“Ma idegenek, holnap a szomszédaink” – a horvát Jezsuita Menekültszolgálat fundraising kampánya

Április 26-áig lehet adományokkal segíteni az újonnan alapított integrációs központ működését.

(more…)

Beszámoló a JMSz műhelyalkalmáról

Magyarország által nemzetközi védelemben részesített családok gyermekeivel dolgoznak, vagy hit- és erkölcstan órán dolgozzák fel a befogadás és kirekesztés témáját azok a pedagógusok, akik április 11-én a Párbeszéd Házában találkoztak a JMSz által szervezett műhelyalkalmon. (more…)

Az ELmenekülŐK filmklub második alkalma

Vetített film: Christoph Eder és Jonas Eisenschmidt: Imbiss – Snack bár (2017, 13 perc).

Helyszín: Párbeszéd Háza, konferenciaterem
Időpont: április 17. – 17:30
(more…)

“A befogadás útján” – módszertani útmutató

Örömmel adunk hírt arról, hogy honlapunkon egy új, a menekült gyerekek iskolai befogadását segítő kiadványunk vált hozzáférhetővé. (more…)

„A hivatal”

http://campfilm.eu/filmek/hivatal

A Hivatal című film egy elképzelt bevándorlási hivatal ügyfélszolgálatának mindennapjairó szól. Főszereplője Anna, a fiatal ügyfélszolgálatis munkatárs, akihez nap mint nap számtalan nemzet hazánkban letelepedni vagy itt élni kívánó tagja érkezik ügyes-bajos dolgaival. Anna napi rutinján keresztül belelátunk a hivatalba érkező bevándorlók személyes, időnként vicces, máskor elgondolkodtató vagy mélyen megrázó történeteibe, miközben tanúi lehetünk milyen megterhelő a hivatali dolgozók számára az ezekkel a megrázó sorsokkal való találkozás.

„Az állampolgár” (trailer)

Ismerjük meg a film egyik főszereplőjét is!

JRS Europe: I Get You

9 európai országból 9 helyi közösségépítési mozgalom, mely a menekülteket fogadja és támogatja.

Hamarosan elérhető lesz magyar felirattal is.

NoÁr – Ébresztő

A magyar rapper tisztáz néhány fontos fogalmat a bevándorlással kapcsolatban.

“Fontos, hogy legyen most arról fogalmad,
hogy milyen hatalma van a kimondott szavaknak.
Mi az hogy migráns? Bevándorló? Menekült?…”

A zene? A zene összehoz: „Indulj el egy úton”

Az Odeon Lloyd Mozi által 2012 áprilisában és májusában szervezi a Colours Fesztivált a Magyarországon élő bevándorlókról, a kulturális sokszínűségről, befogadásról, integrációról. Filmek, zenék, kiállítások, ételek, beszélgetések. A Fesztivál beharangozója egy magyar népdal, amit magyarok és bevándorlók együtt énekelnek el.

„Mono”

Az Odeon Mozi által szervezett Colours fesztiválon hirdetett filmötlet pályázat egyik nyertesének ötletéből született a Mono.

“Zakuszka”

Az Odeon Mozi által szervezett Colours fesztiválon meghirdetett filmötlet pályázat egyik nyertesével együtt készült el a kis dokumentumfilm.

“Egy napra visszamennék”

http://www.docuart.hu/dokumentum-film/egy-napra-visszamennek/index.php

Hét gyerek, hét bőrönd, egy maci, egy robot és egy világító kutya.

A film megtekintése regisztrációhoz kötött, de érdemes. A honlapon megtalálható a teljes Idegenek a kertemben című filmgyűjtemény.
Külön előnye, hogy minden filmhez tartozik egy, a feldolgozást segítő anyag, illetve egy komplett módszertani kézikönyv, amely általánosságban ad segítséget a filmek feldolgozásához.

Amnesty International: „Look beyond borders” (videó)

Nézz négy percig egy menekült szemébe. 🙂

UNICEF „Unfairy tales: Malak and the boat” (animáció)

Amit egy gyereknek sem szabadna átélnie: egy szír kislány útja Európába.
Hamarosan magyar feliratokkal is.

Forrás: https://www.unicef.org/emergencies/childrenonthemove/unfairytales/en

UNICEF „Unfairy tales: The Story of Irvine and Pillow” (animáció)

Egy szír kislány elmeséli, hogyan és miért kellett elhagynia az otthonát. Magyar felirattal is elérhető lesz a közeljövőben.

https://www.unicef.org/emergencies/childrenonthemove/unfairytales/en

Beszámoló Belgrádról – Éves Általános Közgyűlés

Az országos irodák vezetőinek találkozója után 4 fős csapattal csatlakoztunk a JMSz európai munkatársainak éves találkozójához Belgrádban. (more…)

Édes otthon – Beszámoló az ELmenekülŐK filmklub első vetítéséről

Március 13-án, kedden került sor az ELmenekülŐK filmklub első vetítési alkalmára. Sam Peeters “Homeland” című kisfilmjének megtekintése volt az ugródeszkánk a beszélgetéshez. (more…)

Sajgó Szabolcs SJ beszámolója az európai JRS vezetőinek találkozójáról

Virágvasárnap előtti héten 19 országból 31 ember jött össze Belgrádban, hogy közös kérdésekről beszéljen és a szolgálatuk tapasztalatait megossza egymással. A résztvevők bemutatkozását és tevékenységük rövid összefoglalását követték a találkozó nagyobb témái: önkéntes programok, gyermekvédelem, menedékkérők újraelosztása, magán és közösségi szponzoráció. (more…)

Kiss Ferenc, jezsuita munkatárs

Kiss Ferenc, Feri testvér vagyok, tavaly szeptemberben tettem le az egyszerű fogadalmaim. Jelenleg a Sodrás utcai közösségben élek, a Sapientia főiskolán tanulok és nagy örömömre a Jezsuita Menekültszolgálat munkájába is bekapcsolódhatom. A novíciátusom megkezdése előtti hétvégén éjjel, Ausztria felé autózva láthattam, ahogy az autópályán menetelőket szervezetten buszokra szállítják és az osztrák határhoz szállítják. Megkezdve a jezsuita képzést, heti egyszer a fóti Gyermekvárosban látogattuk a kísérő nélküli kiskorú menekülteket, s igyekeztünk játékosan nyelvet tanítani és tanulni velük, a kölcsönös megértést keresve. Néha egyszerűen csak együtt játszottunk, néha pedig, ha valaki jobban tudott angolul vagy németül, akkor a személyes történeteikből is meghallgathattunk részleteket. Később Nürnbergben folytatódott a bevezetésem a szerzetesi életbe. Itt hónapokig velünk élt a rendházban egy iráni keresztény fiatalember, akit a német “Kirchenasyl” jegyében fogadtunk be, s akit azóta is kedves barátomnak tartok. Münchenben is eltölthettem két hónapot, ahol a német területeken (talán Berlin mellett) legintenzívebb a JMSz munkája. Ebbe a munkába is volt lehetőségem kicsit belelátni, találkozni az ottaniakkal.

Az elmúlt ősszel a “72 óra” program előkészítésében és lebonyolításában  a JMSz színeiben tudtam már részt venni, ettől a félévtől kezdve pedig heti rendszerességgel járok az irodába, egyelőre, hogy átlássam a tevékenységünket és megismerkedjem az emberekkel, hogy aztán mielőbb hasznos segítője lehessek a küldetésünknek.

Számomra ennek a küldetésnek egyre fontosabb aspektusa a kiengesztelődés, a párbeszéd keresése. Hiszem, hogy nekünk magyaroknak megvan a képességünk és a lehetőségünk, hogy befogadjunk embereket, segítsük a rászorulókat és józan alternatívákat dolgozzunk ki. Ebben azt hiszem jelenleg az gátol minket, hogy elmozdíthatatlan, fekete-fehér ellentétként ütköztetjük álláspontjainkat, így elszalasztva a konstruktív párbeszéd lehetőségét és közben talán akaratlanul is mások megpróbáltatásait tetézzük meg. Remélem, a munkámmal egy kicsikét hozzá tudok tenni a köztünk lévő béke megtalálásához, hogy aztán ezt a békét a máshonnan elüldözöttek is megtalálhassák körünkben. Kérlek, imádkozzatok értünk, és ezért a küldetésért! Köszönöm!

 

1% – Tudatos rendelkezés

Kedves Támogatónk! Tisztelt Adózó!

Ismét itt a lehetőség, hogy adónk 1%-át felajánljuk! Vegyen részt Ön is munkánkban azzal, hogy a magyarországi jezsuiták alapítványának, a Jézus Társasága Alapítvány javára rendelkezik. Köszönjük, hogy tudatos rendelkezésével is hozzájárul a jezsuita kezdeményezések megvalósításához. Alapítványunk az elmúlt évek gyakorlatát követve, újabb és újabb kezdeményezések megvalósulásához nyújt segítséget. (more…)

ELmenekülŐK Filmklub

4 alkalommal 4 olyan rövidfilm kerül bemutatásra, amelyek a 2017-es A Másik témával meghirdetett Faludi Nemzetközi Amatőrfilmszemlére érkeztek. (more…)

A befogadás útján – A Jezsuita Menekültszolgálat műhelyalkalma

Menekült, migráns… Szinte mindennap halljuk, használjuk ezeket a szavakat. Mit is jelent pontosan ez a két szó? Mi a különbség a két fogalom, státusz között és mit jelent ez a gyakorlatban? Vajon milyen lelki aspektusai vannak a menekült személyek új országba érkezésének? Annak megértésében, hogy ezek miként jelennek meg a gyermekekkel való munkában és az oktatási gyakorlatban, a témában tapasztalt iskolapszichológus lesz segítségünkre.

Befogadóként, a jó szándék ellenére, gyakran kihívást jelent számunkra, hogy miképp tudunk jól segíteni. Mit tegyünk, és mit ne tegyünk? Hogyan beszéljünk erről a mi gyermekeinkkel? Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolására ad választ a latin-amerikai Jezsuita Menekültszolgálat munkafüzete, amelyről részletesen beszélgetünk majd a találkozó során. Itt olyan gyakorlati szempontok is előkerülnek, amelyeket a helyi diákokkal dolgozó tanárok tapasztalataiból erednek. A téma közös feldolgozásával kívánunk javaslatot kínálni a magyarul nem beszélő, közöttük a menekült gyerekeket fogadó iskolák tanárai számára.

A műhelymunka 2018. március 7-n, 10:00-13:00 között kerül megrendezésre, helyszíne pedig a Párbeszéd Háza (8. kerület, Horánszky u. 20.).  A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A regisztrációkat az uh.zs1524255059mj@of1524255059ni1524255059 email címen várjuk március 4-e éjfélig. További információkért ugyanezen a címen fordulhatnak hozzánk.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Nemzetközi kerekasztal a Párbeszéd Házában

Hiánypótló kerekasztal-beszélgetésnek adott otthont a Párbeszéd Háza február 7-én. A horvát és a szerb Jezsuita Menekültszolgálat vezetői, Dražen Klarić és Adrian Nikačević osztották meg az érdeklődőkkel munkájuk során szerzett tapasztalataikat.

(more…)

Nemzetközi kerekasztal-beszélgetés

A JMSZ és a Párbeszéd Háza február 7-én kerekasztal-beszélgetést szervez a szomszédos országok Jezsuita Menekültszolgálatainak vezetőivel.

(more…)

Pope’s homily on World Day of Migrants and Refugees

“Having doubts and fears is not a sin. The sin is to allow these fears to determine our responses, to limit our choices, to compromise respect and generosity, to feed hostility and rejection.”

(more…)

Ferenc pápa homíliája az elvándorlók és menekültek világnapján

“Az nem bűn, hogy valakiben kétségek és félelmek vannak. A bűn az, ha engedjük, hogy ezek a félelmek meghatározzák válaszainkat, befolyásolják döntéseinket, veszélyeztessék a tiszteletet és a nagylelkűséget, táplálják a gyűlöletet és az elutasítást.”

(more…)

Ferenc pápa videója

A pápa friss üzenete a menekültekről és migránsokról, olasz nyelven és angol felirattal.

(more…)

Önkéntesek karácsonya

December 13-án önkénteseivel együtt ünnepelte a karácsonyt és zárta az évet a JMSZ és a Lehetőségek Iskolája. Ez az együttlét alkalmat adott megköszönni az egész éves önzetlen és nélkülözhetetlen munkáját azoknak, akik velünk dolgoznak; ugyanakkor arra is, hogy a két szervezet munkatársai jobban megismerjék egymást és egymás szolgálatát.

(more…)

Pope Francis’ video about migrants and refugees

Let’s welcome, protect, promote and integrate refugees as Pope Francis is asking us.

(more…)

Görögország: Humanitárius szervezetek méltányos körülményeket kérnek a menekülteknek

December 1-jén 12 emberi jogi és humanitárius szervezet indított petíciós kampányt a görög szigeteken rekedt menekültek érdekében. Arra szólítják fel a görög kormányt, hogy mivel ezek a menekülttáborok nem állnak készen a közelgő télre, az Európai Unió támogatásával biztosítsanak méltányosabb és biztonságosabb körülményeket a számukra.

(more…)

Greece: Move Asylum Seekers to Safety Before Winter Hits

The groups began a countdown to the official start of winter, December 21, 2017. They said that Prime Minister Alexis Tsipras, with the support of EU leaders, should immediately transfer people to improved conditions on the mainland and take concrete measures by December 21 so that no asylum seekers are left out in the cold.

As of November 30, the hotspots on Lesbos, Chios, Samos, Leros, and Kos are almost 7,200 over capacity: 12,744 people in facilities with a capacity of just 5,576. Thousands, including single women, female heads of households, and very young children, live in summer tents, essentially sleeping on the ground, exposed to the cold, damp, and rain as the weather worsens. Some women are forced to share tents and containers with unrelated men, putting their privacy and safety at risk. There is lack of access to clean water, sanitation facilities and health services.

This will be the second winter asylum seekers have had to spend in unsuitable facilities on the islands since the EU-Turkey Deal went into effect in March 2016. Last winter, three men died on Lesbos in the six days between January 24 and 30. Although there is still no official statement on the cause of these deaths, they have been attributed to carbon monoxide poisoning from makeshift heating devices that refugees have been using to warm their freezing tents. In late 2016, a blast likely caused by a cooking gas container killed a Kurdish woman and her young grandchild, also sleeping in a tent in Lesbos.

EU and Greek officials have referred to the EU-Turkey deal as a justification for the containment policy. The policy, put in place as part of the deal, forces asylum seekers arriving on the Greek islands to remain there until their asylum claims are decided, regardless of if there is accommodation capacity or adequate access to services. However, forcing asylum seekers to remain in conditions that violate their rights and are harmful to their well-being, health, and dignity cannot be justified, the groups said. Some who arrived on the islands in the early days of the deal have remained stuck there for 20 months.

As part of the campaign, the groups are teaming up to highlight the deplorable conditions asylum seekers trapped on the islands face; to call on European citizens to get involved; and to monitor and update the public on the response of the Greek government and EU leaders.

For more information on the digital campaign, please visit End the Asylum Crisis on Greek Islands

Press contact

Veronica Paikou

Advocacy & Communications Officer

JRS Grecce

Fylis 68, 10434 Athens, +30 210 823 78 35

Organizations Participating in the Campaign:

Amnesty Greece

Caritas Hellas

Greek Council of Refugees

Help Refugees

Human Rights Watch

International Rescue Committee

Jesuit Refugee Service

Oxfam

Praksis

Spanish Commission for Refugees (CEAR)

Solidarity Now

Terre des Hommes

(Source: http://jrseurope.org/news_detail?TN=NEWS-20171201032207 )

(more…)

Látogatás a “Canisiusban”, a berlini jezsuita gimnáziumban

Azt számos felmérésből és jelentésből jól tudjuk, hogy Németországban igen magas a befogadott menekültek száma, köztük a menekültstátuszt kapott tanköteles kiskorúaké is. Mi történik velük? Milyen iskolákba kerülnek? Hogyan szervezik meg az oktatásukat? Milyen nehézségek merülnek fel? Milyen jó válaszok és jó gyakorlatok alakulnak ki a munka során?

(more…)

It is natural for a Catholic school to accept refugees

“These [troubled Hungarian] children do not require less or different love than refugee children.” – Rita Rubovszky, principal

(more…)

A befogadás útján- a Jezsuita Menekültszolgálat műhelyalkalma

Menekült, migráns… Szinte mindennap halljuk, használjuk ezeket a szavakat. Mit is jelent pontosan ez a két szó? Mi a különbség a két fogalom, státusz között és mit jelent ez a gyakorlatban? Vajon milyen lelki aspektusai vannak a menekült személyek új országba érkezésének? Annak megértésében, hogy ezek miként jelennek meg a gyermekekkel való munkában és az oktatási gyakorlatban, a témában tapasztalt iskolapszichológus lesz segítségünkre.

(more…)

“Tanáraik és a befogadásukat előmozdító jezsuiták szívükön viselik sorsukat”

Szeptember 27-én sajtótájékoztatót tartottak a budapesti Párbeszéd Házában, melyen Sajgó Szabolcs SJ a Patrona Hungariae iskolaközpont igazgatójával, Rubovszky Ritával, valamint a Jezsuita Menekültszolgálat (JMSZ) munkatársaival bemutatta a jezsuita támogatással zajló oktatási integrációs programot – írja a Magyar Kurír katolikus hírportál. Egy másik cikkben pedig utánajártak, hogyan zajlik az integráció az iskolai hétköznapokban. (more…)

Felhívás önkéntes munkára

A JMSZ olyan elkötelezett, kreatív és rugalmas önkénteseket keres, akik be tudnának kapcsolódni általános iskolában tanuló menekült gyerekek számára szervezett délutáni foglalkozások megvalósításába.

A Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpont a 2017/18-as tanévben tanköteles korú menekült gyermekeket fogadott be általános iskolájának falai közé. A Jezsuita Menekültszolgálat a gyerekek oktatását és integrációját megkönnyítő feltételek kialakításával támogatja ezt a folyamatot, más iskolákkal is együttműködve.

Erre a feladatra keresünk önkénteseket, akik mentori rendszerben segítik a gyerekeket a tanulásban és a beilleszkedésben. Az egyszemélyes foglalkozások az iskolában hétköznaponként 14 és 16 óra között lennének 60 percben (nem 2 órában!), az adott gyerek órarendjéhez és más elfoglaltságaihoz igazodva.

Az önkéntes feladata a szaktárgyi korrepetálás, illetve a szaktanárral való rendszeres kapcsolattartás (emailben vagy személyesen az iskolában heti/2 heti gyakorisággal).

Azokat várjuk, akik

 • rugalmasak
 • elfogadóak és empatikusak
 • jó szervezőképességgel bírnak
 • testhez állónak érzik az önálló munkavégzést
 • az interkulturális szemléletet magukénak vallják
 • hosszabb távon el tudnak köteleződni (egy iskolai félévet el tudnak vállalni)
 • jártasak:
  • a formális és/vagy iskolán kívüli oktatásban
  • az oktatási módszerek széles spektrumát alkalmazzák munkájuk során.

Előny jelent

 • az olvasás és írás tanításában való jártasság
 • pedagógiai vagy pszichológiai végzettség és tapasztalat vagy ilyen irányú tanulmányok folytatása.

 

Jelentkezés menete:

 1. online jelentkezés kitöltése ide kattintva
 2. személyes beszélgetés és részletesebb információ átadása
 3. önkéntesszerződés megkötése
 4. az önkéntes-szolgálat végzése alatt részvétel a havi szupervíziós alkalmakon.

 

Gyakornokot keres a JMSz – új határidő: szeptember 24. éjfél

Pozíció megnevezése: Gyakornok
Rendszeres feladatok, hosszútávon önállóan végzendőek:

 • Menekültek ügyintézésében való részvétel, kísérés programokra.
 • Irodai feladatok: kapcsolattartás, igények kezelése, irodai koordináció, rendezvényszervezés segítése.
 • Elemzések: a JMSz részére háttéranyagok készítése, témák feldolgozása, magyar és angol nyelven. Magyar nyelvű beszámolók készítése, feljegyzések készítése menekült témájú konferenciákról, workshopokról.
 • Média: Honlap és facebook kezelése. Angol nyelvű fordítások készítése a honlapra, a magyar nyelvű hírek alapján.

Kulcsképességek:

 • Empátia, nyitottság a menekültekkel való foglalkozásra.
 • Kommunikáció: Nyitottság és türelem a kapcsolattartásban, őszinte, nyílt és gyors kommunikációra készség, önálló szóbeli fellépési képesség. Kiváló írásbeli fogalmazókészség magyarul és angolul.
 • Rugalmasság a feladatok sokszínűségében, gyors alkalmazkodóképesség.
 • Angol nyelvtudás magas fokon, további idegennyelv-ismeret, elsősorban francia nyelv ismerete előnyt jelent.
  Informatikai ismeretek: megosztott dokumentumok, smartsheet kezelése.

Lehetőségek:

 • Fiatal kollégák
 • Rugalmas munkakör
 • Számos idegennyelv használatának lehetősége
 • Kiváló problémamegoldási és konfliktuskezelési tapasztalatok.

Pozícióhoz kötött elvárások
A heti 20 órás fizetett gyakornoki pozíció minimum 6 hónapos elköteleződést igényel, lehetőleg napi szintű munkavégzéssel. A program 2017. október 1-én indul, opcionálisan egy félévre szól, illetve egy naptári évre meghosszabbíthatóan. Munkavégzés helye Budapest belvárosában lesz. Szakmai végzettség szempontjából elsősorban humán szakok a) frissen végzett b) utolsó éves hallgatóinak jelentkezését várjuk.
A jelentkezés beadási határideje: 2017. szeptember 24. éjfél.
A jelentkezéshez motivációs levéllel együtt küldje önéletrajzát az uh.zs1524255059mj@of1524255059ni1524255059 e-mail címre.

Arcot adni a tömegnek – Hölvényi Kristóf fotókiállítása

Időpont: 2017. szeptember 13., szerda, 19:30
Helyszín: Párbeszéd Háza, Pedro Arrupe terem (1085 Budapest, Horánszky u. 20.)

Kiállítás címe: Arcot adni a tömegnek

A szeptember 13-i kiállításmegnyitót követően az Ars Sacra hetében végig, szeptember 24-ig láthatók Hölvényi Kristóf művészi fotói a libanoni és közel-keleti Jezsuita Menekültszolgálatról és annak munkájáról a Párbeszéd Házában.

A kiállítás a Jezsuita Menekültszolgálat és a Párbeszéd Háza közös programja.