Háza által szervezett filmklub utolsó alkalmára. Meghívott vendégeink ezúttal Barcza Ildikó és Gajdos Bea voltak, a Menedék Migránsokat Segítő Egyesülettől. (more…)

Black Man Not Identificate – Az ELmenekülŐK filmklub harmadik alkalma

A helyszín: Ceuta. Ez a város Marokkóban található, viszont Spanyolországhoz – és így az Európai Unióhoz is – tartozik. Ennek a ténynek a migráció szempontjából hatalmas jelentősége van, hiszen az Európába tartó menekültek közül sokan ezen a városon keresztül kísérlik meg elhagyni Afrikát. (more…)

Találkozás a német Evangélikus Diakónia munkatársaival

Február 24-én a JMSz a németországi Evangélikus Diakónia hét munkatársát látta vendégül. A nagyjából kétórás, kötetlen beszélgetés alkalmat adott arra, hogy megosszuk egymással a menekültekkel végzett munka tapasztalatait, nehézségeit, illetve közösen keressük az – akár országhatárokon is átnyúló – együttműködés módjait. (more…)

Az ELmenekülŐK filmklub második alkalmáról

Április 17-én az ElmenekülŐK filmklub második alkalmának adott otthont a Párbeszéd Háza. Ezúttal Christopher Eder és Jonas Eisenschmidt Imbiss című filmjét tekinthették meg az érdeklődők. (more…)

Az ELmenekülŐK filmklub harmadik alkalma

Május 15-én, a Párbeszéd Háza Konferenciatermében, 17.30-tól.

Vetített film: Javier Extremera Rodríguez: BLACK MAN NOT IDENTIFICATE – FEKETE EMBER NEM LÉTEZIK  (2017, 15 perc). (more…)

Kortárs művészet és a migráció – Jan Koenot SJ előadása

Időpont:
2018. május 14., hétfő, 18:00
Helyszín: 

Párbeszéd Háza
1085 Budapest, Horánszky u. 20.

Jan Koenot SJ a kortárs művészet és a migráció szoros kapcsolatát járja körül előadásában.

Beszámoló a JMSz műhelyalkalmáról

Magyarország által nemzetközi védelemben részesített családok gyermekeivel dolgoznak, vagy hit- és erkölcstan órán dolgozzák fel a befogadás és kirekesztés témáját azok a pedagógusok, akik április 11-én a Párbeszéd Házában találkoztak a JMSz által szervezett műhelyalkalmon. (more…)

Az ELmenekülŐK filmklub második alkalma

Vetített film: Christoph Eder és Jonas Eisenschmidt: Imbiss – Snack bár (2017, 13 perc).

Helyszín: Párbeszéd Háza, konferenciaterem
Időpont: április 17. – 17:30
(more…)

“A befogadás útján” – módszertani útmutató

Örömmel adunk hírt arról, hogy honlapunkon egy új, a menekült gyerekek iskolai befogadását segítő kiadványunk vált hozzáférhetővé. (more…)

„A hivatal”

http://campfilm.eu/filmek/hivatal

A Hivatal című film egy elképzelt bevándorlási hivatal ügyfélszolgálatának mindennapjairó szól. Főszereplője Anna, a fiatal ügyfélszolgálatis munkatárs, akihez nap mint nap számtalan nemzet hazánkban letelepedni vagy itt élni kívánó tagja érkezik ügyes-bajos dolgaival. Anna napi rutinján keresztül belelátunk a hivatalba érkező bevándorlók személyes, időnként vicces, máskor elgondolkodtató vagy mélyen megrázó történeteibe, miközben tanúi lehetünk milyen megterhelő a hivatali dolgozók számára az ezekkel a megrázó sorsokkal való találkozás.

JRS Europe: I Get You

9 európai országból 9 helyi közösségépítési mozgalom, mely a menekülteket fogadja és támogatja.

Hamarosan elérhető lesz magyar felirattal is.

NoÁr – Ébresztő

A magyar rapper tisztáz néhány fontos fogalmat a bevándorlással kapcsolatban.

“Fontos, hogy legyen most arról fogalmad,
hogy milyen hatalma van a kimondott szavaknak.
Mi az hogy migráns? Bevándorló? Menekült?…”

A zene? A zene összehoz: „Indulj el egy úton”

Az Odeon Lloyd Mozi által 2012 áprilisában és májusában szervezi a Colours Fesztivált a Magyarországon élő bevándorlókról, a kulturális sokszínűségről, befogadásról, integrációról. Filmek, zenék, kiállítások, ételek, beszélgetések. A Fesztivál beharangozója egy magyar népdal, amit magyarok és bevándorlók együtt énekelnek el.

„Mono”

Az Odeon Mozi által szervezett Colours fesztiválon hirdetett filmötlet pályázat egyik nyertesének ötletéből született a Mono.

“Zakuszka”

Az Odeon Mozi által szervezett Colours fesztiválon meghirdetett filmötlet pályázat egyik nyertesével együtt készült el a kis dokumentumfilm.

“Egy napra visszamennék”

http://www.docuart.hu/dokumentum-film/egy-napra-visszamennek/index.php

Hét gyerek, hét bőrönd, egy maci, egy robot és egy világító kutya.

A film megtekintése regisztrációhoz kötött, de érdemes. A honlapon megtalálható a teljes Idegenek a kertemben című filmgyűjtemény.
Külön előnye, hogy minden filmhez tartozik egy, a feldolgozást segítő anyag, illetve egy komplett módszertani kézikönyv, amely általánosságban ad segítséget a filmek feldolgozásához.

Beszámoló Belgrádról – Éves Általános Közgyűlés

Az országos irodák vezetőinek találkozója után 4 fős csapattal csatlakoztunk a JMSz európai munkatársainak éves találkozójához Belgrádban. (more…)

Édes otthon – Beszámoló az ELmenekülŐK filmklub első vetítéséről

Március 13-án, kedden került sor az ELmenekülŐK filmklub első vetítési alkalmára. Sam Peeters “Homeland” című kisfilmjének megtekintése volt az ugródeszkánk a beszélgetéshez. (more…)

Sajgó Szabolcs SJ beszámolója az európai JRS vezetőinek találkozójáról

Virágvasárnap előtti héten 19 országból 31 ember jött össze Belgrádban, hogy közös kérdésekről beszéljen és a szolgálatuk tapasztalatait megossza egymással. A résztvevők bemutatkozását és tevékenységük rövid összefoglalását követték a találkozó nagyobb témái: önkéntes programok, gyermekvédelem, menedékkérők újraelosztása, magán és közösségi szponzoráció. (more…)